Kmd Damir Dojkić – novi zapovjednik HRM

 

S početkom ove godine HRM je dobila novog zapovjednika. Nakon punih 6 godina, kontraadmiral Ivo Raffanelli odlazi sa čela Hrvatske ratne mornarice, a dužnost predaje svom dosadašnjem zamjeniku, ujedno i načelniku Stožera, komodoru Damiru Dojkiću. Novi zapovjednik HRM je i prije svečanog preuzimanje dužnosti ispratio 9. HRVCON u aktivnost Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (SNMCMG2). Tim hrvatskih protuminskih ronitelja bit će narednih 5 mjeseci dio tima na talijanskom lovcu mina ITS „Viareggio“, a komodor Dojkić ih je podsjetio da pri provedbi ove zadaće prije svega vode računa o vlastitoj sigurnosti. U petak, 12. siječnja, kontraadmiral Raffanelli i službeno će predati dužnost zapovjednika HRM-a komodoru Damiru Dojkiću.

Tko je novi  zapovjednik HRM?

Prema službenom životopisu objavljenom na web-stranici OS RH, Komodor Damir Dojkić rođen je 6. svibnja 1966. godine u Tivtu u Crnoj Gori. Mornaričku vojnu akademiju završio je 1988. godine u Splitu te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. U OS RH pristupa 1. listopada 1991. kao dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 1. diverzantskog odreda HRM-a i „S“ voda 114. pričuvne brigade HV. U aktivnoj vojnoj službi je od 1. travnja 1992. godine, te ju je započeo na dužnosti zamjenika zapovjednika 2. satnije 53. bojne MDP. U Floti HRM od veljače 1993. do listopada 2007. obnaša dužnosti: zamjenika zapovjednika TB-51 „Vukovar“, zapovjednika OBM-41 „Dubrovnik“, zapovjednika RTOP-21 „Šibenik“, zapovjednika RTOP-11 „Kralj Petar Krešimir IV“ te zamjenika zapovjednika Divizijuna za površinsko djelovanje. U Zapovjedništvu HRM-a obnašao je dužnosti voditelja Odsjeka za obrambeno planiranje, načelnika Odjela za obrambeno planiranje i MVS, te voditelja Odsjeka za MVS.

Zapovjedno-stožernu školu kmd Dojkić završio je 2010. u Zagrebu. Po završetku škole postavlja se na dužnost zapovjednika Divizijuna za površinsko djelovanje u Flotili HRM, a u siječnju 2013. na dužnost načelnika Stožera iste postrojbe. Ratnu školu završio je u Zagrebu 2015. godine, nakon čega je postavljen na dužnost zapovjednika Flotile HRM.

Od međunarodnih tečajeva završio je „Maritime Operation Language Seminar“ (Newport, SAD) i „Maritime Interdiction Operation Course 6000“ (Souda Bay, Grčka). Odlikovan je spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista, te je u više navrata nagrađen i pohvaljen za svoj rad te doprinos u izgradnji i razvoju Hrvatske ratne mornarice.

Pred novim zapovjednikom HRM su teški zadaci – prije svega se treba izboriti da HRM konačno dođe igdje na listu prioriteta za opremanje i modernizaciju. To, među ostalim, znači i pritisak na vrh Ministarstva obrane da se konačno pokrene daljnja izgradnja OOB-ova zaboravljenih u Brodosplitu, ali i konkretan početak kupovine ili izgradnje vanobalnih ophodnih brodova. Prije mjesec dana, ministar obrane Ivan Anušić rekao je kako je takav brod zaista na popisu želja, ali ne prije negoli se riješi pitanje OOB-ova. Osim sve zahtjevnijeg održavanja postojeće HRM-ove flote, novog zapovjednika čeka i modernizacija radara, ali i zamjena postojećih raketa RBS nekom modernijom varijantom. Popis je oduži, ali je osnovni uvjet da se novi zapovjednik izbori da konačno na red za opremanje i modernizaciju – nakon HKoV-a i HRZ-a – dođe i Hrvatska ratna mornarica.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.