Snježani Dukić nagrada za najbolji europski vojni tekst

 

Snježana Dukić, suradnica portala Obris.org i Hrvatskog vojnika, dobitnica je godišnje nagrade za najbolji članak objavljen u nekom vojnom časopisu – članu Europskog udruženja vojnih novinara (European Military Press Association – EMPA). Dukić je nagrađena za tekst „Računalnom tehnologijom protiv PTSP-a“ („Combating PTSD with computers“), objavljen u Hrvatskom vojniku broj 490 (od 31. prosinca 2015. godine), a onda i u glasilu hrvatskog Ministarstva obrane na engleskom jeziku CROMIL broj 15, iz svibnja 2016. godine. Pri tome, važno je napomenuti da je riječ o tekstu nastalom temeljem istraživanja koje je autorica prethodno provela za potrebe pisanja dva ponešto veća tematska članka na portalu Obris.org.

Naime, Ministarstvo kulture je temeljem „Programa ugovaranja novinarskih radova u neprofitnim medijima za 2015. godinu“ kao jedan od radova financiralo i projekt „Moderne tehnologije u psihoterapijama“ autorice Snježane Dukić. Temeljem istraživanja iz okvira tog projekta, na portalu Obris.org objavljena su dva njena rada – „Milijuni tableta ne mogu izliječiti PTSP“ (od 25. rujna 2015.), te „PTSP je civilni poremećaj“ (od 28. rujna 2015. godine).

Oba rada bave se istraživanjem PTSP-a ne samo kao bolesti koja pogađa bivše ratne veterane, već i brojne druge civilne skupine, te liječenjem i ublažavanjem PTSP-a novim metodama i tehnologijama, koje u Hrvatskoj razvija Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Oba ova teksta objavljena na portalu Obris.org bila su iznimno zamijećena, te je zbog zanimljivosti teme i pojačanog interesa publike autorica Snježana Dukić bila zamoljena da o istoj temi piše i za Hrvatski vojnik. Upravo je taj kasniji, ponešto kraći tekst preveden na engleski za potrebe časopisa CROMIL, osvojio europsku nagradu za najbolji tekst.

EMPA (European Military Press Association) je godišnju novinarsku nagradu dodijelila na svom 37. kongresu, održanom od 14. do 16. rujna u Norveškoj. Osim teksta Snježane Dukić iz Hrvatskog vojnika (koji je član EMPA-e), bila su nominirana još 4 teksta, od toga 3 mađarska: „Documents from a Battered Folder“, autora umirovljenog pukovnika Zoltana Kissa, objavljen u Honved NCO Journalu; „Conflicts and wars of crisis zones 2015/2016“ (1. i 2. dio) umirovljenog general bojnika Janosa Isaszegija, objavljen u Defence Reviewu; te „A Train of Pilgrimage“, autora Laszla Szucsa, objavljen u Magyar Honvedu. Peti nominirani tekst bio je iz Norveške – „Interview with norwegian primeminister Erna Solberg“, autora Olea Kare Eidea, objavljen u Forsvaretsu. U konkurenciji s ova 4 teksta, tekst „Combating PTSD with computers“ naše Snježane Dukić izabran je kao najbolji, a autorici je donio pehar, plaketu i kristalnu spomenicu.

Našoj Snježani od srca čestitamo na ovom europskom priznanju, i želimo joj još niz uspješnih i zanimljivih tekstova vojne tematike!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.