Hrvatska strategija za Afganistan – manje vojnika, manje novaca

Dok svjetski čelnici na NATO-summitu u Chicagu razgovaraju o budućnosti Afganistana i prisutnost savezničkih snaga u toj zemlji, podsjećamo da su ministar obrane Ante Kotromanović i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Slavko Barić o hrvatskoj izlaznoj strategiji govorili na saborskom Odboru za obranu 25. travnja ove godine. Već je tada bilo napomenuto da će Hrvatska morati pridonijeti financiranju afganistanskih sigurnosnih snaga s otprilike 500 tisuća USD što je ipak, smatra Kotromanović, mala cijena za izmiještanje većine hrvatskih vojnika iz te turbulentne zemlje.

Ministar Kotromanović i general Barić pred Odborom za obranu Hrvatskoga sabora

U skladu s izlaznom strategijom NATO-a, i Hrvatska priprema postepeno smanjivanje broja pripadnika – već 20. kontingent, koji je trenutno u pripremi, imat će 5 do 6 ljudi manje od dosadašnjega. Idući, 21. kontingent, smanjit će se najmanje za jedan vod, i tako sve do kraja 2014. godine. NATO, naime, trenutno planira da će kraj 2014., odnosno početak 2015. dočekati s oko 20 tisuća vojnika na terenu oko Hindukuša.

Koliko će točno vojnika ostati u Afganistanu, uključujući i one iz Hrvatske, znat će se nakon summita u Chicagu. Procjena MORH-a je da neće ostati baš puno ljudi, a i oni koji ostanu – bit će časnici i dočasnici sposobni za mentoriranje. Obrambeno-vojni vrh najviše bi želio da hrvatski vojnici ostanu u školi Vojne policije u Kabulu, gdje je Lijepa naša nositelj aktivnosti, ali je uključila i zemlje-regije, pa se trenutno tamo nalaze i pripadnici oružanih snaga BiH, Makedonije i Crne Gore. “Nakon Chicaga“, dodao je general Slavko Barić, “očekuje se donošenje odluke o tome da ISAF prestane biti borbena misija, i da postane misija za osposobljavanje i obuku. Tada će u Afganistanu biti potrebniji časnici, instruktori i nastavnici, a prilično je sigurno da će se, dozvoli li sigurnosna situacija, tražiti i sudjelovanje civilnih stručnjaka – od inženjera građevine i agronomije do stručnjaka za lokalnu samoupravu i upravu“.

Očekuje se da će čelnici zemalja-saveznica u Chicago doći puni darova – isključivo novčanih – koji bi trebali pomoći u financiranju afganistanskih snaga sigurnosti nakon 2014. godine. U svom nedavnom predavanju na HVU, američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley najavio je da će SAD doprinijeti s nešto više od 2 milijarde dolara, dok bi ostale članice NATO-a trebale dati još oko milijardu eura. Po svemu sudeći, Hrvatska će morati participirati u financiranju afganistanskih sigurnosnih snaga s otprilike 500 tisuća dolara (slično najavama i iz susjedne nam Slovenije). Ministar Kotromanović tvrdi da s ovim izdatkom neće biti problema, unatoč smanjivanju proračuna, budući će se smanjivanjem broja vojnika uštedjeti i na ukupnim troškovima misije koja trenutno broji 339 ljudi.

Poslušajte i sami ministra Kotromanovića te generala Barića o hrvatskoj izlaznoj strategiji i nacionalnim interesima Hrvatske na području Afganistana nakon 2014. godine…

 

25.4.2012 - ministar obrane Ante Kotromanović - obrisi hrvatske izlazne strategije iz Afganistana     

—————————————————————————–

25.4.2012 - general pukovnik Slavko Barić - detaljnije o budućem djelovanju HV u Afganistanu     

—————————————————————————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.