Pravo na informacije – regionalna “školica” za novinare u Zagrebu

Od 28. do 30. ožujka u Zagrebu se održava stručni seminar za novinare, pod imenom “Legal Leaks – Sloboda informacija: osnaživanje novinarstva“. Radi se, s jedne strane, o obuci novinara za što bolje i efikasnije korištenje i u nas zakonski propisanog prava na slobodan pristup informacijama – dok, s druge strane, seminar ima i praktičniji dio koji bi se trebao u nekoliko blokova pozabaviti i obukom za obradu statističkih i drugih podataka dobivenih spomenutim zahtjevima za pristup informacijama. U radu seminara sudjelovat će novinari iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, uz niz inozemnih predavača i suradnika. Čitavo je događanje plod suradnje regionalnih podružnica organizacije Transparency International te CIN-a (Centra za istraživačko novinarstvo, Sarajevo) i BIRN-a (Balkan Investigative Reporting Network), sve uz podršku njemačke zaklade Konrad Adenauer Stiftung.

Iako tek rijetki novinari u Hrvatskoj rade išta od “statističkog novinarstva”, o kojem bi tu također trebala biti riječ, radi se o vrlo bitnom segmentu novinarske profesije. Razumijevanje statističkih podataka, financijskih ili proračunskih izvješća i planova otvara jedan obzor – koji novinarstvu koje ga koristi uvelike jača i efikasnost i društvenu relevantnost. Na kraju, kada se takve statističke podatke prikupi (možda i primjenom prava na pristup informacijama) i onda obradi – sav taj proizvod treba i preraditi u formu razumljivu široj zainteresiranoj publici. Tim izvješćivanjem, a uz pomoć računala, bavit će se zaključni tematski dio seminara Legal Leaks.

Predstavnici portala Obris – Obrana i sigurnost sudjelovat će na ovom događanju, i kao specijalizirani novinari, i kao članovi Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.