Kod Josipovića o Vojnom muzeju i Patriji

 

Službeni kraj radnoga tjedna predsjednik države i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović posvetio je obrambenim pitanjima. Tako je jučerašnji dan, petak 24. siječnja, proveo baveći se s čak dvije odvojene teme – lokacijom za Vojni muzej i primanjem novog predsjednika uprave tvrtke Patria Land Systemi.

Nakon što je o Vojnom muzeju ministar obrane Ante Kotromanović razgovarao s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, jučer je na tu temu uslijedio i razgovor na Pantovčaku. Kako piše u priopćenju iz Ureda Predsjednika, na sastanku je zaključeno:

„Na prostorima bivše tvornice Gredelj i Paromlina u središtu Zagreba izgraditi će se Vojni muzej i Spomenik domovini, a na Mirogoju Hrvatsko vojno groblje. Predsjednik Josipović izjavio je nakon sastanka da sinergija između državnih institucija i Grada Zagreba može dovesti do vrijednih ideja i projekata. Ministarstva branitelja i obrane inicirala su podizanje Vojnog muzeja i Spomenika domovini ili Spomenika neznanom junaku, rekao je predsjednik Josipović dodavši da je stvar povjerenstva kako će se taj spomenik zvati.“

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da prostora za gradnju muzeja i spomenika ima na gradskom zemljištu – konkretno, na prostorima bivše tvornice Gredelj i Paromlina, veličine 16,5 hektara:

„Riječ je o najatraktivnijem mjestu u Zagrebu, a struka će reći kako to treba izgledati. Time bismo dobili mjesto kamo mogu ići strani državnici kada dolaze u Zagreb“.

Progovorio je i o izgradnji nove podzemne javne garaže:

„Zagrebački Holding namjerava graditi podzemnu javnu garažu na Krešimirovu trgu u blizini sjedišta MORH -a, pri čemu neće skrnaviti cjelinu Krešimirova trga, ni dovesti u pitanje sigurnosne potrebe MORH-a.“

O detaljima tog projekta još nema informacija, ali bit će sigurno zanimljivo vidjeti kako će se u javnoj garaži nadomak MORH-a pomiriti javni interes i sigurnost obrambenog sektora.

Zamjenicu ministra obrane Višnju Tafru i pomoćnika ministra Viktora Koprivnjaka Josipović je primio po drugom pitanju – kao dio delegacije koja je u Zagrebu ugostila novog predsjednika Uprave tvrtke „Patria Land Systems“ Miku Kaira u sklopu njegovog službenog posjeta Hrvatskoj. U još šturijom priopćenju od prethodnog o Vojnom muzeju kaže se:

„Na sastanku je iskazano zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim tijekom poslovne suradnje u sklopu koje je finska tvrtka Patria osigurala prijenos tehnologije u hrvatsku tvrtku Đuro Đaković Holding d.d., a za potrebe izrade borbenog vozila BOV 8×8 Patria namijenjenog opremanju Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naznačen je zajednički interes da se na dosadašnjim dobrim rezultatima, poslovna i gospodarska suradnja hrvatske i finske tvrtke nastavi i u budućnosti.“

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.