Dobar let generale!

 

Imra Agotić, general zbora u mirovini, 1943. – 2012.

Danas, 18. ožujka 2012. godine, iznenada je u 70. godini umro general zbora u mirovini Imra Agotić. U očima mnogih, on je pripadao u Veliku četvorku generala koji su uspostavili Hrvatsku vojsku kakvu danas poznajemo.

 

Imra Agotić, rođen 12. siječnja 1943. u Gorjanima, u Hrvatsku vojsku prešao je u činu pukovnika, iz redova zapovjedništva jugoslavenskog 5. korpusa RV i PVO. Iz tog je perioda ostalo zapamćeno i njegovo pregovaranje s general-potpukovnikom JNA Andrijom Rašetom, s kojim je 22. studenog 1991. godine Agotić, a u ime Vlade RH, potpisao Sporazum o povlačenju JNA s teritorija Republike Hrvatske.

Agotić je, a nakon ostavke Martina Špegelja na mjesta ministra obrane i zapovjednika ZNG, postao načelnik stožera Zbora narodne garde. U svojim memoarima Špegelj ga iz tih dana opisuje kao “… odličnog i sposobnog vojnika,ali ubačenog u očajnu situaciju.” Nastavlja: “Hrabro je prionuo na posao i zaista ne znam što bi se dogodilo s postrojbama ZNG da nije bilo tako“. Nakon glavnine operacija Domovinskog rata Agotić je, sada već u činu general pukovnika, 12. ožujka 1996.  imenovan pomoćnikom načelnika Glavnog stožera HV za HRZ i PZO.

Kasnije je, kao general zbora u mirovini, obavljao i dužnosti savjetnika predsjednika Stjepana Mesića – za obranu i vojna pitanja, od početka Mesićeva prvog mandata, pa do 3. veljače 2003. godine, kada je te dužnosti razriješen. Odmah nakon ovog razrješenja, preuzeo je dužnosti savjetnika predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost, koju je obavljao do početka drugog mandata predsjednika Stjepana Mesića 2005. godine. Kod predsjednika Ive Josipovića bio je na čelu Povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja.

Svjedočio je i pred sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, u postupcima protiv “Vukovarske trojke”, te Slobodana Miloševića.

Još je krajem prošle godine zabilježena i njegova izjava kako se mora pronaći novac za nabavu borbenih zrakoplova, budući da “Hrvatska više nikad neće imati borbeni zrakoplov ako se izgubi kontinuitet zrakoplovstva i borbenih zrakoplova za kontrolu hrvatskoga zračnog prostora“.

Krajem siječnja bio je jedan od sudionika neuobičajenog radnog sastanka o održavanju i razvoju sigurnosnog i obrambenog sustava Republike Hrvatske, organiziranog na Pantovčaku od predsjednika Ive Josipovića, a prije samo koji dan  upoznao se i s nacrtom novog SPO-a, o kojem nažalost više neće diskutirati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.