Jedan hrvatski CL-415 gasi i u Grčkoj

 

Danas malo iza 14 sati jedan protupožarni avion CL-415 s 9 pripadnika OS RH krenuo je iz Zemunika prema Grčkoj, kako bi ondje sudjelovao u humanitarnoj pomoći gašenja požara. To je još jučer, 5. kolovoza 2021. godine, putem Twittera najavio hrvatski premijer Andrej Plenković: „Razgovarao sam s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom koji me zamolio za pomoć zbog katastrofalnih požara u Grčkoj. Hrvatska je solidarna i spremna pomoći našim grčkim prijateljima”. Temeljem ovog dogovora, ministar obrane Mario Banožić donio je „Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Helenskoj Republici”. Protupožarnim avionom Canadair službene oznake 855 upravljaju piloti bojnici Ivica Markač i Željko Žugaj. Iza 17 sati hrvatski CL-415 sletio je u vojnu zrakoplovnu bazu Elefsina, 10-ak kilometara zapadno od Atene.

Kao i u Turskoj, u kojoj također jedan hrvatski CL-415 radi bez prestanka od 2. kolovoza, i u Grčkoj već danima gori više od 150 požara potaknutih vrlo visokim temperaturama i snažnim toplim vjetrovima. Dio njih je ugašen ili je pod kontrolom, no tijekom posljednja 24 sata, prema riječima šefa grčke civilne zaštite Nikosa Hardaliasa, aktivno je još 56 požara u raznim dijelovima zemlje. Vrlo je kritično na samim sjevernim rubovima Atene, kao i na otoku Evia (Eubonea) te na poluotoku Peloponezu, gdje su zatvoreni i dijelovi sustava autocesta. Dodatni problem predstavlja i najava novog, vrlo jakog vjetra za danas poslijepodne, koji bi mogao biti koban za tamošnje suhe borove šume. Oko otoka Evia Obalna straža imala je pune ruke posla sa stotinama ljudi, kako lokalnim stanovnicima tako i turistima. Naime, noćas i jutros grčka Obalna straža poduzela je veliku operaciju evakuacije s Evie – osim vlastitim brodovima, Obalna straža koristila se i ribarskim te turističkim plovilima samo kako bi što brže obavila evakuaciju s otoka. Nakon što je vatra presjekla sve moguće izlaze za bijeg, 668 ljudi evakuirano je do danas rano poslijepodne s plaža na sjeveroistoku Evie. „Ovdje govorimo o apokalipsi, ne znam kako bih drugačije to opisao”, izjavio je jutros Sotiris Danikas, šef Obalne straže u gradu Aidipsosu na Eviji. U promjeru od 20 kilometara sjeveroistočno od Atene vatrogasci idu od vrata do vrata i obavještavaju stanovnike o nužnoj evakuaciji, dok Vlada upozorava građane sustavom uzbune putem SMS-a. Autoput od Atene prema samom sjeveru Grčke zatvoren je za promet, a vatra je na tom predjelu oštetila i električne instalacije, zbog čega je glavni elektro-dsitributer DEDDIE preventivno počeo isključivati struju pojedinim dijelovima Atene.

Više od 1.000 vatrogasaca i oko 20 letjelica pokušava zauzdati požare u Grčkoj. Jučer im je u pomoć stigao i ruski protupožarni avion Beriev Be-200, a osim hrvatskog Canadaira, još je nekoliko europskih zemalja najavilo pomoć u ljudstvu, opremi ili protupožarnim avionima. Europski povjerenik za krizna stanja Janez Lenarčič najavio je švedsku, francusku, austrijsku i bugarsku pomoć, dok je Izrael obećao poslati 16 vatrogasaca. Rumunjska je također najavila slanje pomoći, kao i Cipar, a Bruxelles čitavu situaciju prati pomoću satelita Copernicus. I uz sve to neki tvrde kako klimatskih promjena nema!

 

*Photo: Prva – MORH/J.Kopi, ostale: Hellenic Fire Service

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.