HRM u 2019. godini

 

U petak, 13. prosinca, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli održao je redovno godišnje izlaganje o zadaćama, sadržajima i projektima HRM-a u 2019. godini. Među najznačajnijim postignućima u 2019. aktivnosti su proizašle iz novih strateških dokumenata. Finalizirana je „Doktrina pomorskih snaga“ – ključni dokument za razumijevanje mjesta, uloge i uporabe pomorskih snaga u sustavu obrane RH i zaštite njenih interesa na moru. Za sadašnje i bivše pripadnike HRM-a od velike je važnosti i sporazum potpisan između Ministarstva obrane i Ministarstva mora kojim se utvrđuju uvjeti za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima, uz puno poštivanje načela konvencije o standardima izobrazbe i izdavanju svjedodžbi. Kako smo već pisali na portalu Obris.org, iako važan, taj sporazum je nažalost zapeo u birokratskoj proceduri i još uvijek nije zaživio u praksi, a zahtjevi uglavnom bivših pripadnika HRM-a o priznavanju plovidbene službe prebacuju se amo-tamo, iz lučkih kapetanija u Ministarstvo mora i natrag. HRM je u ovoj godini postala bogatija i za „Sporazum o prijenosu imovine EU agencije za pomorsku sigurnost na brigu RH“, tj. Ministarstvu obrane, kao i „Sporazum o nabavi plovila za nadzor morskog ribarstva“.

“NAMIRG 2019” provedena je u studenom u Puli (Photo: MPPI)

U protekloj godini, uz najvažniji obučni događaj – vježbu „HARPUN 19“, sukladno misijama postrojbi provedene su još i vježbe „BARAKUDA 19“, „PRSTAC 19“, „ZRCALO 19“, te „BRANCIN 19“. U sklopu Jadranske vojne i zrakoplovne vježbe i konferencije ASDA 19, HRM je bila nositelj demonstracije združenih sposobnosti, dok su u ZVV „NAMIRG Pula 19“ uz snage HRZ-a sudjelovala i ostala tijela državne uprave. Kada su u pitanju međunarodne vježbe, osim sudjelovanja broda HRM-a u MVV „ADRION 19“, potpore MVV „IMMEDIATE RESPONSE 19“ i MVV „ALBANIAN EFFORT 19“, pripadnici HRM sudjelovali su u još šest međunarodnih vojnih vježbi.

Godišnje izvješće zapovjednika HRM (Photo: HRM/D.Mišić)

Uz obučne aktivnosti koje se provode u prilog sudjelovanju u operacijama potpore miru, u sklopu operacije EUNAVFOR MED SOPHIA u Središtu za obuku provode se tečajevi ronjenja za pripadnike libijske Ratne mornarice i Obalne straže. Od ostalih aktivnosti, zapovjednik HRM-a Raffanelli istaknuo je značaj vojno-stručne obuke, kao i svih obučnih sadržaja koji se provode u suradnji sa civilnim institucijama (splitskim Pomorskim fakultetom, MUP-om, JVP-om Split i Ploče, te Državnom interventnom postrojbom Dubrovnik). Posebno značajna je obuka marinaca, koja je u potpori dostizanja zahtijevanih sposobnosti, odnosno, pune operativne spremnosti sMDP-a, rekao je kontradmiral Raffanelli. Spomenuo je i pripreme za ocjenjivanje spremnosti protuminskih ronitelja (sukladno CSp M 6204 i CSp 1501) koje su u tijeku. U protekloj godini ukupno su realizirane 54 obučne aktivnosti koje je uspješno završilo 565 polaznika.

Govoreći o međunarodnim vojnim operacijama, zapovjednik HRM-a naveo je da je tijekom 2019. u 10 mirovnih misija sudjelovao ukupno 61 pripadnik HRM-a. Pritom je posebno istaknuo angažman 2. HRVCON-a u operaciji „SEA GUARDIAN“, s obzirom da uspješnost ove operacije, rekao je, ima izravni učinak i na potencijalne sigurnosne prijetnje i na održavanje sigurnog i stabilnog stanja u bližem području te prostoru Jadranskog mora – što, prema Raffanelliju, značajno i izravno utječe na hrvatsko gospodarstvo te društveni razvoj u cijelosti.

Ipak nastavak gradnje OOB-a? (Photo: Škveranka)

Na temu opremanja i modernizacije, zapovjednik HRM-a izložio je najvažnije projekte koji se realiziraju sukladno financijskom planu te projekcijama za sljedeće razdoblje: nastavak gradnje serije OOB, opremanje i modernizacija brodova, sustava za nadzor mora, satnije Mornaričkog desantnog pješaštva (sMDP), voda Protuminskih ronitelja (vPMR) i dr. Od infrastrukturnih radova Raffanelli je izdvojio nastavak uređenja objekata u nekad pomorskoj bazi, a danas vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu, u vojarni „116. brigade HV“ u Pločama, projekt NATINADS, radove na sanaciji objekata HRM-a na Mljetu, Žirju, Malom Lošinju, Savudriji, te u vojarni „Sv. Juraj“ u Žrnovnici. U nizu spomenutih aktivnosti na kojima se radilo na poboljšanju uvjeta života i rada jesu radovi na uređenju sportskih terena, te hortikulturni radovi (?!?!).

Uz najljepše želje za predstojeće blagdane, zapovjednik HRM-a svoje je godišnje izlaganje završio s optimizmom za novu 2020. godinu: „U godini koja je pred nama čeka nas opet puno zadaća, izazova, no prije svega puno prilika. Na nama je da ih iskoristimo u prilog općem dobru zajednice kojoj služimo i na vjernost domovini“.

 

*izvor: OS RH/HRM

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.