Kreće CIAV 2015 – najveći ovogodišnji air-show u Hrvatskoj

 

Sutra i prekosutra, 11. i 12. srpnja, u Varaždinu će se održati CIAV 2015 (Croatian International Air-show Varaždin), najveći ovogodišnji aeromiting u Hrvatskoj. Organizator ove priredbe je već tradicionalno Aeroklub Varaždin, u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, a na njoj će i “Krila Oluje” proslaviti svoj 10. rođendan, po prvi put nastupajući u obnovljenom sastavu od svih 6 letjelica Pilatus PC-9M. No, oni će biti samo jedna od dvije prisutne akro-grupe, budući se u Varaždinu očekuje i nastup latvijske skupine “Baltic Bees” na pet zrakoplova L-39C Albatros.

Ovo je prvi put nakon pet godina da Varaždin uspijeva organizirati pravi međunarodni aeromiting, koji je ove godine i jedan od većih u ovome dijelu Europe. “Prve sastanke vezane uz organizaciju CIAV-a imali smo prije godinu dana, surađivali smo i s bivšim Predsjednikom RH i uz podršku brojnih resornih ministarstava, zacrtani cilj je ostvaren” istaknuo je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za tisak održanoj 23. lipnja ove godine. Tim postupkom dogovaranja se 21. svibnja ove godine za priredbu CIAV 2015 uspjelo osigurati i visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Na nebu iznad Varaždina očekuje se i Petera Podlunšeka sa svojom Extrom EA-330SC, europskog viceprvaka u akrobatskom letenju i sudionika na Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race, kojem će se u akrobacijama pridružiti i vješti hrvatski pilot Branimir Ambreković na avionu Extra EA-300. Uz to, iznad grada se očekuju i letovi zrakoplova MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (popularna Kockica), borbenog zrakoplova JAS 39 Gripen Mađarskog ratnog zrakoplovstva, uz još i Pilatus PC-9M, Soko Galeb G-2, te školsko-borbeni zrakoplovi Slovenskog ratnog zrakoplovstva, helikopteri Bell 206B-3 JetRanger III i Eurocopter EC-135P-2+ hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, te još ponešto zrakoplova generalne i poslovne avijacije, ali i zračnih jedrilica te motornih zmajeva – nabrojao je Robert Mišak, tajnik Aerokluba Varaždin i ujedno operativni nositelj projekta priredbe CIAV 2015.

Dok su Krila Oluje i MiG-21 UMD danas već odradili i kratki vježbovni program, latvijski gosti tek su stigli u Varaždin

Službeni program priredbe Croatian International Air-show Varaždin kreće 11. i 12. srpnja od 13 sati i istovjetan je za oba dana priredbe. Pri tome, razgled statičkih izložaka na pisti varaždinskog aerodroma bit će moguć već od 10 sati ujutro, kada će posjetitelje uz lokalnu gastronomiju zabaviti i atraktivni nastupi padobranaca, te mogućnost sudjelovanja u panoramskim letovima iznad Varaždin. Cijena jednodnevne ulaznice za CIAV 2015 iznosi 30 kuna (djeca do 15 godina neće plaćati ulaznicu), a za posjetitelje je osiguran i besplatni parking u blizini varaždinskog aerodroma. Glavni sponzor ovogodišnjeg CIAV-a je osiguravateljsko društvo Croatia osiguranje, priredba se oslanja na tehničku suradnju Diamond Aircraft Croatia, TD Varaždin Airport, Flight Academy i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dok je svoju prisutnost najavila i švedska tvrtka Saab International, putem koje je dogovoren i prelet mađarskog Gripena.

Od Josipa Novaka, predsjednika Aerokluba Varaždin, moglo se čuti i ponešto više o obljetnici koju se obilježava idućih dana na zrakoplovnoj priredbi CIAV 2015. Naime, ondje će, među ostalim, biti obilježena i 85. godišnjica osnutka Aerokluba „Naša krila“ – kluba koji je osnovan 1930. godine, kada je u Varaždin sletio i prvi avion (Klemm-25 s pilotom Vidom Kršlovićem). Tada je bio uređen i prvi tamošnji aerodrom na Vinokovčaku, na kojem je u rujnu iste godine bio održan i prvi aeromiting uz sudjelovanje tri sportsko-turistička aviona. Kao i predstojećih dana, u Varaždinu se i tom prilikom moglo dogovoriti tzv. “zračno krštenje”, kako su se u to doba nazivali panoramski letovi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.