Piloti „Krila Oluje“ privremeno odgodili odlazak iz RH

 

Iako je možda i trebala, tek je rijetkima čudno zazvonila nedavna izjava načelnika GS OS RH, general zbora Drage Lovrića, dana novinarima u četvrtak 12. ožujka, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Lovrić je, naime, tada o odlasku pilota „Krila Oluje izjavio: „Piloti ‘Krila Oluje’ će napustiti OS sukladno njihovim zahtjevima, ali ‘Krila Oluje’ se neće ugasiti“.

Koliko je do tada bilo poznato – to „sukladno njihovim zahtjevima“ značilo bi da je petak, 13. ožujka, bio zadnji radni dan u MORH-u te OS RH za šestoricu pilota-instruktora, koji su letjeli kao akrobatska skupina „Krila Oluje“. I to, iako se do tada aktivno spekuliralo o činjenici da bi se čelni ljudi hrvatskog obrambenog sustava mogli pozvati na odredbe aktualnog Zakona o službi u OS RH, temeljem kojih se pilotsko „zbogom“ moglo odgoditi i do godine dana. Zato smo o načelnikovoj izjavi i trenutnom statusu pilota iz „Krila Oluje“ priupitali i MORH, gdje nam je rečeno da je Šestorka i dalje zaposlena u Oružanim snagama RH.

Nakon što su kao gromovi iz vedra neba na stolu osvanuli zahtjevi za sporazumnim raskidom radnog odnosa, ministar obrane Kotromanović i načelnik GS Lovrić hitno su na razgovor pozvali šestoricu pilota. Jednako kao što su ostali čvrsti u svom zahtjevu za odlaskom, tako su piloti navodno čvrsti bili i u uvjerenju da „Krila Oluje“ trebaju opstati nakon njihova grupnog odlaska. U to ime, privremeno su odgodili svoje otkaze, odnosno, prihvatili su prijedlog obrambenog vrha da sami predlože (1) novi plan i datum svog odlaska, koji bi sada ujedno bio usklađen i s još dva paralelna plana – s (2) Planom obuke novih pilota u HRZ, i s (3) Planom održavanja sposobnosti skupine „Krila Oluje“. Odgodom odlaska, šestorica pilota bi još neko vrijeme aktivno sudjelovala u već započetim postupcima obuke, te bi osigurali formiranje i svojih nasljednika, da se „Krila Oluje“ ipak ne ugase baš oko 20. godišnjice same operacije Oluja.

Novi plan odlaska Šestorke obrambeni vrh RH očekuje tijekom slijedećeg tjedna, kada bi oni trebali podnijeti i nove, sada šire usuglašene zahtjeve za sporazumnim raskidom svojih radnih odnosa. Usklade li se sva tri navedena plana na opće zadovoljstvo – i obuka novih članova akro-grupe počet će ubrzanim tempom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.