Ivan Anušić – kandidat za novog ministra obrane

 

Samo 48 sati nakon što je Mario Banožić smijenjen s funkcije ministra obrane, premijer Andrej Plenković upravo je objavio ime novog kandidata za  tu funkciju:

„Danas smo započeli i završili konzultacije u vezi kandidata za novog ministra obrane, nakon što sam u subotu – zbog svim poznatih okolnosti, teške tragedije i nesreće koja se dogodila –  razriješio dotadašnjeg ministra Marija Banožića. Jutros smo održali  najprije konzultacije na razini Hrvatske demokratske zajednice, užega vodstva. Predložio sam za novoga potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, koji je dosadašnji osječko-baranjski župan, ujedno i potpredsjednik HDZ-a. Na razini stranke dobio je potpunu konsenzualnu podršku od svih kolega. Nakon toga smo obavili konzultacije sa svim našim kolegama u parlamentarnoj većini – i od njih je dobio punu podršku, tako da smo, evo, i prije sutrašnjeg sastanka koalicije dogovorili da uputim pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora kojim predlažem imenovanje Ivana Anušića za potpredsjednika Vlade i ministra obrane.“

Anušić je zadnjih 6,5 godina osječko-baranjski župan, ranije je bio načelnik općine Antunovac, i dragovoljac je Domovinskog rata, nabrojio je Plenković kvalifikacije budućeg ministra obrane: „Vjerujem da će Ivan Anušić kvalitetno obavljati dužnost ministra obrane dokraja mandata ove naše druge Vlade. On je, naravnu, na tu ponudu odmah i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru.

Saborski Odbor  za obranu sazvan je za četvrtak s 3 točke dnevnog reda koje se tiču državnog proračuna i Godišnjeg izvješća o obrani. Hoće li se dodati i četvrta točka – prijedlog za novog ministra obrane – još nije poznato. Naime, kandidati za ministra obrane do sada nisu išli na saslušanje pred Odbor (samo kandidati za čelnike obavještajnih agencija i načelnika Glavnog stožera OS RH), već se o njima raspravljalo isključivo na plenarnoj sjednici Sabora. No, kako je od 2012. godine takva mogućnost u Poslovniku Hrvatskog sabora kao članak 119. stavak, 6 koji glasi: “Ako se naknadno imenuje pojedini član Vlade, rasprava o predloženom kandidatu provodi se u radnom tijelu Sabora u čijem su djelokrugu pitanja iz nadležnosti središnjeg tijela državne uprave čijim se čelnikom kandidat predlaže imenovati” – to je itekako moguće. Dakle, riječ je o jednoj novoj praksi koju se u Hrvatskoj do sada nije vidjelo u primjeni što se obrane tiče.

Novi ministar

Banožić i Anušić – pomirenje nakon teških riječi

Sam izbor Anušića je vrlo zanimljiv. Time se, s jedne strane, zadržava tzv. slavonska kvota u Vladi, ista ona po kojoj  je izabran i Mario Banožić, ali s druge strane – premijer Plenković se rješava jednog vrlo važnog oponenta u stranci. Nije tajna da Plenković i Anušić već godinama nisu u dobrim odnosima, posebno nakon smjene ministrice Nataše Tramišak, što se manifestiralo Anušićevim bojkotiranjima sjednica Predsjedništva HDZ-a čiji je član. Predzadnje lokalne izbore, Anušić je otvoreno prozivao Marija Banožića kao čelnika vukovarsko-srijemskog HDZ-a, smatrajući da ne vodi dobro stranačku organizaciju jer se ona ne može voditi iz Zagreba. Također je prozvao Banožića za „nedostatak socijalne inteligencije“ što je, prema Anušiću, dovelo do raskola u ovoj stranačkoj organizaciji. Zato je u ožujku 2021. Andrej Plenković u zagrebačkoj središnjici održao sastanak pomirenja, nakon čega su obojica javno utihnula, tvrdeći kako nije bilo sukoba, već samo „malih nesporazuma“. Zanimljivo je da  je premijer Plenković sada ponovno osnažio budućeg ministra obrane, jer će Anušić ujedno biti potpredsjednik Vlade. Tako će Vlada po novome imati čak 6 potpredsjednika, od čega su 4 ujedno i potpredsjednici HDZ-a. Štoviše, gotovo svi potpredsjednici HDZ-a (osim saborske zastupnice Zdravke Bušić) sada su i potpredsjednici Vlade. Mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade zadnji je držao Damir Krstičević, a tu je praksu Plenković ukinuo imenovanjem Marija Banožića za ministra obrane, procijenivši kako Banožić ipak nema kapaciteta za obje funkcije.

Treba li očekivati promjene u obrambenom resoru? Ne! Iako se Anušić pokazao kao tvrdoglav i svojeglav, nije realno očekivati da će u narednih nekoliko mjeseci – koliko je preostalo do novih parlamentarnih izbora – poduzeti ikakve ozbiljnije promjene u obrambenom resoru. Tih par mjeseci je dovoljno tek za sagledavanje stanja jednog kompliciranog sustava kao što je  obrana. Sigurno je, međutim, da će napraviti dvije stvari – dočekati prva vozila Bradley i prve borbene avione Rafale. No Anušićeva je svrha nešto drugo – bit će HDZ-ova udarna pesnica prema predsjedniku Zoranu Milanoviću, možda čak i žešća od Banožića, a dobro će djelovati i na HDZ-ovim predizbornim skupovima. Nažalost, državni tajnik Zdravko Jakop po drugi put je „izvisio“iz kombinacija za ministra obrane. To je samo dokaz da stranci na vlasti ne treba stručna osoba, koja zna i može, nego stranački kadar koji o obrani ne zna mnogo, ali donosi nešto glasova.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.