Kad Amerikanci grade na Slunju

 

Danas, 25. studenoga 2020. godine položen je kamen temeljac buduće vojne ambulante na poligonu Eugen Kvaternik na Slunju. Radove na poligonu, koji obuhvaćaju izgradnju te ambulante i objekta za povremeni smještaj do 200 vojnika, izvodit će pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i namjenske skupine američke mornaričke inženjerije. Čitav posao financira Vlada Sjedinjenih Američkih Država s oko 1,7 milijuna USD iz Fonda za infrastrukturu za vojne vježbe pri američkom Zapovjedništvu za Europu (EUCOM) i njihovom  Zapovjedništvu za pomorske snage u Europi i Africi, te pripadajuću Šestu flotu (United States Naval Forces Europe-Africa/U.S. Sixth Fleet). Ova je donacija načelno zamišljena kao potpora provođenju vježbi iz niza Immediate Response, a predviđa se da će radovi na izgradnji ambulante razine Role 1 trajati oko šest mjeseci, dok će za izgradnju spomenutog smještajnog objekta trebati oko 18 mjeseci.

Otvaranju radova nazočili su veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop kao izaslanik resornog ministra, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković kao izaslanik načelnika GS OS RH, general-pukovnik Boris Šerić (zapovjednik HKoV), general-bojnik Boris Zdilar u svojstvu savjetnika načelnika GS OS RH za zdravstvo, te gradonačelnik Grada Slunja Jure Katić. Državni tajnik Jakop tom je prilikom istaknuo da će ambulanta i novi smještajni kapaciteti podići kvalitetu života i rada na tom najvećemu hrvatskom vojnom vježbalištu, istaknuvši: Iznimno mi je drago što će se buduća vojna ambulanta izgraditi upravo na vojnom poligonu Eugen Kvaternik jer je ovaj poligon mjesto gdje hrvatski vojnici svakodnevno dokazuju svoju snagu, spremnost i profesionalizam Hrvatske vojske“. Na to se nadovezao i veleposlanik Kohorst – Radujemo se što ćemo zajedno graditi ove objekte jer će oni omogućiti da vojni poligon na Slunju primi veći broj vojnika u godinama koje dolaze za buduće bilateralne, ali i multinacionalne obučne događaje“.

Ponešto konkretniji o planiranom smještajnom objektu bio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-pukovnik Boris Šerić: Poligon u Slunju je naše središte za borbenu obuku i ovdje je permanentno smješteno najmanje šezdeset ljudi, a sada je uz ambulantu počela i gradnja smještajnog kapaciteta za 200 vojnika, za razne vježbe, što znači da će biti povremeno zauzeti, prvenstveno za hrvatske vojnike, a prema potrebi i za strane vojnike tijekom međunarodnih vojnih vježbi“. Na to je onda svrhu investicije u Role 1, ambulantu za prvo zbrinjavanje s bojišnice, dodatno opisao i general-bojnik te doktor Boris Zdilar riječima: Na terenu su borbeni spasioci koji dovoze ranjenog pacijenta, gdje se obavi stabilizacija, venski put, disanje, zaustavljanje krvarenja, te potom ranjenik može ići na trajno zbrinjavanje, u misijama to su ‘Role 2’, razmjestive pokretne bolnice, a iz ove ambulante u Slunju ranjenici se odvoze u bolnice, ustanove koje će definitivno zbrinuti ranjenika“.

Uz sve to, ispadne žalosno jedino da se na poligonu Eugen Kvaternik na Slunju ozbiljnije gradi samo kada SAD nešto takvo doniraju. I dok nije jasno jesu li aktualni radovi barem donekle u okviru nekada najavljivanih zahvata na ovom hrvatskom vojnom vježbalištu (o čemu se optimistično govorilo i kao sredstvu masovnijeg lokalnog zapošljavanja) – ostaje činjenica da će time vjerojatno prije zaživjeti praktično iz ničega građeni smještaj na Slunju nego što će Republika Hrvatska konačno dovršiti radove u „vojarni za 21. stoljeće u Petrinji.

Foto: MORH / M. Čobanović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.