INsig2 u poslovnoj ofenzivi

 

Samo desetak dana nakon objave o uspješnom okončanju održane obuke za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta u zaljevskome Bahreinu, zagrebački INsig2 dobio je i nastavak posla oko uvođenja sustava vojnih iskaznica u obrambeni sustav Republike Hrvatske.

Danas su, naime, u Oglasniku javne nabave objavljeni podaci o poslu kupovine “Opreme za vojnu iskaznicu – kontrola pristupa”, odnosno sustava kontrole pristupa, sustava video nadzora, mrežnih preklopnika s priborom i potrebnih licenci. Čitav je posao odrađen u “Pregovaračkom postupku s prethodnom objavom” i temeljem “Poziva na nadmetanje” objavljenog 10. ožujka 2015. godine. Na taj je poziv pristigla samo jedna ponuda – ona tvrtke INsig2 d.o.o. iz Zagreba, koja je i do sada radila na provođenju spomenutog postupka vezanog uz vojne iskaznice.

Oprema koju Ministarstvo obrane RH sada kupuje ima vrijednost procijenjenu na 440.000 kuna bez PDV-a (odnosno 548.421,65 kuna s porezom) i riječ je o odabiru prema najnižoj ponuđenoj cijeni, gdje bi posao trebao biti odrađen bez ikakvog podugovaranja.

Posao u Bahreinu

Od 25. do 28. svibnja u Manami, glavnom gradu Bahreina, održavao se tečaj vještina potrebnih za suzbijanje tzv. cyber-kriminaliteta pod pomalo generičkim nazivom “Training Course on Combating CyberCrime”. U organizaciji Instituta za pravo i pravosuđe iz Bahreina (Judicial and Legal Institute), svoje su stručno znanje ondje sa sudionicima podijelila tri eksperta Globalne mreže državnih tužitelja zaduženih za pitanja e-kriminaliteta (Global Prosecutors E-Crime Network – GPEN). Uz predstavnika GPEN Han Moraal, i specijalista za e-kriminal Esther George, ondje je bio i Damir Delija, forenzički ekspert iz zagrebačke tvrtke INsig2.

Od ukupno oko 30 polaznika spomenutog tečaja obuke, osim domaćina bili su prisutni i predstavnici ostalih zemalja okvira Zaljevskog vijeća za suradnju (Gulf Cooperation Council – GCC), koji su u svojim pojedinim domovinama pretežito aktivni kao policijski službenici, suci, i državni odvjetnici. Tematika provedene obuke ticala se prvenstveno digitalnih dokaza s interneta, mobilnih telefona i računala, a razmatralo se pravne te tehničke aspekte digitalnih dokaza, odgovarajuću uporabu mrežnih tehnologija, te suradnju pri suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta.

Damir Delija, tehnički direktor Odjela za digitalnu forenziku pri tvrtki INsig2 iz Zagreba, tom je prilikom za medije opisao najteži problem koji ograničava suzbijanje kibernetičkog kriminala u pojedinim državama – manjak ljudi s odgovarajućom stručnom obukom i znanjima.

Nije dovoljno samo pribaviti opremu i alate, budući je vrlo jednostavno uništiti dokaze povezane s kibernetičkim kriminalitetom. Upravo zato, treba znati kako koristiti opremu, ne bi li se detektiralo i dokazalo kibernetički kriminalitet. Samo obučena osoba može ovaj posao raditi efikasno“.

kazao je tom prilikom Damir Delija.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.