Koronavirus – nove mjere na snazi

 

Nakon što je Vlada jučer predložila dopune Zakona o sustavu civilne zaštite, kojima se nacionalnom Stožeru civilne zaštite daju veće ovlasti, ta se tema rano jutros našla i na dnevnom redu Sabora. Najprije je raspravljena na sjednicama mjerodavnih radnih tijela – Odbora za zakonodavstvo i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – gdje su predložene dopune prošle uglavnom glatko. Odbor za zakonodavstvo nije imao nikakvih primjedbi, pa su predložene dopune Zakona o sustavu civilne zaštite prošle jednoglasno. Ponešto rasprave bilo je na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – dio članova Odbora smatrao je kako je predlagatelj propustio utvrditi tijelo ovlašteno za donošenje odluke kojom se ovlašćuje Nacionalni stožer za preuzimanje središnje koordinativne uloge, te su predložili nadopunu novog članka 22.a – da se ovlasti Vlada RH za (1) donošenje odluke o tome kada su nastupile okolnosti ugroze na nacionalnoj razini kojom se proširuju ovlasti Nacionalnog stožera, kao i (2) vrijeme trajanja danih ovlasti za određenu izvanrednu situaciju. Drugi dio članova Odbora nije se složio s tim prijedlogom, smatrajući kako je odredba jasna te da se ovlast Nacionalnog stožera ionako aktivira kada se takva ugroza proširi izvan granica jedne županije. Na kraju je ipak prvotni prijedlog Vlade RH izglasan, i to s 10 glasova „ZA“ i 2 „suzdržana“.

Odmah po završetku sjednica radnih tijela, prijedlog dopuna Zakona o sustavu civilne zaštite našao se u hitnom postupku i na plenarnoj sjednici Sabora, na kojoj su zastupnici sjedili udaljeni jedni od drugih, pa su za promjenu zastupnicima bile ispunjene i galerije iznad glavnog sjedećeg dijela. Iako su na sjednici u ime predlagatelja bili prisutni i ministri Davor Božinović i Vili Beroš, za njihovim objašnjenjima nije bilo potrebe. Naime, predsjednik Sabora Gordan Jandroković objasnio je da se sukladno dogovoru Klubova zastupnika o ovom vladinom prijedlogu neće provoditi rasprava, pa se odmah pristupilo glasovanju. Tako su dopune Zakona o sustavu civilne zaštite u manje od 5 minuta izglasane sa 108 glasova „ZA“, 1 „PROTIV“ i 6 „suzdržanih“.

Iz Sabora u primjenu

Odmah po završetku ove točke dnevnoga reda, na posao su prionule i Narodne novine, te su netom usvojene dopune Zakona o sustavu civilne zaštite samo koji sat kasnije i objavljene u 31. izdanju ovogodišnjih Narodnih novina. Razlog za ovakvu žurnost je jednostavan – dopune na snagu stupaju prvog dana od dana objave, odnosno kako je pojašnjeno kasnije na press-konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite – sve objavljene mjere na snazi su noćas od ponoći. Redovna press-konferencija nacionalnog Stožera bila je ponovno pomaknuta sa 16 na 18 sati, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ondje je pobrojao glavninu mjera koje u Hrvatskoj kreću na snagu od ponoći, na 19. ožujka:

Ja bih želio najaviti da ćemo donijeti, na temelju sugestija i mišljenja struke, prije svega naših epidemiologa, cijeli set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja… Jer, kao što smo od početka govorili i tumačili, mišljenja i stavove struke, osnovno u ovoj epidemiji… kao i u svakoj, ali u ovoj posebno, je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene, i socijalnog distanciranja… što znači – kontakata koji trebaju biti u zatvorenom prostoru najmanje 2 metra, a na otvorenom prostoru 1 metar udaljenosti između osoba.

Kako bi pojačali izvršnost takvog postupanja… Dakle, kako bi to se što i više saživjelo u praksi svih građana Republike Hrvatske, priprema se odluka kojom će se u Republici Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice. Dakle, od sauna, bazena, kina, noćnih i disco klubova, muzeja, kazališta, plesnih škola, knjižnica, čitaonica, i tako dalje… To će se sve moći pročitati u Odluci, kad se ona objavi… Također, obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluga pripreme i dostave hrane, i naravno, rada pučkih kuhinja. Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, one koje prodaju i izdavaju lijekove… dakle, ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine s dječjom opremom, prodaje hrane za životinje, i još neke, koje ćemo utvrditi u pisanoj odluci.

Što se tiče ovih trgovina koje će funkcionirati, trgovci su dužni… i bit će obvezani, da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve… a jasne upute o tome će biti dužni staviti na sve ulaze u trgovine, i ostala prodajna mjesta. Također, obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima… poput frizera, kozmetičara, brijača, pedikera, salona za masažu, i drugih. Obustavit će se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara. Obustavit će se sva sportska natjecanja i organizirani treninzi. Obustavit će se održavanje izložbi, revija, sajmova, rad plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Obustavljaju se… obustavit će se vjerska okupljanja… iako, kao što ste mogli vidjeti, neke vjerske zajednice su već donijele odluku za svoje vjernike.

Što se tiče, objekata koji će raditi i u ovih 30 dana – tamo se treba organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika, i moraju se poštivati mjere socijalne distanciranosti gdje god je to moguće. Redovito se moraju provjetravati prostorije. Moraju se primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora… osiguravati punktove sa dezinfekcijskim sredstvima za ruke, u prostorima za korisnike, i staviti obavijest o općim mjerama… a sastavni dio odluke će biti i već izdani plakati o pravilnom pranju ruku, i mjerama zaštite. Što se tiče poslodavaca, oni su dužni organizirati rad od kuće gdje god je to moguće, otkazati sastanke, ili organizirati telekonferencije… i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu, otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih, i zabraniti nadolazak… dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju akutnu respiratornu bolest.

Stožeri civilne zaštite u Republici Hrvatskoj bit će dužni osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove odluke. Također, u pripremi je još jedna odluka, a ona će se odnositi na privremenu zabranu kretanja osoba preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Ta odluka će… tom odlukom će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u Republiku Hrvatsku uz primjenu mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo… omogućit će se povratak u matične države i građanima država članica Europske unije. Što se tiče ulaska u Republiku Hrvatsku – osobe iz tih zemalja moći će ući u iznimnim slučajevima, koje će potvrđivati čelnik Ministarstva, a na preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. A, što se tiče izuzetaka od primjene odluke, oni će se… dakle, izuzetci, će se odnositi na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače, suradnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike… Znate da takva situacija postoji i, prije svega, na našoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, nešto manje sa Srbijom… zatim, neće se odnositi na prijevoznike roba i drugog prometnog osoblja, u mjeri u kojoj je to potrebno. Znate da smo taj dio već, u suradnji sa susjednim zemljama predvidjeli, organizirali… i ti konvoji roba, teretnih vozila, teku bez zastoja. Neće se odnositi ove mjere zabrane na diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, na timove civilne zaštite, na osoblje međunarodnih organizacija, međunarodno vojno osoblje, i putnike u tranzitu – s tim što će i taj tranzit se, na ovaj ili onaj način, morati organizirati da ne ide bez ikakvih kontrola, odnosno, po mogućnosti, uglavnom organizirano. Dakle, na sve ove izuzetke će se primijeniti upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ova odluka bi također trebala stupiti na snagu… tako da policija i druge granične službe mogu već od jutra krenuti u realizaciju, i postupati sukladno njoj“.

Ujedno se, uz razna javna događanja, zabranjuje i okupljanja više od pet osoba na jednome mjestu. Sve navedene mjere stupaju na snagu od četvrtka, 19. ožujka 2020. godine, i primjenjuju se tijekom idućih 30 dana (naravno, s mogučnošću produženja po potrebi).

Poruke s Pantovčaka…

Nakon uobičajeno jezgrovite sjednice nacionalnog Stožera civilne zaštite, građankama i građanima Hrvatske obratio se i predsjednik Republike Zoran Milanović. On je ponovno pohvalio državne napore za obuzdavanje epidemije, i apelirao na građane da se čuvaju i pridržavaju mjera.

„Drage sugrađanke i sugrađani, moje ustavne ovlasti mi ne dopuštaju da se previše bavim i govorim o stvarima za koje nisam izravno nadležan, za koje ne snosim izravnu odgovornost. Ali moja ljudska i politička dužnost obvezuju me da se s vremena na vrijeme o ovakvim stvarima oglasim, da kažem i potvrdim ono što se čini dobro i kažem što bi eventualno još trebalo učiniti.

Gospodarska šteta će sigurno biti značajna. To moramo prihvatiti. Ono što Vlada radi su privremene mjere koje podržavam. Njihovi proračunski učinci, monetarni učinci će biti jasni iz dana u dan, iz tjedna u tjedan i one će se sigurno mijenjati. Nekome će željeti više, netko smatrati da je premalo, ali stvarnost je ta koja će nas, kao i u borbi s pandemijom, tjerati na neke mjere i pokazivati koji je pravi put. Mene na neki način ohrabruje to što radimo manje-više isto što i naše susjedne države, članice EU od kojih su neke najbogatije i najorganiziranije države s najuređenijim sustavom javnog zdravstva, pa se i tamo potkradaju neke stvari koje možemo nazvati greškom. Tome nismo podlegli, ovo je prilika da pokažemo da smo zreli ljudi, pojedinci, da još jednom zahvalimo onima koji skrbe o nama, da zahvalimo zdravstvenim djelatnicima. Jer to su ljudi koji u ovoj krizi mogu biti zaraženi i nisu tako lako, ako su uopće, nadomjestivi“,

rekao je predsjednik Milanović u izvanrednom obraćanju građanima Hrvatske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.