Kotromanović o Strateškom pregledu obrane

 

Vlada je na današnjoj 105. sjednici usvojila novi Strateški pregled obrane, dokument koji se porađao već nekoliko godina. Netom usvojeni SPO već se na prvi pogled prilično razlikuje od prvijenca iz 2005., dok nije identičan ni tekstu nacrta o kojem se raspravljalo početkom 2012. godine, no time ćemo se baviti tijekom narednih nekoliko dana.

Iako je današnje obrazloženje potrebe donošenja novog SPO-a bilo najduže u povijesti Milanovićeve Vlade, čak 2 i pol minute, ni to nije bilo dovoljno da zainteresira ministre za minimum rasprave, pa je po već uobičajenoj praksi SPO usvojen bez A i B. Obrazlagatelj te 3. točke 105. Vladine sjednice, pod nazivom „Prijedlog Strateškog pregleda obrane“, bio je ministar obrane Ante Kotromanović. Evo što je rekao:

„Pred vama je Strateški pregled obrane RH. Prvi je usvojen 2005. godine, nakon toga se desilo niz stvari – mi smo ušli u NATO, EU, dio posebnih ciljeva nije ostvaren u željenom obliku (do sada), što je bila posljedica niza čimbenika: od gospodarske krize, smanjenja proračuna do nedovoljno učinkovite i profilirane upravljačke politike u MORH-u. U okolnostima kada se kapaciteti proračunskog izdvajanja za redom smanjuju, a promjene u strateškom okružju iziskuju stalna preispitivanja i sve kompleksnije odgovore, obrana RH mora poći od određivanja jasnih ciljeva i prioriteta, pružiti viziju razvoja i podlogu za profiliranje dugoročnog angažmana. Kao što znate, mi sudjelujemo u nizu operacija vani, u operacijama potpore miru i pomoći civilnim institucijama, i to neminovno iziskuje daljnje opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske. 

Mi smo od NATO-a dobili 51 cilj sposobnosti, koji moramo uskladiti s našim nacionalnim potrebama, i to je ono što nam je jedna od bitnijih i važnijih aktivnosti u idućem periodu. Kao jedan od prioriteta u kratkoročnom razdoblju, u cilju povećanja učinkovitosti, u organizaciji i usklađenog djelovanja Ministarstva obrane i Glavnog stožera, mi moramo integrirati poslovne procese koji će dovesti do racionalizacije postojeće organizacijske strukture. Tako da planiramo u narednom periodu, do kraja 2017. godine, brojčanu veličinu OS smanjiti do 15 tisuća. Znači, nama je cilj ovim preustrojem napraviti racionalizaciju, smanjiti upravne i zapovjedne strukture u odnosu na operativne snage – smanjivanje broja zapovjedništava i razina zapovijedanja, funkcionalnim objedinjavanjem jedinica i okrupnjavanjem sposobnosti. Temeljno se zadržava sadašnja granska i rodovska struktura OS. Cilj je maksimalno optimizirati resurse, imati i razvijati nacionalne sposobnosti, razmjestljivosti, taktičke pokretljivosti logističkih kapaciteta, te opremanje postrojbe mobilnim logističkom modulima za smještaj osoblja i zdravstvenu potporu terenske usluge, opskrbu, održavanje i skladištenje materijalne imovine.

———————————————-

25.7.2013 - Kotromanović Vladi obrazlaže suštinu novog SPO-a      

———————————————-

Nakon ovog dokumenta nama slijedi izrada Dugoročnog plana razvoja OS, gdje ćemo detaljno pozicionirati razmještaj… operativni razmještaj postrojbi, strukturu postrojbi… i taj dokument moramo donijeti, mora proći Sabor do kraja godine. Mi radimo na tome, i sukladno tome, i sukladno Zakonu o obrani, predlažemo da Vlada donese taj SPO za idući period.“

Nakon usvajanja na Vladi RH, Strateški pregled obrane bit će objavljen u Narodnim novinama, i na taj će način završiti proces njegovog donošenja. Tijekom ovogodišnje rasprave o prijedlozima obrambenih zakona, Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH, pojedini saborski zastupnici predlagali su da i SPO prođe kroz parlamentarnu proceduru, no taj prijedlog Ministarstvo obrane nije prihvatilo. Kroz Sabor će, sukladno najavi ministra Kotromanovića, proći samo DPR – i to po mogućnosti do kraja ove godine – dok je SPO, zahvaljujući skraćenoj proceduri, zapravo stupio na snagu već samim svojim današnjim usvajanjem od Vlade RH (gdje je objava u NN tek dobrodošli dio približavanja ovoga akta široj javnosti).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.