Konferencija o novim medijima

 

Iako je subota, u prostoru Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu već drugi dan traje međunarodna  konferencija “Traditional Values in the New Media Environment: A regional Media Conference”. Radi se o dvodnevnome događanju, organiziranom u suradnji Hrvatskog novinarskog društva i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu.

U petak 16. studenog, na prvi dan skupa, program je započeo u 9 ujutro, pozdravnim riječima organizatora iz HND i US-veleposlanstva. Oko 10 počeo je i pravi program – gosti iz SAD, Josh Benton, Joe Bergantino i Dan Gillmor su tijekom iduća dva sata dali pregled stanja medija u SAD.

Nakon toga, slijedio je prikaz stanja novinarstva u regiji. Prvo relativno povijesno, od 1980-tih do danas (Mirko Petrić iz Zadra), pa onda i po zemljama regije – stanje izneseno od gostiju, novinara te s medijima povezanih osoba iz Albanije (Lutfi Dervishi, analitičar medija, Transparency International Tirana), BiH (Semir Mujkić i Mahir Sahinović, novinari),  Hrvatske (Borna Keserović, novinar i urednik), Makedonije (Saška Cvetkovska, novinarka), Crne Gore (Mihajlo Jovović, urednik), Srbije (Bojana Barlovac, BIRN) i Slovenije (Mario Belovič, Delo). Uz to se do kraja dana moglo čuti ponešto i općenito o istraživačkom novinarstvu, i stanju stvari na Hrvatskoj televiziji – o uporabi novih medija kao sredstvu za poboljšavanja kvalitete sadržaja – iz vizure Ivane Dragičević.

I time je bio zaokružen prvi dan, možda pomalo orijentiran na sumiranje stanja – što pri stanju novinarstva u Hrvatskoj i regiji lagano ispadne ponešto depresivno, posebice ako se pri tome skupi i oveća grupa iskusnih novinara s nemalo staža – što je ovdje bio slučaj. No, s druge strane, ovakvim se prvim danom na određen način i ispuhao taj “negativni” balon – čime je drugi dan događanja krenuo neopterećeno i konstruktivno…

Gosti iz SAD: Josh Benton, Dan Gillmor i Joe Bergantino

Taj drugi dan događanja opet je započeo u 9 ujutro. Prvi je blok bio namijenjen davanju uvida u načine na koje mediji, posebice mediji zasnovani na modernim i računalnim tehnologijama, mogu zarađivati – bilo da bi tek pokrili svoje troškove i bili “neprofitni”, ili da ipak ponešto i zarade.

"Politico" - dobar primjer pay-wall pristupa

Josh Benton  predstavio je pet modela djelovanja, mimo prodavanja mjesta za reklamu, te pridržavanja dijela visoko vrijednog sadržaja za pristup uz posebnu naplatu (pay-wall pristup). Zatim je Dan Gillmor prenio svoja iskustva s posla koji, u okviru suradnje s Državnim sveučilištem Arizone, radi po pitanju pokretanja novih medijskih poduhvata (komercijalnih po prirodi, a ne po pristupu temama), da bi blok dovršio Marko Rakar. On je predstavio svoja gledanja na  funkcioniranje medija i medijske scene, da bi onda krenuo na još neke alternativne modele poslovanja u tim vodama – modele koje on nastoji preslikati i na web novine “Vjetrenjača”, kojima se započeo baviti.

Drugi se blok dana bavio neprofitnim medijskim djelovanjem. Prvo su stanje u SAD predstavili Dan Gillmor (općeniti prikaz) i Joe Bergantino (na temelju vlastitog projekta “New England Center for Investigative Reporting”). Nakon pažljivog slušanja mnoga su iskustva tu ispala neočekivano slična hrvatskima (doduše uz nemjerljivo bolju suradnju te pomoć od strane fondacija i pojedinih sveučilišta). Stanje u Hrvatskoj je prikazala Janja Sesar, prvenstveno na temelju vlastitih iskustva s portala kulturpunkt.hr, te uvidom u rad online-časopisa H-Alter. Posebice je bilo riječi o njihovom osloncu na javna i državna sredstva – što baš i ne radi, ali bi se možda moglo popraviti nadolazećim promjenama medijskoga zakonodavstva – te pokušaju prikupljanja sredstava putem donacija, bilo čitatelja ili gospodarskih subjekata (koje se za to ne potiče poreznim olakšicama). Pa ipak, uzevši u obzir da se financiranje novinarstva kao “dobrotvorne” aktivnosti i u SAD još 2008. smatralo egzotikom – barem se vidi da je tu i Hrvatska na dobrome putu.

Bilo bi zanimljivo promotriti usporedne hrvatske podatke

Posljednji je blok bio posvećen socijalnim medijima i građanskom novinarstvu, njihovom utjecaju u SAD i Hrvatskoj, uz mnogo pitanja i zanimljivih odgovora. Pri tome, naglasak je stavljen na činjenicu da, iako građani mogu prenijeti vijest, ili kao očevici biti izvor – pa i izvor koji sam posluži kao novinar – to nije normalna osnova za proizvodnju sadržaja koje onda netko drugi prodaje i od njih dobro zarađuje. Dakle, da uloga novinara ni iz bliza nije tek da prenesu događaje kojima su neposredni svjedoci, već da novinarstvo ipak obuhvaća svašta drugoga. Po pitanju socijalnih medija, težište je stavljeno na tweeter, njegove moguće primjene u novinarstvu, ali i izazove koje takve platforme obuhvaćaju.

Čitavo je događanje dovršeno u subotu, 17. studenog, oko 16 sati. Ukupno gledano, jedan iznenađujuće koristan skup, s mnogo novih i neuobičajenih ideja – od kojih mnoge u Hrvatskoj i regiji baš i nisu poznate, a mogle bi raditi u praksi. Zanimljivo i korisno, ne samo za istraživačko novinarstvo, o kojem je tu počesto bilo riječi, već i za nove medije u koje spada i portal obris.org.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.