Hrvatska na sastancima SEDM i A-5

 

Hrvatska delegacija na sastanku u Beogradu

Hrvatska delegacija na sastanku u Beogradu

Jutros je u Beogradu započeo sastanak zamjenika načelnika Glavnih stožera oružanih snaga 14 država, koji se održava u okviru inicijative “Proces suradnje ministara obrane zemalja jugoistočne Europe” (South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM). Hrvatsku delegaciju ondje predvodi brigadni general Ivan Jurić, inače zapovjednik Zapovjedno operativnog središta GS OS RH, a osim Hrvatske na sastanku sudjeluju delegacije Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunjske, Turske, SAD, Slovenije, Srbije, te Gruzije kao zemlje promatračice u SEDM.

Predsjedanje Inicijativom ove je godine od Italije preuzela Rumunjska, pa je i državni tajnik rumunjskog Ministarstva obrane, general bojnik Valerij Nikut najavio „ambicioznu agendu“, te razgovore od „velike važnosti za političku i vojnu suradnju u regiji“. General Nikut je uvjeren da će nakon današnjeg sastanka biti povećana efikasnost inicijative SEDM „kako s političke, tako i s vojne točke gledišta, kako bi se nastavili trendovi stabilnosti, sigurnosti i poštivanja ljudskih prava, slobode i demokracije u regiji“. Tijekom predsjedavanja Rumunjske ovom Inicijativom, naglasak će biti na ukupnom poboljšanju efikasnosti te vidljivosti same Inicijative, kao i na njenom inače prilično nevidljivome operativnom dijelu – na multinacionalnoj Brigadi zemalja jugoistočne Europe (SEEBRIG).

U ime domaćina ovog konkretnog sastanka, Republike Srbije, uvodnu riječ održao je državni tajnik u Ministarstvu obrane RS Zoran Đorđević, koji je podsjetio da je Srbija članica SEDM od listopada 2009. godine. „Nedavni događaji u Srbiji, poplave koje su zadesile našu zemlju pokazuju da dijelimo iste sigurnosne rizike i da ovakve inicijative, konferencije i suradnje imaju veliki značaj, kako za Srbiju tako i za sve zemlje u regiji“, rekao je Đorđević, dodajući da će ovaj sastanak pokazati da svi rade za jedan zajednički cilj, a to je sigurnost.

Istovremeno, načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić nalazi se nešto južnije, u Budvi (Crna Gora), na 18. konferenciji načelnika Glavnih stožera zemalja Američko-jadranske povelje. Tema konferencije je „Održavanje interoperabilnosti kroz partnerstvo“, a razgovarat će se o” modalitetima daljnjeg jačanja suradnje u regiji i razvoju zajedničkih sposobnosti za sudjelovanje u operacijama potpore miru, te sposobnostima za zajedničko djelovanje u slučaju prirodnih, ljudskom rukom ili tehnički izazvanih katastrofa i nepogoda”, sterilno su priopćile OS RH.

Načelnici GS OS zemalja-članica A5

Načelnici GS OS zemalja-članica A-5

Ministarstvo obrane Crne Gore bilo je ipak nešto informativnije te konkretnije: “Cilj Konferencije je prezentacija izvještaja radne grupe za implementaciju zaključaka konferencije načelnika GS zemalja A-5, razmatranje modela suradnje u regiji po pitanju uspostavljanja zajedničkih sposobnosti zemalja A-5 za potencijalno sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama pod vodstvom NATO, UN ili EU, kao i  razvoj vojnih regionalnih sposobnosti u podršci civilnim strukturama za odgovor na prirodne katastrofe“. Na ovoj konferenciji sudjeluju izaslanstva oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije; predstavnici Zapovjedništva američkih snaga u Europi (US EUCOM); izaslanstvo Slovenske vojske (u svojstvu promatrača) te gosti: zapovjednik Kosovskih snaga sigurnosti, zapovjednik KFOR-a i zapovjednici Nacionalnih gardi partnerskih država SAD-a.

Spomenuta konferencija je u Budvi započela jučer, u utorak 10. lipnja, i završava u četvrtak, 12. lipnja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.