Hranj: vojska višestruko pomaže u Petrinji

 

Načelnik Glavnog stožera OS RH, admiral Robert Hranj, danas oko 16 sati za N1 televiziju pojasnio je detalje vojnog angažmana na poprištu potresa koji je oko 12:20 protresao cijelu Hrvatsku. Magnituda od oko 6,2 načinila je veliku štetu, posebno blizu epicentra – u Petrinji i Sisku, a ondje stacionirani pripadnici OS RH bili su u stanju priskočiti gotovo trenutno…

Pa, evo… Hrvatska vojska se angažirala po pozivu, na nekoliko načina. Prije svega, osigurali smo nekoliko helikoptera. U stvari, sad su dva helikoptera trenutno ovdje u Sisku. Prevozit će bolesnike u Zagreb, pošto je bolnica oštećena. U Petrinji imamo negdje oko 130 vojnika sa inženjerijskom opremom, inženjerijskim strojevima. Nekoliko medicinskih timova koji pomažu unesrećenima. I, vidjet ćemo kako se situacija razvija. Još snaga dolazi u Petrinju, a vjerojatno će doći i u Sisak“.

Dok se ubrzo nakon potresa i ministra Banožića moglo vidjeti u centru Petrinje, u okviru delegacije Vlade RH, koja je s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Milanovićem obišla poprište ove velike prirodne katastrofa, admiral Hranj je pojasnio u čemu je tu glavni doprinos OS RH pri današnjem spašavanju:

Pa, najveća… najviše logike ima – koristiti vojsku tamo, u onim sposobnostima, koje možda u tom trenutku civilno društvo nema. Danas su to inženjerijski strojevi – utovarivači, samoutovarivači, veliki kamioni, i tako… Ima tu i obična radna snaga… vojska može pomoći. Imamo i medicinske timove koji su bili brzi, na odgovoru, i imamo transportne helikoptere. Evo, koji su se pokazali vrlo korisnima u prebacivanju bolesnika. I prebacujemo – za kojih dvadesetak minuta će doći HGSS-ovci, dragovoljci, iz Splita, vojnim helikopterima“.

Kako je to već ranije najavio i predsjednik Zoran Milanović, inače Vrhovni zapovjednik OS RH, i od admirala Hranja se čulo da je u tijeku postupak otvaranja vojarni za prihvat unesrećenih i osoba koje su u potresu najednom ostale bez krova nad glavom. Na pitanje novinara Hoće li biti korištene vojarne? admiral Hranj je jasno odgovorio:

Svakako! U Petrinji planiramo smjestiti otprilike 500 ljudi iz Petrinje, koji nemaju domove… kojima su domovi oštećeni. Vidjet ćemo postoje li još neke druge smještajne mogućnosti. Tamo ćemo im pružiti toplinu, nahraniti ih i tako dalje“.

Sve to je već viđeno, nije iznenađenje, i predstavlja ponašanje u najboljoj tradiciji hrvatskih Oružanih snaga.

Kako se kasnije popodne saznalo iz Ministarstva obrane RH, ukupno je danas na području Petrinje i Siska pokrenuto oko 250 pripadnika OS RH, dok je ostatak sastava stavljen u stanje pripravnosti. Prve su na terenu bile snage Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu. MORH navodi kako je vojarna u Petrinji pružila privremeni smještaj za oko 150 civila, a na teren je iz vojnih zaliha upućeno i flaširane pitke vode, individualnih cjelodnevnih obroka te posteljine i deka.

Pri tome, HKoV je angažirao pet sanitetskih timova s vozilima, Zapovjedništvo specijalnih snaga diglo je jedan tim za traganje i spašavanje, dok je ZzP uputilo u Petrinju tri sanitetska tima s vozilima hitne pomoći, te timove za raščišćavanje javnih površina. Do 15 sati riječ je bila o 120 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HKoV-a, za raščišćavanje prometnica i javnih površina, a pružena je potpora i evakuaciji štićenika doma u Petrinji. Namjenski organiziranim snagama potporu pruža i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Oni su angažirali ukupno četiri helikoptera i jedan sanitetski tim s vozilom. Od toga su dva helikoptera poletjela iz Splita za Petrinju te prevoze pripadnike HGSS-a i potražne pse. Druga dva helikoptera poletjeli su iz Lučkog te su u pripravnosti za prijevoz COVID-19 pozitivnih bolesnika iz Siska za Zagreb. Napomenimo još kako je manji broj pripadnika OS RH danas angažiran na saniranju posljedica potresa i u samom gradu Zagrebu.

Uz te vojne snage, lokalnu policiju i vatrogastvo, od glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića se kasno popodne čulo i o pristizanju još 278 vatrogasaca i 76 vozila na prostor Siska i Petrinje. Kako je izvijestila Hrvatska vatrogasna zajednica, tu se radi o 137 vatrogasaca i 44 vozila iz Primorsko-goranske, Istarske, Šibensko-kninske, Zadarske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Krapinsko-zagorske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, te još 141 vatrogasaca i 32 vozila iz Grada Zagreba, Ličko-senjske, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.