Kad ima volje, ni dnevnice nisu problem

 

Krajem 2021. i početkom 2022. godine, zbog sukoba tadašnjeg ministra obrane Marija Banožića i predsjednika RH Zorana Milanovića, Ministarstvo obrane prestalo je isplaćivati dnevnicu dijelu pripadnika HRZ-a, Vojne policije i Počasno-zaštitne bojne. Radilo se o onim pripadnicima koji su bili angažirani na potpori Predsjedniku RH, ali im tadašnji ministar Banožić nije želio isplatiti dnevnice tvrdeći da su angažirani protivno Zakonu o obrani, iako su iz Ureda predsjednika tvrdili da se radi o zadaćama unaprijed planiranima kroz godišnje planove. Štoviše, Banožić je u studenom 2021. donio odluku prema kojoj “nije dopušteno pružanje potpora Oružanih snaga Republike Hrvatske Uredu predsjednika Republike Hrvatske, koje uključuju i potpore za protokolarne aktivnosti, bez suglasnosti, odnosno odluke ministra obrane“. O tom problemu posebnu press-konferenciju održali su šef Milaanovićevog Ureda Orsat Miljenić i tadašnji savjetnik za obranu Dragan Lozančić, a i portal Obris.org pisao je o sramotnoj Banožićevoj odluci da se naknade vojnicima za odrađeni posao za Predsjednika RH jednostavno ne isplaćuju. Iako se u međuvremenu počelo ponešto dnevnica i isplaćivati, prvotni dug od 36.000 kuna popeo se u međuvremenu na protuvrijednost više od 100 tisuća kuna.

Ovaj kostur iz Banožićevog ormara – inače samo jedan u nizu – dočekao je i Banožićevog nasljednika Ivana Anušića. Svjestan da se prepucavanja političara ne smiju lomiti na leđima vojnika, Anušić je i taj problem krenuo rješavati zajedno s ostalima koji su ga dočekali u Ministarstvu obrane nakon Banožićeve naprasne smjene. Kako je danas objavio Jutarnji list, sva dugovanja na ime do tada spornih dnevnica su podmirena, a ministar obrane i Ured predsjednika dogovorili su kako će ubuduće rješavati ova pitanja. Bnožićeva odluka iz 2021. doživjela je određene korekcije, pa sada za trošak aktivnosti unutar Oružanih snaga ili Ureda predsjednika u vrijednosti do pet tisuća eura – nije potrebno posebno dopuštenje ministra obrane. Za svaki drugi trošak veći od 5.000 eura potrebna je suglasnost ministra brane. Većina zadaća potpore Predsjedniku RH, napominje Jutarnji list, kreće se unutar “nespornog” limita do 5.000 eura, pa ministar obrane tu neće imati puno posla.

Da je bilo volje, ovaj se problem mogao riješiti i puno prije, no samodovoljni bivši ministar obrane radije je tjerao inat nego mislio o dobrobiti vojnika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.