Novac iz budućnosti za “vojarnu 21. stoljeća”

 

Vlada je na današnjoj 110 sjednici, prvoj nakon ljetne stanke, Ministarstvu obrane dala novac iz proračuna za 2014. godinu, kako bi se mogao započeti posao izgradnje smještajnih objekata u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji. Radi se o nemalih 17.013.156,89 kuna, koliko nedostaje za zaključenje ovog građevinarskog posla. O tome je na sjednici Vlade govorio inače štedljivi i prilično restriktivan ministar financija Slavko Linić:

„Ministarstvo obrane je provelo postupak javne nabave za izgradnju smještajnih objekata u vojarni u Petrinji, i to u skladu s Uredbom o javnoj nabavi. Odabran je i izvoditelj, i procjena vrijednosti izgradnje je 42 milijuna i 13 tisuća kuna. U državnom proračunu za 2013. godinu osigurali smo 25 milijuna kuna sredstava, što znači da preostali dio sredstava bi bio isplaćen u toku 2014. Ali s obzirom na naš Zakon o proračunu propisano je da ako se opterećuje iduća godina Vlada mora dati suglasnost, pa Ministarstvo financija predlaže Vladi, s obzirom da je sve provedeno u skladu s procesom javne nabave, i da je to u planovima trogodišnjim Ministarstva obrane, da se da suglasnost.“

Kad Linić predloži, drugi dižu ruku, pa je ovaj prijedlog prošao glatko i bez rasprave.

Dio novosagrađenih objekata u petrinjskoj vojarni

2010. sagrađeni objekti u petrinjskoj vojarni

Natječaj o kojem je govorio financ-ministar MORH je raspisao još 9. svibnja ove godine, a provodio se po pravilima ograničenog postupka. No posao je očito ispao za gotovo milijun eura skuplji od MORH-ove procjene – naime, u objavi natječaja stoji da je procijenjena vrijednost radova na izgradnji vojnih građevina i objekata – 36 milijuna kuna. Ta činjenica, koja nije bila pobliže javno objašnjena, zanimljiva je i s obzirom da posljednjih godina kriza u građevinarstvu svugdje ruši cijene gradnji – očigledno, osim po pitanju radova u okviru obrambenoga sektora.

Inače, vojarna “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji obnavlja se, više ili manje aktivno, već čitav niz godina. Ovaj je kompleks naveden u Dugoročnome planu razvoja OS RH iz sredine 2006. godine, u segmentu o planovima razvoja materijalnih resursa – za period od 2006. do 2010. godine kao dio prioriteta prve razine (smještajni kapaciteti), ali i druge razine (dopunski sadržaji), a onda opet među prioritetima druge razine (još dodatnih sadržaja) između 2011. i 2015. godine. Ta lokacija, svrstana u objekte za potrebe Hrvatske kopnene vojske, trebala je namjesto dugogodišnjih montažnih objekata dobiti nove zgrade, ne bi li poslužila kao zamjena za sad već davno prepuštene kapacitete u Varaždinu te Zrinu u Petrinji. To je i doba kada se spomenutu lokaciju počelo kititi i danas ponešto izlizanim nazivom “Vojarna za 21. stoljeće”, mjestom za koje se svojedobno pričalo da bi trebalo predstavljati kompleks u kojem će vojska i živjeti s obiteljima, ne bi li se time učinilo izlišnima odlaske s posla u ponekad i poprilično udaljene domove. S tim je pričama vojarna “Pukovnik Predrag Matanović” dočekala i kraj prvog od navedenih planskih razdoblja – doduše, sa započetim tek manjim dijelom planiranih građevinskih zahvata.

Krajem 2010. godine dogotovljeni su prvi od novih objekata za smještaj vojnika, svaki s ukupno 44 spavaonice, 2 učionice i 8 ureda, da bi u proljeće 2011. godine tadašnji ministar obrane Božinović ponosno javnosti predstavio dva od ukupno 6 takvih planiranih objekata. Dok o gradnji ostatka tada najavljenih objekata posljednjih godina više nema ni glasa, spomenimo tek da bi moglo biti da se ponešto kreće po pitanju “dodatnih sadržaja”, budući je upravo danas MORH objavio i novi natječaj za izvođenje radova na „izgradnji prališta za BOV u vojarni ‘Pk. P. Matanović’“. Ovaj je postupak javne nabave također ograničen, a vrijednost radova procijenjena je na 1.700.000,00 kuna. Rok za dostavu ponuda traje do 9. rujna 2013. godine u 15 sati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.