Nadzvučno nad Dalmacijom

 

Dok se proteklih dana već moglo neslužbeno čuti kako će hrvatski MiG-21 ovih dana stići na Zemunik, iako ne na tamošnji Dan otvorenih vrata, sada je to i službeno. Danas, u utorak 11. listopada 2016. godine, objavljeno je da Eskadrila borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) započinje ciklus obučnih i trenažnih aktivnosti na avionima MiG-21 u vojarni Zemunik. U tu su svrhu jučer rano popodne na more stigla dva dvosjeda (registarskih brojeva 165 “Kockica” i 167), te još dva jednosjeda – od kojih se vidi onaj registarskog broja 116, dok ostaje nepoznato je li onaj drugi “domaći” ili možda i neki iz donedavno “problematične” ukrajinske kvote. Uz njih je Ministarstvo obrane objavilo i slike pilota, također njih trojice, za koje vjerojatno treba pretpostaviti sudjelovanje u predstojećoj obuci.

Letačke aktivnosti koje slijede oko 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO na Zemuniku obuhvatit će segmente borbene obuke, kao i letačku obuku kroz razdjele navigacijskog, grupnog i nadzvučnog letenja, te trenažu borbenih pilota kroz letove do Splita i Dubrovnika – iz instrumentalnog letenja, kao i drugih procedura kod prilaza te slijetanja na izvanmatični aerodrom. Sve te aktivnosti obuke borbenih pilota provodit će se izvan dometa naseljenih područja, uz poštivanje svih zakonskih te sigurnosnih procedura. Potporu u provedbi ovih aktivnosti pružat će zrakoplovne postrojbe u Zemuniku.

Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Željko Ninić izrazio je zadovoljstvo dolaskom dijela EBA u Zemunik. „Letačkim obukama u Zemuniku ispunjavamo naše aktivnosti iz Godišnjeg plana obuke borbenih pilota HRZ i PZO, a svakako će kruna svih aktivnosti biti bojevo gađanje ciljeva u zraku kao glavni obučni događaj HRZ i PZO i Eskadrile borbenih aviona u ovoj godini“, istaknuo je pukovnik Ninić o predstojećem vremenu probijanja zvučnoga zida i na nebu primorske Hrvatske.

Kako izgleda, prvi segment ovih obuka izvođen je već danas, kada je oko 13 sati i 20 minuta na splitskoj zračnoj luci Resnik bio zabilježen prelet dvije hrvatske borbene letjelice tipa MiG-21 – gdje su jednosjed (116) i dvosjed “Kockica” izveli prilaz, ali bez slijetanja. Ovaj je manevar već tijekom ranog popodneva osvanuo zabilježen i video snimkom Eddyja Meštrovića iz Splita.

———————-

———————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.