Hrvatska u NATO-centrima izvrsnosti

 

U razmaku od samo 8 dana, hrvatska je Vlada primila na znanje namjeru Ministarstva obrane Republike Hrvatske o sudjelovanju u dva NATO centra izvrsnosti – jedan je onaj za brdsko ratovanje u Sloveniji, o čemu smo do sada opširno pisali, a drugi se tiče vojne policije, i smješten je u Poljskoj.

Prošlog četvrtka, 09. srpnja, Vlada se na svojoj 174. sjednici upoznala s „Notom o pridruživanju radi sudjelovanja u Memorandumu o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Slovenije, Saveznog ministra obrane i sporta Republike Austrije, Ministarstva obrane Mađarske i Ministarstva obrane Talijanske Republike o djelovanju Multinacionalnog središta izvrsnosti za planinsko ratovanje, potpisanom 25. ožujka 2014. godine u Poljču, Republika Slovenija, u tekstu koji je Vladi Republike Hrvatske dostavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktom, klase: 018-05/14-97/10, urbroja: 521-V-02-02/03-14-2, od 27. lipnja 2014. godine”. Iako radikalno kraće, ni objašnjenje koje je Vladi u ime Ministarstva obrane dala zamjenica ministra Višnja Tafra nije bilo bitno informativnije:

„Radi se o noti kojom se Ministarstvo obrane pridružuje Memorandumu o djelovanju multinacionalnog središta izvrsnosti za planinsko ratovanje. Središtu su, uz osnivača Ministarstvo obrane Republike Slovenije, već pristupili Savezno ministarstvo obrane i sporta Republike Austrije, Ministarstvo obrane Mađarske i Ministarstvo obrane Talijanske republike. Navedeno središte izvrsnosti osnovano je radi povećanja sposobnosti vojnih postrojbi za planinsko ratovanje i interoperabilnost snaga NATO-saveza za rad u planinskim uvjetima. Ministarstvo obrane pristupilo je Središtu potpisivanjem note o pridruživanju 25. ožujka ove godine.“

Kako smo do sada na portalu Obris.org redovito pratili aktivnosti naših susjeda Slovenaca na uspostavljanju ovog Središta u mjestu Bohinjska Bela, podsjećamo tek da Hrvatska već mjesecima aktivno sudjeluje u njegovom izlasku na svjetlo dana.

Vojna policija i NATO centar izvrsnosti

O drugom centru izvrsnosti Vlada je informirana tjedan dana ranije, na 172. sjednici održanoj 02. srpnja. Tada je primila na znanje „Memorandum o suglasnosti o uspostavi, upravljanju i radu Središta izvrsnosti vojne policije NATO-a” i “Memorandum o suglasnosti o funkcionalnom odnosu u vezi sa Središtem izvrsnosti vojne policije NATO-a”. Ni u ovom slučaju popratni dokument ne otkriva nikakve detalje, osim da je rađen po špranci, jer i u njemu stoji tek jedna ogromna rečenica:

Vlada Republike Hrvatske je upoznata s Memorandumom o suglasnosti između ministra nacionalne obrane Republike Poljske, Ministarstva obrane Republike Bugarske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Češke Republike, Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke, ministra obrane Kraljevine Nizozemske, Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske o uspostavi, upravljanju i radu Središta izvrsnosti vojne policije NATO-a i s Memorandumom o suglasnosti između ministra nacionalne obrane Republike Poljske, Ministarstva obrane Republike Bugarske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Češke Republike, Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke, ministra obrane Kraljevine Nizozemske, Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske kao i Zapovjedništva vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za transformaciju o funkcionalnom odnosu u vezi sa Središtem izvrsnosti vojne policije NATO-a, potpisanim 11. prosinca 2013. godine u Norfolku, Virginia, Sjedinjene Američke Države, u tekstovima koje je Vladi Republike Hrvatske dostavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktom, klase: 018-05/14-92/1, urbroja: 521-V-02-02/03-14-2, od 11. lipnja 2014. godine.

Kao ni prošlog tjedna, ni tada obrazloženje resornog ministra obrane Ante Kotromanovića nije bilo ništa sadržajnije od samog sadržaja tada usvojenog dokumenta:

„Ovdje se radi o 2 memoranduma koji se dostavljaju na upoznavanje Vladi RH, a potpisana su prošle godine u prosincu. Znači, više zemalja su potpisnice ovih memoranduma – Poljska, Bugarska, Češka Republika,  Njemačka, Nizozemska, Rumunjska i mi. Svrha Memoranduma je uspostava središta izvrsnosti Vojne policije u Poljskoj i stvaranje uvjeta za rad, popunu osobljem, opremanje i logističku potporu. Svrha drugog Memoranduma je uspostava funkcionalne povezanosti između zapovjedništva, i vrhovnog zapovjednika Saveznih snaga za transformaciju i središta izvrsnosti Vojne policije koji predstavljaju navedena ministarstva obrane.“

Hrvatski predstavnik na osnivačkoj sjednici Upravnog odbora

Hrvatski predstavnik na osnivačkoj sjednici Upravnog odbora

Riječ je tu o središtu za koje je inicijativa o osnivanju pokrenuta još u prosincu 2009. godine, kada je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Poljske deklarirao Vrhovnom savezničkom Zapovjedništvu za transformaciju (SACT) namjeru formiranja Središta izvrsnosti vojne policije (MP COE) na teritoriju Poljske. MP COE zamišljen je kao nezavisna međunarodna vojna organizacija, otvorena svim NATO-zemljama i zemljama u Partnerstvu za mir, s Poljskom kao vodećom nacijom. Poljska je ponudila ustanovljavanje Središta izvrsnosti vojne policije s namjerom unapređivanja interoperabilnosti NATO-vojne policije ili žandarmerije. Sjedište ovog Središta izvrsnosti je u Bydgoszczu, gradu na sjeveru Poljske, smještenom na utoku rijeke Brde u Vislu.

U veljači ove godine održan je osnivački sastanak Upravnog odbora MP COE u kojem, uz general bojnika Włodzimierza Sąsiedeka kao predsjedatelja, sjede još i predstavnici 6 zemalja-sponzora (Bugarska, Hrvatska, Češka republika, Nizozemska, Njemačka i Rumunjska). Upravni odbor će razvijati odrednice petogodišnje strategije, odobravati godišnji proračun i program rada, te analizirati tekuće poslovanje direktora Središta i njegova proračunska postignuća. Uz već spomenute zemlje, namjeru pridruživanja NATO Središtu izvrsnosti vojne policije izrazile su i Kanada, Slovačka te Italija.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.