Korak naprijed prema Vojnom muzeju?

 

U zagrebačkoj gradskoj upravi održan je danas radni sastanak gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika s ministrom obrane RH Antom Kotromanovićem i načelnikom GS OS RH generalom zbora Dragom Lovrićem. Na sastanku su razmatrane četiri aktualne teme: vojni muzej, centralni spomenik braniteljima, vojno groblje, te uređenje parka i garaže na Krešimirovom trgu. Usuglašene prijedloge s alternativnim rješenjima sudionici sastanka prezentirat će za dva tjedna predsjedniku RH Ivi Josipoviću, vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH.

Prema dogovoru s današnjeg sastanka, a u sklopu procedure izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, definirat će se najbolja od tri predložene lokacije za (1) vojni muzej – koji je, složili su se sudionici, važna kulturna investicija podržana i na jučerašnjem sastanku gradonačelnika s ministricom kulture Andrejom Zlatar. (2) Vojno groblje moglo bi se urediti u sklopu Krematorija, a za (3) središnji spomenik braniteljima (realizacija kojega se očekuje do obilježavanja 20. obljetnice Oluje u kolovozu 2015. godine), predložena je lokacija na zelenom prostoru između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave, na Trgu Stjepana Radića. O četvrtoj navedenoj temi razgovora, o uređenju parka i nekakve javne garaže na Krešimirovom trgu u Zagrebu, u službenim priopćenjima sa sastanka nije bilo ni riječi.

Kako se navodi u priopćenju iz zagrebačke gradske uprave, sastanku je, uz gradonačelnika, prisustvovao pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, voditelj u Uredu za branitelje brigadir Miodrag Demo, posebni savjetnik gradonačelnika Željko Horvat i voditelj Kabineta gradonačelnika Stipo Zeba. Dok je gradnja takvog javnog objekta nedaleko kompleksa MORH-a itekako upitna, otvoreno je pitanje sugerira li i današnji sastav zagrebačke gradske delegacije ponešto o mogućem statusu nesuđene javne garaže – imajući tu u vidu, recimo, splitski uzor – gdje su gradsko parkiranje i njegovi prihodi sustavno dani u ruke tamošnjih braniteljskih udruga.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.