Kadrovska pitanja – nova tema između Milanovića i vojnih zapovjednika

 

Iako su dosadašnji redoviti sastanci Vrhovnog zapovjednika, predsjednika RH Zorana Milanovića sa zapovjednicima grana u OS RH obično bili krajem godine, ovogodišnji „redoviti“ sastanak održan je jučer, u srijedu 26. travnja. Uz domaćina, predsjednika Milanovića i načelnika GS OS RH, admirala Roberta Hranja, sastanku su prisustvovali zamjenik načelnika GS general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik HRM kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik HRZ brigadni general Michael Križanec, te zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul. U odnosu na prošlogodišnji sastanak, tu je primjetna promjena popisa gostiju, gdje je zapovjednik ZzP-a general Fuzul bio po prvi puta na Pantovčaku (unatoč dosadašnjim pokušajima da ga se zamijeni sa čela Zapovjedništva za potporu), dok nisu bili prisutni zamjenik zapovjednika HVU brigadni general Blaž Beretin i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš, koji su u prosincu prošle godine sudjelovali na redovnom godišnjem sastanku s Vrhovnim zapovjednikom. Doduše, tada je među zapovjednicima sjedio i direktor GS OS RH, general-bojnik Ivica Olujić, koji je jučer sjedio s druge strane stola – kao Milanovićev savjetnik za obranu – zajedno s predstojnikom Ureda Orsatom Miljenićem i pročelnikom Vojnog ureda kontradmiralom Predragom Stipanovićem.

Kako se navodi u priopćenju objavljenom nakon sastanka,

„Vojni zapovjednici izvijestili su predsjednika Milanovića o aktualnom stanju spremnosti u OS RH, te izazovima i problemima s kojima se OS RH suočavaju u izvršavanju svojih zadaća. Uz potrebu hitnog donošenja odluka u cilju opremanja vojske i nabave nužno potrebnih ubojnih sredstava – što je predsjednik Milanović već više puta tražio – n sastanku je potvrđena i nužnost rješavanja problema iz područja ljudskih potencijala, odnosno privlačenja i zadržavanja osoblja u vojnoj službi i posebno poboljšanja standarda života, rada i obuke hrvatskih vojnika, ali i državnih službenika i namještenika koji rade u OS RH“.

Tako su uz opetovano višegodišnje upozoravanje Zorana Milanovića na nužnost nabave dodatne opreme i streljiva, na dnevni red konačno došla i kadrovska pitanja. Uspoređujući podatke iz proteklih godina, vidljivo je da je dobna struktura pripadnika OS RH sve lošija, djelatna vojska je sve starija, dok je istodobno sve manji broj ročnika, koji je prošle godine došao na rekordno niske grane. Ministarstvo obrane tijekom proteklih mjeseci povisilo je naknade za dragovoljno služenje, kao i stipendije kadetima vojnih studija. No dok se svakodnevno mogu vidjeti svađe na relaciji Ministarstvo obrane/Vlada – Predsjednik RH, koje se reflektiraju i na mnogobrojna pitanja u obrambenom sektoru, ne treba očekivati nikakav pojačani interes za vojsku. I bez obzira na izjave ministra obrane Banožića, slab interes za vojsku u Hrvatskoj nema nikakve veze s ratom u Ukrajini.

 

Photo: Ured PRH / Filip Glas, Marko Beljan

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.