Prvi IPA-projekt civilnog društva o obrambeno-sigurnosnom sektoru

 

U travnju ove godine započeo je projekt „PINS: Public interest – not saleable“, namijenjen praćenju koruptivnih rizika u obrambeno-sigurnosnome sektoru Republike Hrvatske. Ova je djelatnost financirana iz europskog fonda IPA 2010 – konkretno iz njegove komponente 1 (Pomoć u tranziciji i jačanje institucija), u dijelu za civilno društvo (Civil  Society Facility). Nositelj projekta je Centar za mirovne studije (CMS) iz Zagreba, s partnerima: Transparency International Madžarske, Velike Britanije i Hrvatske, udruge Eko Zadar, Zelena Istra i Cenzura Split, te Zavod za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt je podijeljen na dva dijela: u prvom će se baviti jačanjem kapaciteta civilnog društva za razotkrivanje korupcije u obrambeno-sigurnosnom sektoru, prvenstveno u Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Poseban naglasak biti će na monitoringu javne nabave u obrambeno-sigurnosnom sektoru, te na problemima tajnosti podataka i pristupu informacijama unutar tih sustava.

Drugi dio projekta bavit će se pitanjima vojnih konverzija, odnosno prenamjenama vojnih u državne nekretnine, njihovim gospodarenjem i detektiranjem koruptivnih rizika na tom području. Taj će se problem ispitivati kroz 4 studije slučaja, na temelju kojih sudionici projekta namjeravaju dati ocjenu tog procesa u Hrvatskoj i preporuke kako takve prenamjene što više držati u sferi javnog interesa, odnosno kako da građani aktivnije sudjeluju i zastupaju javni interes u procesima konverzije.

Ideja cijelog projekta, u svim njegovim dijelovima je da, osim jačanja kapaciteta nevladinih organizacija, pomogne i medijima, običnim građanima, parlamentarnim tijelima i akademskoj zajednici u izvještavanju, praćenju i detektiranju mogućih koruptivnih procesa, kao i u jačanju sudjelovanja u formiranju i donošenju odluka od javnog interesa na promatranim područjima. Kroz projekt bi se trebale uočiti i „rupe“ te nelogičnosti u pojedinim strateškim dokumentima, zakonima i sličnim aktima, pa će u konačnici jedan od ciljeva biti i inicijativa za njihovu izmjenu. Zato je posebno značajno to što se projekt odvija gotovo istovremeno dok je na nacionalnoj razini u postupku kreiranje i donošenje brojnih dugoročnih dokumenata – od Strategije razvoja turizma do kontroverznog Zakona o strateškim investicijama.

Projekt će se odvijati na području Zagreba, te Istarske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije. Konkretan obol projektu dat će već u srijedu, 15. svibnja, kandidati na predstojećim lokalnim izborima na području Pule i Istarske županije. Naime, na svojevrsnom predizbornom sučeljavanju u organizaciji Zelene Istre i CMS-a kandidati će iznijeti svoje viđenje o budućnosti pulskog Muzila. Tribina „Budućnost Muzila: grad ili resort“ održat će se 15. svibnja u 18 sati u Galeriji Cvajner u Puli, a pozvani su Valter Flego, Peđa Grbin, Damir Kajin, Mauricio Licul, Boris Miletić i Bruno Nefat.

Proračun projekta, koji će ukupno trajati 18 mjeseci, iznosi 220.667,69 eura, od čega 79,87 posto financira Europska unija.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.