Crna Gora regulira slanje kadeta u RH

 

Na svojoj jučerašnjoj sjednici (85. po redu), Vlada Crne Gore primila je na znanje i tekst sporazuma kojim ministarstva obrane Crne Gore i Hrvatske usuglašavaju uvjete školovanja crnogorskih vojnih kadeta na novopokrenutim studijima Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja pri HVU u Zagrebu. Ovaj akt predviđen je za potpisivanje od ministrice obrane Crna Gore Milice Pejanović-Đurišić i Ante Kotromanovića, ministra obrane Republike Hrvatske u Podgorici, danas, 17. listopada 2014. godine.

Naime, nakon što je ministar Kotromanović u srijedu i četvrtak sudjelovao na konferenciji Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka (CRM) u Budvi, danas je nastavio boravak u Crnoj Gori posjetom Podgorici. Ondje je njegova službena posjeta nastavljena jutros, višesatnim sastankom s kolegicom iz tamošnjeg resora obrane, Milicom Pejanović-Đurišić. Uz ostalo, u podgoričkoj Vili ,,Gorica“ Kotromanoviću je priređen svečani doček na platou ispred vile, da bi se onda u 12.30 potpisalo i spomenuti Sporazum o školovanju crnogorskih kadeta u RH.

Ovaj usuglašeni “Sporazum o školovanju kadeta Ministarstva obrane Crne Gore u Republici Hrvatskoj na studijskim programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje” sklapa se temeljem principa koje je ustanovio dokument “Memorandum o suglasnosti između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Republike Crne Gore o suradnji na području obrane” potpisanog u Splitu 13. listopada 2007. godine. Pri tome, spomenuti sporazum o školovanju kadeta prvenstveno vrijedi za aktualnu klasu kadeta (školska godina 2014/2015), čije je školovanje već itekako započelo – te zato i ne čudi da sporazum stupa na snagu hitno, samim danom njegovog potpisivanja.

Crnogorski kadeti u RH

Ovim relativno kratkim aktom (svega 12 članaka) regulirano je slanje crnogorskih kadeta na studij u Hrvatsku, s time da će oni ovdje pohađati nastavu po hrvatskome programu i na hrvatskome jeziku. Naravno, bit će riječ o kadetima koji su prethodno prošli sustav selekcije u okviru Pripremnog kampa Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”, te koji u potpunosti zadovoljavaju zdravstvene, psihičke i fizičke uvjete, kao i sigurnosne zahtjeve Crne Gore i Hrvatske (što je sve i ovjereno propisanim zajedničkim obrascima).

Kadeti po prolasku provjera započinju školovanje u RH, tijekom kojeg su oslobođeni dužnosti polaganja prisege koju polažu hrvatski polaznici ovih programa, a imaju zdravstvenu zaštitu kao i svi drugi državljani Crne Gore na studiju u Hrvatskoj. Jednako tako, ovi kadeti potpadaju pod punu nadležnost kaznenih propisa RH, kao i propisa o vojnoj disciplini u OS RH. Za njih će važiti i nadležnost hrvatske Vojne policije (prema NATO APP 12), a teža kršenja kaznenih propisa ili vojne stege mogu dovesti i do prekida njihovog školovanja u Hrvatskoj.

Prestanak školovanja crnogorskih kadeta u Republici Hrvatskoj definiran je kroz 5 točaka: (1) završetkom studijskog programa i Programa obuke za kadete, (2) prestankom ispunjavanja ugovorenih zdravstvenih, psihičkih, fizičkih i sigurnosnih uvjeta, (3) neispunjavanjem studentskih obveza u propisanim rokovima studijskih programa, (4) na zahtjev Ministarstva obrane Crne Gore, i (5) pokretanjem kaznenog postupka protiv kadeta ili težim kršenjem vojne discipline. Zanimljivo je da ovdje nije ostavljena mogućnost okončanja ovakvog školovanja i na čisti zahtjev domaće strane – dakle, Ministarstva obrane RH.

 

Troškovi školovanja crnogorskih kadeta

Pri uvidu u režim koji je uspostavljen za kadete iz Crne Gore, u oči upada činjenica da se financijski teret ovakvih aktivnosti baš i ne dijeli ravnomjerno. Naime, očigledno je da Hrvatska i kroz ovaj aspekt nastoji privući strane studente na svoje nove vojno-studijske programe, a ujedno tim istim mjerama i pomoći Crnoj Gori u prikupljanju potrebnih vojnih znanja te približavanju NATO integracijama.

U tom svjetlu ne čudi da za svoje kadete Crna Gora pod normalno snosi tek “novčanu podršku za školovanje” (očigledno “džeparac”), te “troškove prijevoza prilikom korištenja semestralnog, godišnjeg ili ostalih oblika odmora ili drugih potreba putovanja u Crnu Goru“. Za razliku od toga Hrvatska tu podmiruje: (1) iznos školarine i participacije u troškovima studija, (2) prijavu i odjavu kadeta u RH, (3) smještaj u vojnim lokacijama, (4) ishranu, (5) vojnu uniformu, (6) gradski prijevoz u mjestu školovanja, (7) obavezne udžbenike i pribor, (8) sportsku opremu jednom godišnje, (9) korištenje sportskih terena u vojnim lokacijama, i (10) troškove izrade i odbrane završnoga rada.

Naravno – ako tijekom studija dođe do kakvog počinjenja kaznenoga djela ili prekršaja vojne stege – Crna Gora će snositi sve troškove koje takve situacije sa sobom nose, jednako kao što će biti odgovorna i za svu štetu koju bi prema imovini i osoblju MORH-a ili prema trećim osobama uzrokovao kadet (sve to u skladu s propisima o odgovomosti za štetu važećima u RH).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.