Hrvatska nabava F-16 iz ugla srpskih medija

 

Nakon priopćavanja preporuke o kupovini 12 izraelskih lovaca F-16 Barak, starih više od 30 godina, u Hrvatskoj je krenula lavina komentara koja problematizira nabavku aviona starijih od pilota koji će na njima letjeti. Hrvatska je prelomila i opredijelila se za svoje Ratno zrakoplovstvo, tako barem glasi dio preporuke Vijeća za obranu Republike Hrvatske priopćeno u utorak navečer. Ova investicija u polovne letjelice hrvatske građane koštat će ukupno oko pola milijarde eura, a polovni izraelski lovci trebalo bi stizati u etapama tijekom naredne četiri godine. Prva dva aviona mogla bi stići 2020., potom 2021. još šest i posljednja četiri primjerka 2022. godine. Uglavnom, priča u Hrvatskoj se dobrano zahuktala.

U Srbiji je ova priča praćena, ali je plasirana ovisno od situacije i okolnosti na unutarnjem političkom planu. Analizom je moguće izdvojiti temu hrvatske nabavke borbenih aviona u dva kolosijeka. Prvi je tabloidni, senzacionalistički s elementima šovinizma i pozivanja na rat; i drugi racionalan, umjeren i analitički (koji gleda šta će ovom nabavom dobiti Hrvatska, gdje je u svemu tome Srbija i da li su obje zemlje možda preskupo platile svoje polovne letjelice). Kad se pogleda broj objavljenih tekstova u novinama, tjednicima i na novinskim portalima, u Srbiji svakako prednjače tabloidni i senzacionalistički naslovi. Posebno se izdvajaju dva tabloida koji se poslovično izdaju za nacionalne, a bliski su vlasti.

Što pišu tabloidi?

Posebno je zanimljiv dnevni list “Informer”, tabloid blizak vladajućoj stranci, s naslovima tipa: “OPASNI PLANOVI KOMŠIJA, USTAŠE HOĆE U RAT?! Hrvati objavili da kupuju ‘gripene’ i F16, A NAS OPTUŽUJU ZBOG MIGOVA!” (objavljeno 27.06.2017.); “PANIKA U KOMŠILUKU ZBOG ‘MIGOVA’: Hrvatska kupuje F-16 i ‘gripene’!” (objavljeno 4.10.2017.). Članak “USTAŠE SE SVAĐAJU ZBOG IZRAELSKIH F16: Kupili smo stare kante, SRBI BI NAS SVOJIM MIGOVIMA ODUVALI U SLUČAJU RATA!” (objavljeno 28.03.2018.) napravljen je po kombinaciji izjava koje je u javnosti davao nedavno umirovljeni probni pilot HRZ Ivan Selak, i u “leadu” teksta – izjave eksperata koji tvrde da ti avioni, iako su polovni, neće biti dorasli novopristiglim srpskim MiG-ovima, za koje se uporno prešućuje da su približno istog godišta ili samo godinu, dvije ili tri mlađi. Zanimljivo je da ovaj tekst prati i video klip s mreže YouTube, gdje se uspoređuje japanski F-2, koji ima sličnosti sa F-16, i ruski MiG-29.

Druga novina i njen portal koji prednjači, mogli bi slobodno reći, u radikalnom izmišljanju na ovu temu i umjetnom pumpanju neke umišljene regionalne utrke u naoružanju je “Srpski telegraf” i njegov portal “Republika”. Tamo je, nakon objave da Hrvatska nabavlja polovne F-16, iskočio naslov tipa: “SAMI SEBE LAŽU: Hrvati izmislili da je F-16 bolji od Miga-29”. Autorica teksta, koja se inače dugo vremena bavila političkim zbivanjima, preko noći postaje ekspert za lovačke avione, pa tako navodi da je Hrvatska u strahu i suočena sa činjenicom da Srbija na postojećih 6 moćnih MiG-29 dobiva od Bjelorusije još sedam ili osam MiG-29 (inače, aranžman s Bjelorusijom je i dalje na dugačkome štapu, a prešućuje se i da će pristigli srpski MiG-ovi iz Rusije biti na nivou slovačkih MiG-29). Neprestano se ponavlja priča o tome kako Srbija postaje gospodar balkanskoga neba, kao i da “hrvatska vlada pokušava preko svojih medija tamošnjoj javnosti plasirati priču (izmišljenu) da će oni od Amerike kupiti još modernije lovce“.

Zanimljivo je da za oba spomenuta medija o ovom pitanju govori i “čuveni” bivši zagrebački novinar Miroslav Lazanski (koji je 1991. otišao u Beograd, gdje je prešao put od novinarstva, preko estrade do politike, kao zastupnik vladajuće Vučićeve SNS), koji je nekako stalni dežurni komentator o ovoj temi. Čest je tu i Dragomir Anđelković, koga u Srbiji doživljavaju kao političkog analitičara vladajuće partije, pretežito rusofilnih pogleda – tako da je i on detaljno analizirao kompletnu priču o hrvatskoj nabavci F-16, sa stajališta da Hrvatska nabavlja borbene avione jer ima komplekse od Srba.

Spomenuti portal “Republika” pri novini “Srpski telegraf” otišao je u svom “estradnom srbovanju” najdalje prije tri mjeseca, u tekstu objavljenom nakon objave informacije da će Hrvatska najvjerojatnije od Izraela nabaviti polovne F-16, a ne nove Gripene. Tad je objavljen – možemo reći – najbizarniji naslov, koji je ukomponirao Drugi svjetski rat i sadašnje stanje – “ŽRTVE PRODAJU F-16 SVOJIM KRVNICIMA: Hrvati kupuju avione od Izraela?!” U članku se aludira na odnose Izraela i Hrvatske, a tekst napravljen kombinacijom objavljenih informacija na srpskim i hrvatskim portalima obiluje i nekim stvarima koje baš nemaju veze s vojnim opremanjem. Tako se izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužuje za dogovaranje s Hrvatskom o kupovini aviona F-16, a da pri tome “zaboravlja na genocid koji je NDH izvršila nad Židovima tokom Drugog svjetskog rata. Još više zgraža činjenica da je ova vijest objavljena na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta“.

Može li i ozbiljnije?

Tabloidni portal “Telegraf” na odluku Zagreba o nabavi izraelskih F-16 donosi naslov: “Pola milijarde dolara za polovnu dominaciju nad Srbijom? Hrvati slave što od Izraelaca kupuju zastarele F-16 avione (VIDEO)”. Tekst je sam po sebi dosta objektivan i u njemu se navode podaci na koje se pozivaju i hrvatski mediji. Sam po sebi članak ipak spada u “clickbait” tekstove za namjensko povećanje čitanosti. Tabloidni portal “Kurir”, za razliku od “Srpskog telegrafa” i “Informera”, također je pisao na ovu temu, ali dosta umjerenije i s realnijim zaključcima -uglavnom s pozivanjem na agencijske vijesti, bez pretjerivanja i priče o regionalnoj utrci u naoružanju. Tekstovi koje je “Kurir” prenosio uglavnom potiču iz hrvatskih medija, s pozivanjem na premijera Plenkovića, predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, kao i probnog pilota Ivana Selaka. “Blic”, osim senzacionalističkog naslova. uglavnom donosi agencijsku vijest na ovu temu.

Drugi kolosijek čitave priče, koji se  odnosi na racionalne i analitičke poglede, skoro je zanemariv u Srbiji. Osim specijaliziranog portala Tango Six, nitko se detaljnijom analizom sa stručnog aspekta nije ni bavio. Članak “Da li je Hrvatska pogrešila što kupuje polovne avione F-16 i da li će to posvađati dva kuma?” valja svakako pročitati detaljno.

Ovdje se ne vrijedi osvrtati na polemike po raznim Facebook grupama, gdje je bilo svakakvih komentara, ali gotovo bez ičeg racionalnog – čime bi se moglo dobiti uvide o pravcu kojim će Hrvatska i Srbija graditi svoja vojna zrakoplovstva u dalekoj budućnosti, kad isteknu svi resursi polovnih MiG-ova i F-16. I dalje, ono što oslikava bavljenje ovom temom, jesu prvenstveno stavovi koji nikakve veze nemaju s avionima, ali imaju s Drugim svjetskim ratom i dalekom prošlosti – čime izostaje racionalna kritika ovih odluka, kao i sagledavanje mjesta i uloge MiG-29 i F-16 u čuvanju neba dvije susjedne države.

 

* Tekst: Andrej Mlakar, novinar iz Beograda

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.