General Kruljac krenuo u novi život?

Veterani i obitelj u više su navrata pokušavali radili pritisak

Nakon uhićenja 8. srpnja 2011. godine, sudskog izricanja jednomjesečnoga pritvora te brzog razrješenja s dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, pritvoreni je general pukovnik Mladen Kruljac bio što se obrambenoga sustava tiče formalno neraspoređen na ikakvu dužnost. Mjesec dana kasnije, točnije 8. kolovoza, sud u Osijeku pritvor mu je produžio za još 60 dana, zbog navodne opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke u postupku započetom oko nepravilnosti u raspolaganjima nekretninama u općini Sibinj kod Slavonskoga Broda.

Na to je ponovno reagirao i obrambeni sektor, te je 10. kolovoza Hini potvrđeno da je ministar obrane Davor Božinović donio odluku kojom je neraspoređenome Kruljcu prestao djelatni vojni status, s neosporenim pravom na mirovinu. Ova odluka, donesena na prijedlog načelnika GS OS RH Drage Lovrića, uklopljena je u plan izdvajanja djelatnih vojnih osoba za 2011. godinu. Time ne samo da se nastavilo s ostvarivanjem najava o dosad u Hrvatskoj gotovo nezabilježenom smanjivanju broja djelatnih generala, već je po kratkome postupku završena i vojna karijera Mladena Kruljca – osobe oko čijeg su se karaktera i burnog društvenog života posljednjih godina u Hrvatskoj često lomila koplja.

U trenutku umirovljenja, Kruljac je već 33 dana bio u osječkome istražnom zatvoru, a nije mu pomoglo ni demonstrativno pojavljivanje pred sudom rodbine i ratnih drugova u majicama s otisnutim njegovim likom. Pritvor je nastavljen usprkos navodnom odbijanju lijekova, dok je čak i odvjetnik pritvorenog generala Marko Dumančić našao za shodno krajem kolovoza demantirati priče o njegovom navodnome pokušaju samoubojstva u zatvoru.

Izlazak iz pritvora

Ipak, do početka rujna u istrazi je saslušana većina planiranih svjedoka, čime je prestala i neposredna opasnost od utjecanja na sadržaj njihovih izjava – zbog toga su 2. rujna iz pritvora puštena četvorica od ukupno šest osumnjičenih, a među njima i general (sada vjerojatno u mirovini) Kruljac. Nakon ukupno 57 dana pritvora, navodno oko 10 kilograma lakši Kruljac demantirao je nagađanja o svom pokajničkome statusu, i konstatirao kako s oko 6000 kuna mjesečne mirovine i bez veće otpremnine namjerava krenuti u novi život. Najavio je da razmišlja i o tužbi protiv Republike Hrvatske zbog neisplate odgovarajuće otpremnine, te je svoje inozemne kolege pozdravio zahvalom na engleskome jeziku. Provođenje istrage je nastavljeno i tijekom idućih mjeseci, tako da je Kruljac dočekao proljeće 2012. s postupkom, ali još uvijek bez konkretne optužnice.

Tijekom tjedana koji su slijedili izlazak iz pritvora pokazalo se da najave o novome početku i jesu i nisu točne. Dok je većina medija Mladena Kruljca o vojnim i sudskim pitanjima pustila na miru, njegova se sportsko-dužnosnička karijera tek počela javno urušavati. Naime, u doba vojnih uspjeha bivšega generala, tek se sporedno spominjala i činjenica da je Kruljac ujedno i predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza, čelne organizacije u sportu kojim se novopečeni penzioner dugo godina pasionirano bavio. A sada, kad je vojnoj karijeri došao kraj, krenulo je komešanje u boksačkim krugovima.

Boksačka sukobljavanja

Dok su još 20. rujna mladi boksači i njihov izbornik podržali Kruljca (nije do kraja jasno u čemu, valjda sudskome postupku općenito) prije odlaska na Svjetsko prvenstvo (Azerbejdžan, od 24. rujna do 10. listopada) – on ih nije ispratio, već se po prvi put od pritvora službeno oglasio tek devet dana kasnije. Tom je prilikom iz čitavoga niza formalnih razloga odbacio zahtjeve za sazivanje izvanredne skupštine Hrvatskog boksačkog saveza, koju je grupa nezadovoljnika najavila za 9. listopada 2011. godine, te nagovijestio sazivanje svoje, legitimne skupštine za 5. studenog iste godine.

Nakon vojne, ostala je barem još i boksačka karijera

Usprkos proglasu Mladena Kruljca, 9. listopada spomenuta izvanredna skupština ipak je održana, a kvorumom od navodnih 23 prema ukupno 41 glasu bivši je general smijenjen s funkcije. Dok je dobar dio staroga vodstva bio na Svjetskome prvenstvu u Azerbejdžanu, imenovani su novi predsjednik, dopredsjednik te tajnik boksačkoga saveza, kao i novi izvršni odbor – koje staro vodstvo saveza nije priznalo, jednako kao ni njihovu izvanrednu skupštinu. Pri tome, dodatan je problem starome vodstvu saveza 3. studenog pričinio i Gradski ured za upravu, koji je nadležan budući da sve spomenute varijante boksačkoga organiziranja imaju sjedište u Zagrebu, potvrdivši  svojim rješenjem novo vodstvo Hrvatskog boksačkog saveza.

Imperija uzvraća udarac

Na već najavljenoj „legitimnoj“ skupštini Hrvatskog boksačkoga saveza, održanoj kako je i bilo najavljeno 5. studenog 2011. godine, Kruljac uzvraća udarac i kažnjava odmetnike. Na skupu u Sesvetama iz članstva njegove varijante Hrvatskog boksačkog saveza isključeno je deset ljudi, kažnjeno je i 11 klubova, a veći je broj pojedinaca privremeno suspendiran ili im je zabranjeno obavljanje raznih dužnosti u boksu. Nakon takvih disciplinskiih mjera, Kruljac je komentirao i za sebe nepovoljnu odluku Gradskoga ureda za upravu – tijela koje je, po njemu, izgleda u više stvari bio ili obmanuto ili u dosluhu s nekima od „pučista“. Naravno, sve to nije riješilo pitanje pobune, kao što nije otklonilo ni situaciju dvostrukoga vodstva Boksačkoga saveza.

Spomenuta sportsko-politička trakavica nije se riješila do parlamentarnih izbora 4. prosinca, već je tek polagano počela dobivati na žestini. Dok se Gradski ured za upravu složio s promjenom vodstva Saveza, staro je vodstvo podnijelo žalbu i Ministarstvu uprave – što i nije ispalo najbrže rješenje u doba promjene vlasti nakon parlamentarnih izbora. Dok se čekala odluka nadležnih, igra je očito krenula i drugim smjerovima. Krenulo se pričati o obostranim prijetnjama, uz navodno spominjanje nekakvih premlaćivanja i bombi, te optužbi oko krivotvorenja materijala podnesenih uz već spomenutu žalbu staroga vodstva saveza Ministarstvu uprave. U slučaju nepovoljne odluke državnih tijela o ovome sukobu u boksačkim redovima, ne bi više bilo dvojbe u temeljito silazni smjer kojim se posljednje vrijeme naizgled nezaustavljivo kreće javna karijera Mladena Kruljca, general pukovnika u mirovini.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.