Potpisani ugovori o nabavi vojne opreme za OS RH

 

Na sad već polagano tradicionalnom grupnom potpisivanju okvirnih sporazuma, danas 13. siječnja su se u Ministarstvu obrane RH okupili predstavnici ukupno 22 hrvatske tvrtke, ne bi li s predstavnicima obrambenog resora potpisali ugovore za tekuću 2015. godinu. Svim tim poslovnim ljudima jučer se pridružio i čitav vrh Ministarstva obrane RH – od ministra Ante Kotromanovića, preko načelnika GS OS RH Drage Lovrića, pomoćnika ministra za materijalne resurse Viktora Koprivnjaka i glavnog inspektora obrane general-pukovnika Mirka Šundova, pa sve do načelnika Samostalnog sektora za javnu nabavu MORH-a Branka Pribolšana te brigadnog generala Darka Pintarića, načelnika Sektora za naoružanje u MORH-u. Pri tome, to je bilo ugovorno pribavljanje mnoštva različitih proizvoda i usluga – od odjeće, obuće, odora, naoružanja i hrane, pa sve do usluga javnog prijevoza te remonta vojne tehnike.

Što je kupljeno?

Konkretno, tu je ugovorena nabava: (1) 4.000 komada remena i opasača (URIHO iz Zagreba), (2) 200 kaciga (Šestan Busch d.o.o. iz Preloga), (3) oko 6.000 kompleta borbenih odora (zajednica ponuditelja predvođena tvrtkom Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o. iz Zagreba), (4) 10.500 pari obuće (zajednica ponuditelja INKOP OBUĆA-JELEN PROFFESIONAL-BOROVO), (5) 700 kišnih odijela i kabanica (Čateks d.d. iz Čakovca), (6) 3.000 službenih i svečanih odora (Varteks Pro d.o.o. iz Varaždina), (7) 800 letačkih i radnih kombinezona te jakni (HEMCO d.o.o. iz Đakova), (8) 35.000 pari čarapa (JADRAN Tvornica čarapa d.d. iz Zagreba), (9) 13.000 kompleta donjeg veša (GALEB d.d. iz Omiša), (10) 100 komada jakni (KROJOSTIL d.o.o. iz Jakovlja), (11) 1.500 kompleta specijalnog donjeg veša (ODJEĆA d.o.o. iz Zagreba), (12) 9.000 kapa i šešira (ŠEŠIR d.o.o. iz Zagreba), (13) 2.000 komada vojničkih i časničkih vesta (MAKO d.o.o. iz Osijeka), (14) 11.000 cjelodnevnih suhih obroka (Podravka d.d. iz Koprivnice), (15) VHS pušaka (HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca), (16) nespecificirane vojne opreme (ANTIPIROS d.o.o. iz Splita), i (17) vojnih oznaka (JAQUARD d.o.o. iz Zagreba).

Uz to, pribavljene su i pojedine specifične usluge: (18) servis borbenih vozila (ĐURO ĐAKOVIĆ d.d. Specijalna vozila iz Slavonskog Broda), (19) javnog prijevoza u Splitu (PROMET d.o.o. iz Splita), te (20) servis brodskih motora (TEHNOMONT BRODOGRADILIŠTE PULA d.o.o. iz Pule).

Čemu sve to?

Za početak, treba napomenuti kako je ministar Ante Kotromanović posebno istaknuo želju da MORH kroz ove poslove,  uz samo pribavljanje roba i usluga, ujedno pokaže i da državne strukture nisu samo potrošači – “… nego da želimo biti generatori… rekao bih, razvoja, proizvodnje i pomoći Vama, i poticanja gospodarstva – pogotovo proizvoda koji su konkurentni u svijetu“. No, to nije sve – budući da je tome uslijedio i kratak govor aktualnoga ministra od kojeg je vjerojatno zaigralo srce svakog od prisutnih gospodarstvenika.

Želim Vam zahvaliti, vama proizvođačima vojne opreme i naoružanja, vama privatnicima iz realnog sektora koji zapošljavate tisuće ljudi… koji se svakodnevno borite za svaku kunu, za svakog čovjeka, za svako radno mjesto. Zato što dajete plaće svaki dan, zato što punite državnu blagajnu svaki dan, iz koje mi – ovdje u Ministarstvu obrane primamo plaću, i održavamo… imamo Oružane snage. Zato Vam puno hvala, i zato je naš interes… i zato ćemo napraviti doslovce sve što možemo, da Vam pomognemo – da Vi preživite, da uspijete, i da ne završite na bilo koji način loše. Hvala Vam puno. Danas sam sretan što ćemo potpisati ugovor koji nama puno znači, a i vama puno znači. Hvala Vam još jednom!

A ugovori o kojima je tu bila riječ navodno zajedno vrijede oko 50 milijuna kuna – u prvom ovogodišnjem navratu. Naime, kako je Kotromanović ujedno objasnio – ako MORH tijekom godine provede i dodatne planirane uštede (procijenjene na “nekoliko desetaka milijuna kuna“), hrvatski proizvođači vojne opreme i naoružanja bi do kraja tekuće godine mogli očekivati i da se ta ušteđena sredstva sliju u još jedan dodatni ciklus pribavljanja roba i usluga. Kako je napomenuo Kotromanović: “To smo napravili u manjem obimu prošle godine, ali sada ćemo se mi organizirati… i vi ćete se organizirati malo bolje – tako da možemo potrošiti ta sredstva koja uštedimo… također, isto – na Vama“.

Pogled na ove stvari s druge strane stola pružio je Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch d.o.o. i ujedno predsjednik Zajednice proizvođača za posebne namjene pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. On je istaknuo tri glavna razloga zašto je ovo potpisivanje ugovora bitno za domaću vojnu industriju:

Prvo, to je početak Plana , za nas proizvođače, za ovu godinu 2015. i temelj za ostale nabave ove godine, koje će imati Ministarstvo obrane. Drugo, to je potvrda da Ministarstvo obrane zbilja – i to ne prvu godinu, već drugu godinu za redom, organizira ovakve skupove, i da vodi brigu o svojoj namjenskoj proizvodnji, i snabdijeva svoje vojnike sa najkvalitetnijom opremom – što mi garantiramo, da je to hrvatska oprema. I treće, što je jako bitno za nas izvoznike – to je na neki način i potvrda, odnosno certifikat za sve naše buduće… u ovoj godini, budućih godina… izvozne poslove. Jer bez ovakvih događaja, bez ovakvog certifikata – mi ne bi mogli ispuniti uvjete za nabave izvana“.

I jedan poseban detalj!

Jučer se od Josipa Držaića, predstavnika tvrtke URIHO, te ujedno i predsjednika udruge “Osvit” (udruge ustanova i drugih pravnih osoba i građana, koje provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom), moglo čuti i ponešto više o sudjelovanju osoba s invaliditetom u proizvodnji opreme za Hrvatsku vojsku. Naime,

… ističem da je Ministarstvo obrane bilo zapravo prvo ministarstvo koje je krenulo sa time. A, evo, i ove godine nas je obradovalo Ministarstvo obrane među prvima… A, nadam se da će i drugi slijediti… da je rezerviralo još dodatne, određene poslove za ove skupine – u ovom slučaju radi se o posebnom rublju. To je nešto što je apsolutno primjereno, što ti ljudi mogu raditi bez obzira na svoje fizičke i druge poteškoće“.

Pri tome, ovdje je riječ o otprilike 1.000 osoba s invaliditetom, iz zaštitnih radionica u Hrvatskoj. Pretežito se tu radi o skupinama invalida koje su inače ocijenjene da ne mogu raditi na otvorenom tržištu, ili da je to za njih vrlo teško bez neke posebne podrške – poput ove koju je upravo pružilo Ministarstvo obrane RH.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.