Kiowa brzo leti – Kiowa naglo sleti!

 

Nakon jučerašnjeg svečanog preleta odabranih letjelica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu službene svečanosti u Kninu, bilo je zanimljivo zabilježiti i vijest koju je u popodnevnim satima objavio portal 24sata. Naime, njihovi su novinari zabilježili kako je na izlazu iz Stankovaca oko 11 sati sletio jedan od helikoptera OH-58D Kiowa Warrior – dio skupine letjelica koje su prije toga sudjelovale u programu obiležavaja 22. obljetnice VRO “Oluja”. Ubrzo su uz policiju na lice mjesta stigli i mehaničari HRZ i PZO, koji su prema navodima prolaznika – “popravljali nešto na repu“.

Pomoć iz HRZ je brzo stigla na teren nedaleko Stankovaca (Izvor: 24sata)

Dok je jučer o ovom događanju vladala tišina iz obrambenih krugova, novinari su nešto više dobili od zadarske policijske uprave, čiji su djelatnici po pozivu izašli na teren. “Bio je neki lakši kvar u pitanju, a djelatnici MORH-a su nas pozvali i zatražili našu eventualnu pomoć koja nije bila potrebna“, čulo se s te strane, da bi voditelj smjene u policiji i nastavio “Kvar? Mi nismo kvalificirani i ne znamo je li uopće bio kvar, no bile su neke poteškoće. Bili smo tamo, ništa se nije dogodilo“. Dan kasnije ovom se pričom pozabavila i RTL televizija, koja je uspjela dobiti tek kratko i besadržajno očitovanje iz Ministarstva obrane: “U sklopu nastavka započetih procesa obuke pilota i tehničara na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, helikopter OH-58D Kiowa Warrior sletio je kraj Stankovaca, te se vratio u matičnu bazu u Zemuniku“. Zaključak RTL televizije bio je logično izveden – “Prema MORH-u je tako slijetanje usred polja i zvanje policije za moguću pomoć bio tek dio planirane obuke, koja je započela u svibnju“.

Kako se u međuvremenu čulo iz upućenih izvora, na prvi pogled mogla bi biti riječ o paljenju upozorenja repnog detektora metalnih ostataka (Chips T/R GRBX), što je problem koji prema operativnim procedurama letjelice traži hitno slijetanje. Naime, u takvome slučaju postoji vjerojatnost da su u sustavu podmazivanja repnog rotora detektirani komadići metala, koji su ostali u ulju. To je naznaka mogućeg većeg kvara, a može biti i uzrokom budućih problema – zbog čega i treba hitno sletjeti te izvesti provjere sustava, što može biti uvod u veći popravak, ali i ne mora. Naime, u slučaju helikoptera koji su duže stajali izvan pogona, a onda krenuli raditi pod prilično ekstremnim vremenskim uvjetima – kakav je slučaj s hrvatskim primjercima OH-58D Kiowa Warrior tijekom posljednjih dana – lako bi mogla biti riječ i o nekakvome kvaru samog sustava senzora, a ne odmah nužno i o prekomjernom trošenju komponenti u sustavu njihova repnog rotora.

U svakome slučaju, izgleda da su obučeni mehaničari na terenu izveli provjeru, eventualno i promjenu ulja, te time brzo riješili ovaj incident, što dodatno ukazuje na njegovu lakšu prirodu. Time je čitava situacija vjerojatno tek poslužila za jačanje sposobnosti terenske dijagnostike na tim, za Hrvatsku novim helikopterima. Kako se čuje, “sve to ide u rok službe“, a čitava situacija vjerojatno nije ni pravi izvanredni događaj, iako je kao takav vjerojatno završila upisana u knjigu događaja operativnog centra HRZ-a za taj dan.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.