Izložba “Riječki torpedo – prvi na svijetu”

 

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla u utorak, 4. prosinca 2018. u 19,00 sati, otvara se izložba “Riječki torpedo – prvi na svijetu“. Riječ je o varijanti velike, atraktivne i važne izložbe koja je 2016. godine bila priređena u Rijeci, i koja predstavlja važan dio dugogodišnjih inicijativa vezanih uz afirmaciju i očuvanje tradicije riječkog torpeda. Zagrebačka izložba obuhvaća dio “riječke” građe, koja prikazuje povijesno-tehnološki razvoj torpeda kao sustava, te dodatnu građu zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatskoga pomorskog muzeja iz Splita.

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, izložbena dvorana
Otvorenje izložbe: danas, 4. prosinca 2018. u 19,00 sati
Vrijeme trajanja: 4.12.2018. – 7.2.2019.
ULAZ JE BESPLATAN

Riječka tvornica torpeda prvi je proizvođač torpeda u svijetu. Proizvodnju torpeda započela je oko 1860. i poslovala kroz period od jednog stoljeća sve do 1960-ih godina. Poduzeće Torpedofabrik Whitehead & Comp. opremalo je torpedima mornarice diljem svijeta, a na temelju riječkih torpeda kasnije su mornarice drugih zemalja izgradile vlastite razvojne programe za ovaj tip oružja. Takva tvornica jedan je od dragulja hrvatske industrijske baštine i izložba služi informiranju te educiranju šire javnosti o tom, nekadašnjem, izvanrednom industrijskom proizvođaču svjetskog glasa. Iako je torpedo razarajuće oružje, iz tehničke perspektive ono predstavlja primjer pogona s tlačenim zrakom. Također, dubinsko i smjerno kormilarenje torpedom pomoću dubinske sprave s hidrostatskom komorom (“moja tajna” inženjera Roberta Whiteheada) i žiroskopskog smjernog ravnala predstavljaju primjere iznimno inovativnih rješenja koja su zabilježena u povijesti tehnike.

Godine 2011. Muzej grada Rijeke otvorio je izložbu posvećenu riječkom torpedu. U fundusu Tehničkog muzeja Nikola Tesla, torpedo kao jedna od perjanica hrvatske industrijske baštine, predstavljen je dvocijevnim lansirnim uređajem, dvama torpedima, te sitnijim konstrukcijskim dijelovima torpeda. Izložbom Riječki torpedo – prvi na svijetu se muzejskom građom, fotografijama, dokumentima, filmovima, tekstovima te edukativnim programom popularizira tema i informira javnost o riječkoj tvornici torpeda, prvoj tvornici torpeda u svijetu, te educira o tehničkom razvoju torpeda.

Izložba je bila prilično zapažena u Rijeci, a sada i publika u Zagrebu ima priliku upoznati detalje jedne od najvažnijih tehničkih priča na području Republike Hrvatske. Sav popratni sadržaj ove priredbe (katalog, tekstovi) je dvojezičan, na hrvatskom i engleskom jeziku. Tako će se svi zainteresirani lako moći upoznati s jednom prilično neuobičajenom pričom s polja vojne tehnike i domaće industrijske povijesti. Pri tome, ova izložba ne zahtijeva nekakva posebna predznanja, da bi svoje posjetitelje educirala o tehnici torpeda, kao i svjetskoj povijesti negdašnje riječke tvornice torpeda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.