Koronavirus: strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama!

 

Kako je u 16 sati priopćio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske – danas, 21. ožujka 2020. godine, donesena je „Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima“ za čitavu Republiku Hrvatsku.

S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti COVID-19, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke. Ova Odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba“.

Provedba ove mjere, kao i nadzor njenog poštivanja, prepuštena je nižim Stožerima civilne zaštite te Ravnateljstvu policije. Sama Odluka stupa na snagu danom donošenja, i već je danas objavljena u Narodnim novinama, u današnjem broju 34/20. Ovo je samo jedna od ukupno tri danas donesene mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Što je još danas odlučeno?

Uz to je danas u Narodnim novinama objavljena i  „Odluka o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu“ kojom je ograničen javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu. Konkretno, zabranjena je većina prometa u obalnom linijskom pomorskom prometu – gdje su izuzeci napravljeni za slučaj hitnih intervencija uz odobrenje Stožera CZ RH, te ukupno 8 državnih brodskih linija na kojima su specificirana ograničenja. Na njima je ostao dozvoljen prijevoz hrvatskih državljana s otoka i Pelješca, njihovih vozila, djelatnika javnih i zdravstvenih službi, osoblja za opskbu trgovina s njihovim vozilima, te ljudi koji obavljaju hitne intervencije i popravke.

Kao drugo, „Odlukom o privremenoj obustavi javnog prometa“ na idućih 30 dana zaustavljen je sav linijski cestovni promet (osim taxi-usluge), te sav prijevoz osoba u željezničkom te javnogradskom prometu (tramvajima, žičarama, uspinjačama i tako dalje).

Dosadašnje odluke Stožera CZ RH

Uz današnje tri, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je od dopune Zakona o sustavu civilne zaštite 18. ožujka ove godine donio još ukupno 7 odluka vezanih uz tekuću epidemiju bolesti Covid-19 u Hrvatskoj. Od toga su prvo 19. ožujka bile donesene dvije mjere po svježe dopunjenom Zakonu o sustavu civilne zaštite – (1) „Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja“, te (2) „Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske“, koje su obje u Narodnim novinama objavljene tog istog 19. ožujka (NN 32/20) – o kojima smo već pisali na portalu Obris.org.

Jučer, u petak 20. ožujka, Stožer je donio pet daljnjih odluka vezanih uz epidemiju bolesti Covid-19 u Republici Hrvatskoj (NN 33/20). Riječ je o: (1) „Odluci o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske“, (2) „Odluci o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta“, (3) „Odluci o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva“, (4) „Odluci o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja“, te (5) odluci kojom se brodovima u međunarodnoj plovidbi, koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene, brani uplovljavanje u morske luke i luke unutarnje plovidbe u RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.