Hrvatski časnik – test za novu zapovjednu strukturu NATO-a

 

Vlada je na današnjoj 72. sjednici donijela Odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na dužnosti u NATO Zapovjedništvu za specijalne operacije (NS HQ) u Kraljevini Belgiji u mirovnu operaciju u Afganistanu (ISAF).

Ovo upućivanje je svojevrstan presedan jer će po prvi put stožerni časnik, koji je već na dužnosti u NATO-vom Zapovjedništvu za specijalne operacije u Belgiji biti upućen u mirovnu misiju. Mogućnost ovog upućivanja temelji se na novoj zapovjednoj NATO-voj strukturi, koja je na snazi od kraja 2012. godine, a koja obuhvaća manju, ali istovremeno obučeniju i kvalitetniju strukturu osoblja, te podrazumijeva mogućnost raspoređivanja u područje operacije jer su sve pozicije unutar nove zapovjedne strukture razmjestive“,

pojasnila je na sjednici Vlade prisutna zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

NATO-vo Zapovjedništvo za specijalne operacije u prosincu 2012. svečano je uselilo u novu zgradu u Bruxellesu

NATO-vo Zapovjedništvo za specijalne operacije u prosincu 2012. svečano je uselilo u novu zgradu u Bruxellesu (na slici: James Stavridis, vrhovni zapovjednik NATO-snaga za Europu, i Frank Kisner, zapovjednik NATO Zapovjedništva za specijalne operacije)

 

Zahvaljujući Vladinom jednoglasnom „da“, neimenovani će stožerni časnik Belgiju zamijeniti Afganistanom već početkom veljače, i to na rok od 7 mjeseci. U ISAF-u ga čekaju zadaće koje je i do sada obavljao u NATO Zapovjedništvu za specijalne operacije. Hrvatski Sabor je još 27. svibnja 2011. donio Odluku o upućivanju pripadnika OS RH u mirovne misije, i o raspoređivanje na dužnosti u zapovjedništvima, stožerima i drugim tijelima NATO-saveza, zbog čega za ovu odluku nije potreban novi saborski amen.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.