Kako je “Viktor Lenac” postao talijanski

 

Kako smo pisali prije nekoliko mjeseci, planovi prodaje Uljanik Grupe Danku Končaru bili su problematični za brodogradilište “Viktor Lenac”, u kojem je Uljanik donedavno imao ozbiljnog udjela. No, stvari su u Kostreni krenule temeljito drugačije nego u Rijeci i Puli, tako da se za “Lenca” našao novi vlasnik koji je investirao, koji se bavi brodogradnjom, i koji ne predstavlja problem za nastavak suradnje ovog hrvatskog poduzeća i Ratne mornarice SAD.

Naime, u danima kad smo izrazili sumnje u planove o ulasku Končara i u “Viktora Lenca” tu se pojavio novi igrač – napuljski Palumbo Group. Ova je grupacija krenula u pribavljanje vlasničkih udjela na Zagrebačkoj burzi, preko “Interkapital vrijednosni papiri d.o.o.” kao ovlaštenog brokera, te uz podršku odvjetničkog društva “Šavorić i partneri”. Talijani su u kupovinu dionica “Viktora Lenca” krenuli 27. travnja, samo nekoliko dana nakon što smo na portalu Obris.org problematizirali pitanje vlasništva nad ovim remontnim brodogradilištem. Onda su 9. svibnja stekli još 839.490 dionica (4,99 posto glasačkih prava u društvu), čime su dosegli ukupni udio od 1.600.938 dionica (9,52 posto dionica) te prešli prag od pet posto glasačkih prava. Samo dva dana kasnije, 11. svibnja ove godine, Palumbo Group je kupio još 759.064 dionica (4,52 posto glasačkih prava), čime su dosegli ukupni udio od 2.360.002 dionica (14,04 posto dionica), te su prešli i 10 posto udjela u brodogradilištu “Viktor Lenac” – o čemu su i obavijestili javnost. Kako izgleda, ove su dionice kupljene od dosadašnjih najvećih vlasnika – Tankerske plovidbe iz Zadra, koja je još u ožujku imala 36,55 posto dionica, te pulskog Uljanika koji je dugo držao 34,67 posto “Lenca”. Pa ipak, početkom svibnja ove godine poredak vlasnika još uvijek je bio isti – Tankerska plovidba kao prva (27,04 posto dionica), Uljanik kao drugi s 25,16 posto, i sada na trećem mjestu skrbnički račun Interkapitala za Palumbo (14,13 posto dionica). No, to je bio samo početak velike kupovine.

Velika kupovina

Palumbo group je dionice “Lenca” kupio i 14. svibnja, pa opet 15. svibnja, dok su 11. lipnja udjele u “Lencu” kupili i Palumbo Group, ali i njihovo vezano društvo P&L Shiprepair Holding Limited – koje je 11. lipnja preuzelo glavninu udjela zadarske Tankerske plovidbe. Time je čitava grupacija Palumbo sredinom lipnja ove godine osvanula kao vlasnik ukupno 6.812.861 dionica brodogradilišta “Viktor Lenac”, koje predstavljaju 40,52 posto temeljnog kapitala poduzeća. Konkretno, Palumbo Group je držao 3.067.289 dionica (18,24 posto), a P&L Shiprepair Holding Limited, sa sjedištem na Malti, 3.745.572 dionice (22,28 posto dionica) brodogradilišta “Viktor Lenac”. Tijekom iduća dva mjesca nastavilo se kupovanje, tako da je Palumbo do sredine kolovoza imao 42,61 posto dionica “Lenca”, dok su među dioničarima još bili i mirovinski fondovi (oko 28 posto), država (1,84 posto), i samo poduzeće “Viktor Lenac” (4,91 posto dionica).

Na to su iz Palumba 17. kolovoza objavili i ponudu za preuzimanje preostalog vlasništva u “Viktoru Lencu”. Za ovu operaciju navodno su pripremili dodatnih 92.686.000 HRK, te su ponudili 9,26 HRK po dionici za udjele preostalih dioničara “Lenca” (nešto niže od burzovne kotacije od 9,60, koliko je “Lenac” dostigao neposredno prije obustave burzovnog trgovanja sredinom lipnja). Ovu je cijenu podržala i uprava “Lenca” u svojoj izjavi od 23. kolovoza ove godine: “Smatramo kako je ponuđena naknada od 9,26 kuna po dionici društva primjerena te, u ovome trenutku, održava fer tržišnu vrijednost dionice” – ocjenjujući ujedno da su namjere razvoja brodogradilišta, iznesene u Palumbovoj ponudi, sukladne Lenčevoj poslovnoj strategiji. U tom svjetlu ponešto je prazno zvučalo usporedno ograđivanje iz uprave kostrenskog škvera da njihova pozitivna ocjena ponude Palumba nije ujedno i poziv ili uputa dioničarima da prodaju svoje dionice talijanskom ponuditelju. Kako bilo da bilo, 17. kolovoza počeo je teći rok od 28 dana za prihvaćanje ponude iz Palumba i u takvim uvjetima nije bilo čudno da se talijanski poziv na preuzimanje preostalog vlasništva pokazao uspješnim.

Antonio Palumbo i njegovi pogoni na Malti

Prema prvim podacima, koje je 20. rujna objavio Novi list, izgleda da je do petka 14. rujna Palumbo postao i apsolutni vlasnik brodogradilišta “Viktor Lenac”, budući su neslužbeno krenule kružiti informacije da su navodno stekli više od 80 posto ukupnih dionica. Iako još nisu objavljene i pune službene informacije, da tu nema mnogo sumnji vidjelo se već u srijedu 19. rujna, kada su predstavnici poduzeća, predvođeni Antoniom Palumbom, glavnim šefom obiteljske kompanije, bili na redovitoj godišnjoj skupštini dioničara u “Lencu”. Tu su oni izveli i svoj prvi konkretni vlasnički potez – odbili su prijedlog o isplati dividende te glasovali da svih oko 37 milijuna kuna lanjske rekordne zarade ostane u “Lencu” kao zadržana dobit. Antonio Palumbo je taj svoj potez dodatno objasnio i u izjavi za Novi list: “Mislim da se iz ovog našeg današnjeg nastupa na Skupštini već  dovoljno mogu naslutiti naše namjere, u ‘Lencu’ smo zato da bismo ga poslovno dalje razvijali i učinili još boljim nego što je sada“. S druge strane, izgleda da prihod dobiven prodajom zamašnog udjela u “Viktoru Lencu” nije ujedno pomogao i pulskoj Uljanik Grupi, koja je posljednjih dana u fokusu medijske pažnje povodom poslovnih teškoća i potencijalnog stečaja.

Tko je tu tko?

Kad se spominje brodogradilište “Viktor Lenac”, tu nema mnogo dilema. Riječ je o škveru osnovanom 1896. godine, koji je jedan od najvećih specijalista u djelatnosti remonta, preinaka i offshorea na Sredozemlju. Oni ujedno sa svojih 466 zaposlenih predstavljaju i najveće remontno brodogradilište s ove strane Jadrana. Lani su ostvarili ukupni poslovni prihod od 514,5 milijuna kuna (oko 69,36 milijuna EUR, po tečaju od 7,418041 HRK za euro), uz operativnu dobit nakon amortizacije od 53,9 milijuna kuna. Predstavljajući poslovne rezultate za 2017. godinu, iz “Lenca” su poručili da je te godine ostvarena neto dobit u visini 36,5 milijuna kuna, uz neto profitnu maržu od 7,1 posto. Ovi su dobri podaci zasigurno olakšali odlučivanje talijanske Palumbo Grupe oko ulaska u veliki remontni škver nedaleko Rijeke.

Raspored glavnih brodograđevnih resursa brodograđevnog poduzeća Palumbo

Kako se navodi na internetskim stranicama Palumba, u 50 godina postojanja oni su se od male obiteljske tvrtke razvili u značajnog igrača u brodarskoj industriji, usmjerenog na gradnju i popravak luksuznih jahti. Tvrtku je u Napulju utemeljio 1967. Salvatore Palumbo (otac aktualnog šefa Antonia Palumba), kao malu stolarsku i metalsku radionicu koja je bila dobavljač lokalne brodograđevne industrije na jugu Italije. Tijekom 1980-tih  glavna djelatnost poduzeća postao je popravak i održavanje trupova brodova. U zadnje vrijeme oni na području Mediterana imaju niz brodogradilišta (u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, te na Malti), i u toj djelatnosti zapošljavaju oko 1.300 radnika. Poduzeće se jako širilo kupovinama brodogradilišta (Palumbo Messina 2006. godine, Palumbo Malta in 2010. godine, Palumbo Marseille ITM 2014. i Palumbo Tenerife 2016. godine), koja uglavnom nastavljaju donekle odvojeno poslovanje – čineći teškim precizniji neovisni uvid u poslovanje čitave njihove brodograđevne djelatnosti. Uz to, Palumbo je u više navrata zagovarao poslovanje svojih brodogradilišta s Ratnom mornaricom SAD – posebice na Malti, što je posljednjih godina ispalo nemoguće zbog čvrstog stava tamošnjih vlasti da ne žele sklopiti prethodno potreban SOFA ugovor (Status of Forces Agreement) sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompleks Palumbo brodogradilišta na Malti, nekad konkurencijaa a sad suradnici

Prema podacima iz obavijesti sa Zagrebačke burze, dioničari “Palumbo Group” su Antonio Palumbo, koji drži 57,5 posto dionica te tvrtke, te njegova supruga Anna Antonietta D’ausilio, koja drži 42,5 posto dionica, dok su dioničari društva “P&L Shiprepair Holding Limited” njihovi sinovi Giuseppe i Raffaele Palumbo, koji imaju po 50 posto udjela u tvrtki koja je registrirana na Malti. Prema podacima iz 2014. godine, Palumbo Grupa je na brodogradnji godišnje zaradila oko 64 miliuna EUR (47 na remontu i održavanjima, 16,5 na novogradnjama), što se otprilike predviđalo i za 2015. godinu, dok se od 2016. očekivao rast potican integriranjem u sustav brodogradilišta kupljenog na Tenerifima. Pogledavši zadnje javne podatke iz Kostrene, akvizicija brodogradilišta “Viktor Lenac” zapravo bi vidno ojačala Palumbo grupu – donijevši u njihovo okrilje  oko 25 posto dodatnih zaposlenika, te poduzeće koje na godišnjoj razini može gotovo udvostručiti promet grupe na polju remontne brodogradnje. S druge strane, za očekivati je da će ova promjena vlasništva biti pogodna za nastavak učestalih remonta brodova Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država u Kostreni nedaleko Rijeke.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.