Kongsberg: Rijeka i Jadran imaju sve predispozicije da postanu pomorska vrata u Europu

 

Postavljanjem božićne jelke u centru Rijeke danas prijepodne simbolično su započeli Norveški dani u tom gradu, koji će se raznim događanjima protegnuti kroz cijeli prosinac. Božićnu jelku i pripadajuće ukrase donirao je norveški koncern Kongsberg i njegovo riječko poduzeće Navis Consult kao znak zahvale Rijeci i Riječanima za dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo, ali i kao iskaz želje za produbljivanjem tih odnosa, posebno u području pomorstva i brodogradnje.

Upravo o toj suradnji i jačanju Hrvatske kao pomorske zemlje govorio je jučer (srijeda, 29. studeni) Arild Skoge, voditelj poslovnog razvoja norveške kompanije Kongsberg, na konferenciji „Transformacija Kvarnera – Kvarner 2030“ u organizaciji Novog lista, koja je u Opatiji okupila ključne predstavnike pomorskog, gospodarskog i političkog sektora. „Hrvatska i Norveška imaju niz sličnosti povijesne, geografske i gospodarske prirode. U Hrvatskoj smo prisutni u Rijeci kroz tvrtku Navis Consult, gdje naših 160 stručnjaka izravno doprinosi razvoju regije i pozicioniranju Hrvatske na mapi pomorskih velesila“, istaknuo je Skoge, istaknuvši kako hrvatski Jadran ima sve predispozicije postati vrata u Europu, umjesto crnomorskih i luka na sjeverozapadu Europe:

Konferencija Kvarner 2030_predstavnik Kongsberga Arild Skoge drugi s lijeva

„Naše prisustvo u 39 zemalja naučilo nas je da za uspješan razvoj pomorskog središta postoji barem sedam ključnih elemenata koji se nadopunjuju – istraživačka djelatnost i obrazovanje, brodogradnja, dizajn brodova, sposobnost isporuke proizvoda, proizvodnja sustava i ne manje bitno – obrana. Kongsberg je izrastao u jednu od vodećih tehnoloških korporacija upravo zbog sinergije i transformacije tehnologije između civilnog, komercijalnog i vojnog sektora“.

Skoge je tijekom konferencije na kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar prometa Oleg Butković napomenuo da riječko-norveški Navis Consult „iz svakog sata svog rada generira i tri sata angažmana lokalnih tvrtki“, te da „globalna znanja i standarde primjenjuje u svakodnevnom poslovanju i suradnji s partnerima“.

Potpredsjednik Oleg Butković otvorio je konferenciju

„Inovacija i korištenje novih tehnologija jezgra su svakog pomorskog ‘huba’, središta, počevši od zelenih tehnologija pa do razvoja lanca opskrbe. Kongsbergova oprema prisutna je na trećini svjetske trgovačke flote, što i našim partnerima omogućuje pristup neprekinutom opskrbnom lancu. No ne smijemo zanemariti i potrebu za obranom gdje Kongsberg svakodnevno razvija prijenos tehnologije između civilnog i vojnog sektora, što naša rješenja čini dostupnima i primjenjivima u različitim situacijama, a Kongsberg prirodnim strateškim partnerom“,

zaključio je Arild Skoge.

Na Konferenciji se kroz tri panela raspravljalo o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u znanost, nove tehnologije, ali i održivi turizam visoke kvalitete, a sve s ciljem razvoja budućnosti Rijeke i Kvarnera.

„S cijelom Hrvatskom, a posebice Rijekom, vežu nas duboko ukorijenjeni odnosi, stoga ovom simboličnom gestom želimo izraziti zahvalnost Rijeci i njezinim stanovnicima za dugotrajno prijateljstvo i gostoprimstvo. Veselim se budućim suradnjama i vjerujem kako su Norveška i njezine kompanije prirodan partner u daljnjem razvoju Rijeke i Kvarnera“,

rekao je novi veleposlanik Norveške u Hrvatskoj Arne Sannes Bjoernestad na otvorenju Norveških dana. More, kultura, pomorska tradicija i kompetencija samo su neke od sličnosti dviju zemalja i upravo je to ono što su Norveška i Kongsberg Grupa već odavno prepoznali kroz partnerstva i uspješne suradnje s hrvatskim udrugama i tvrtkama. Tako je mnoštvo projekata koje provode ustanove i udruge iz Rijeke realizirano uz podršku norveškog Fonda za aktivno građanstvo ili kroz druge programe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.