Kako je Bandić obmanuo Kotromanovića i Lovrića

 

Tko drži fige u džepu?

Tko drži fige u džepu?

Stvarno, ali stvarno je početkom godine izgledalo kao da će se konačno riješiti pitanje lokacije Vojnog muzeja – institucije koja postoji već 17 godina, ima more eksponata, ali je istovremeno beskućnik kojeg nitko ne želi primiti na spavanje. Sredinom siječnja ove godine je u zagrebačkoj gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić održao radni sastanak s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i načelnikom GS OS RH Dragom Lovrićem, kako bi s njima ozbiljno porazgovarao o lokaciji za Vojni muzej i o središnjem spomeniku braniteljima, uređenju vojnog groblja, te parka i garaže na Krešimirovom trgu. Nabacivalo se lokacijama i gradskim prostorima, Velesajam ili nešto bolje, nije bilo u pitanju, Grad ima sve što MORH-u i njegovom Muzeju treba. I svi su se sretno i zadovoljno vratili kućama.

Samo 10 dana kasnije, vojni se vrh u istom sastavu, zajedno s gradonačelnikom Bandićem, ukazao kod vrhovnog zapovjednika OS i predsjednika RH Ive Josipovića. Tema je gotovo ista – izgradnja Vojnog muzeja i Spomenika domovini, te uređenje Hrvatskog vojnog groblja na Mirogoju. Sada se već zna – Bandić konkretno govori o 16,5 hektara na prostorima bivše tvornice Gredelj i nedalekog Paromlina. I opet su svi sretni i zadovoljni otišli kući. Deset dana nakon toga, na Pantovčak je došla i delegacija samog Vojnog muzeja, gdje je ponovljeno sve što se proteklih tjedana moglo čuti o konačnom rješenju muzejskog beskućništva.

Prvi pucanj u prazno!

A onda je Bandić sve zaboravio, i vratio se problemima napaćenih građana. Prvo iznenađenje za Ministarstvo obrane došlo je prije tri tjedna, kada je Grad Zagreb (a zna se tko je u njemu glavni) obavijestio Ministarstvo obrane, Ministarstvo kulture i Ministarstvo branitelja da na Velesajam mogu zaboraviti, jer tamo žele osnovati Tehnološki park. Ideja o Tehnološkom parku nije nova, dapače, datira minimalno 2 godine, a u medijima je svojedobno predstavljena kao „zagrebačka Silicijska dolina“. I tom Tehnološkom parku se, pored Velesajma, svojedobno nudio smještaj u Gredelju i Paromlinu, da bi gradski oci prije nepunih mjesec dana ipak odlučili, em pokrenuti Tehnološki park, em ga smjestiti na Velesajam.

Tehnološki park je navodno „projekt ljubimac“ zagrebačke dogradonačelnice Sandre Švaljek, čiji je muž Nenad Kukić, pričalo se u kuloarima, trebao postati direktor Parka. No kako se uspostavljanje Tehnološkog parka oteglo, Kukić je privremeno i bez natječaja zaposlen na mjestu pomoćnika direktora Ustanove za upravljanje sportskim objektima. Štoviše, zaposlen je na sam Badnjak 2013. godine, 6 dana prije nego je Ustanova za upravljanje sportskim objektima prebačena iz Zagrebačkog Holdinga u nadležnost Grada Zagreba – i samo koji dan prije nego je gradonačelnik Bandić zabranio nova zapošljavanja u gradskoj upravi. Nakon što je izbio skandal, Kukić je dao ostavku, pa sada Tehnološki park ima lokaciju, ali (valjda) nema direktora.

Drugi pucanj – opet uništa!

Ovih se dana pokazalo da ni druga lokacija predviđena za Vojni muzej – ona koja je „utefterena“ na Pantovčaku – više nije u igri. Na prošlotjednoj javnoj raspravi o izmjenama zagrebačkog GUP-a, predstavnici gradskog Ureda za prostorno uređenje predstavili su novu namjenu za bivšu tvornicu Gredelj:

Također strateški projekt je i Kreativni klaster Zagreb – Gredelj, također na temelju zahtjeva Gradskog ureda za strategijsko planiranje – intervencija u članku 58, gdje smo uveli da iznimno na području gradskih projekata do donošenja odluke o realizaciji gradskog projekta, te do donošenja urbanističkog plana uređenja, da se omogućuje rekonstrukcija postojećih građevina, kao i uklanjanje pregradnji i uređenje pripadajućeg otvorenog prostora radi funkcionalno oblikovnog poboljšanja građevine, a sve to uz suglasnost gradskog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, a po potrebi i prema posebnim uvjetima nadležnog tijela zaštite“,

pojasnila je Mirela Bokulić-Zubac, odgovorna voditeljica GUP-a grada Zagreba. Treće lokacije za Vojni muzej u prijedlozima izmjena GUP-a nema, ni među strateškim, kao ni među gradskim projektima. Baš kao ni Tehnološki park, tako ni ideja o Kreativnom klasteru nije nova – štoviše, i ona datira iz 2012. godine. Kao i zagrebačka Silicijska dolina, tako je i Kreativni klaster zamišljen kao mjesto sinergije kreativne industrije. Uz konzultantsku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Kreativni klaster valjda bi se mogao smjestiti u nekadašnjim pogonima Gredelja, a do tada ga možete vidjeti tek na službenim web-stranicama grada Zagreba.

A Paromlin, gledamo to svi ovih dana, prije će se srušiti pod Bandićevim bagerima nego pod tenkovima Vojnoga muzeja. Naravno, ni njegova namjena nije od jučer – Bandić i Bandićev tim “svježih ljudi” u posljednjoj izbornoj kampanji Zagrepčanima se obećali novu gradsku knjižnicu. Obećano – ostvareno! Na opću sramotu, Paromlin se ovih dana ruši, a gradske vlasti krenut će jednom navodno s gradnjom književne oazu za naciju čijih 50 posto građana misli da knjige uopće nisu potrebne, pa ih ni ne čita.

I tako je, ni ne trepnuvši, Milan Bandić u samo mjesec dana otvoreno lagao Kotromanoviću, Lovriću i Josipoviću, znajući već da se istih tih lokacija naobećavao i drugim tražiteljima. Proslava 20. obljetnice Oluje, a time i kraja Domovinskog rata, praktično je pred vratima, a 22 zbirke građe Vojnog muzeja, od čega su 3 registrirano kulturno dobro, i dalje čame u kojekakvim mračnim kutovima pojedinih vojarni i vojnih skladišta. Ali zato su se na listi prioritetnih gradskih projekata, uz fontane naravno, našli Kreativni klaster i Muzej osjeta. Ne, nimalo ne sumnjamo da će Bandić, kad mu bude zgodno, ponovno obećati brda i doline, ali vojni bi vrh iz dosadašnjeg iskustva trebao izvući poučak – „Ne vjeruj Milanu ni kada darove nosi“!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.