FotoSoft – najveće iznenađenje ovogodišnje ASDA-e

 

Izložba vojne opreme ASDA 2013 puno je više iskorištena za bilateralne razgovore među delegacijama, nego za prezentiranje istinskih noviteta na području naoružanja i vojne opreme. Karlovački HS Produkt ovu je priliku iskoristio za pokazivanje svoje nove puške VHS-2, dok su neki izlagači, poput Brodosplita, donijeli makete plovila i ronilica iz svoje bolje prošlosti, stare dobrih 30 i nešto godina.

Najveća iznenađenje priredila je tvrtka FotoSoft iz Zagreba, koja okuplja 4 profesora sa Grafičkog fakulteta i koji su do sada za inovacije u grafičkoj struci dobili niz domaćih te međunarodnih nagrada i medalja. Kako je rekao pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak u intervjuu za portal Obris.org, radi se o tvrtki koja je „ponudila svjetsku inovaciju, tzv. infrared design, s prikrivnom slikom koja se vidi pod infracrvenim svjetlima“. Budući je ta inovacija, uz domaće, pobudila interes kod nekoliko inozemnih delegacija, nema sumnje da će se o njenoj praktičnoj primjeni uskoro početi voditi vrlo ozbiljni razgovori.

Profesor Klaudio Pap, stručnjak i za IC karakteristike materijala te označavanje

O kakvoj se inovaciji zapravo radi, i kako ona može biti primijenjena u praksi, posebno u vojnoj industriji, porazgovarali smo s Klaudiom Papom, profesorom na Grafičkom fakultetu. Pap se grafikom bavi već dugih 20 godina, još od vremena kada su se radili prvi hrvatski dokumenti – od kuna, preko putovnica i osobnih iskaznica, pa do avio-dozvola. Tako je njegov trenutni rad, koji dijeli s kolegama s Fakulteta, prirodan nastavak znanstveno-istraživačke djelatnosti koja potom nalazi primjenu i u praksi.

Sad nakon 20 godina smo napravili 3-4 nova patenta koja se bave totalno drugim stvarima – naravno, opet u domeni zaštite, i to se da primjenjivati, kao što smo sad vidjeli na sajmu, i na vojnim uniformama, na zaštitnim dokumentima, pa čak i na vrhunskim brand zaštitama,

kaže Pap, plastično pojašnjavajući primjenu infrared designa na vojnim uniformama.

Uklapanje u IC bjelinu, ali i pokazivanje oznaka, kada se baš želi identificirati

Vi znate da je flora oko nas u različitim uvjetima različita. Npr. kad dođete u džunglu onda je puna zelenila, kad dođete u neke pustinjske uvjete onda znate da je to smećkasto, i zato tako i različite uniforme na svijetu izgledaju. Ali to je za vidljivi dio spektra. Što se događa po noći? Po noći sve to što smo sada nabrojali, naročito flora, znači džungla, trava itd. postaje potpuno bijelo. Znači, u infracrvenom dijelu zračenja sve to vidimo na različitim detektorima bijelo, a to upravo i vojna industrija koristi. To znači da kad se vi u uvjetima mraka želite sakriti, opet pred neprijateljem, morate biti bijeli, a današnje vojne uniforme nisu takve. Prvi preduvjet je, znači, da morate biti bijeli i takve stvari mi radimo. Ali u pojedinim dijelovima uniforme, kada se vi želite identificirati pred prijateljskom vatrom, onda ste bijeli, a želite se identificirati. I vi možete u pojedinom momentu, znači na zahtjev, otkriti svoju uniformu i pokazati jedan dio koji vas detektira kao prijatelja, npr. s hrvatskim grbom, ili piše vaša šifra, ili, kao što ste vidjeli ovdje, imamo čak sakrivene QR-kodove koji onda sa QR-čitačima budu vidljivi, pa onda informacijska petlja na kraju još dodatno vas identificira.

IC identifikacija kojom se i danju mogu očitati sigurnosne oznake – naravno uz potrebnu opremu

Znači, vi ovdje predstavljate patente koji to omogućuju?

Tako je. Znači, mi imamo 3 potpuno nova patenta – zadnji je izašao u 2. mjesecu ove godine, registrirani su ili su u postupku registracije (ne mogu biti registrirani tako brzo). U svakom slučaju, oni imaju primjenu najviše u vojne svrhe, ali, kažem, mogu ići i u širinu za brand zaštitu tekstila, kože, itd.  

Imate li ograničenja u materijalu na kojem takvu zaštitu možete primjenjivati?

Nema ograničenja. Mi smo probali na sve vrste koža, čija izrada isto nije bila jednostavna, na svim vrstama tekstila, jer koristimo standardna bojila. Znači, vi kad želite nešto raditi na vojnoj uniformi onda morate poštivati vojni materijal i bojila vojnog materijala. Jer moramo znati da tada moramo… da sve atmosferilije utječu na ta bojila , na tu tkaninu, znači ne smijemo narušavati svojstva tkanine s našim patentom. Tako da mi smo itekako izmjerili sva svojstva i materijala podloge i bojila koja se nanose, i mi smo s time ušli u početak algoritma jer algoritam čini našu zaštitu, a ne svojstvo bojila. Jer onaj koji bi imao svojstvo bojila ili bojilo, ako bi ga ukrali jednog dana, onda on može i krivotvoriti.

Vi, znači, u toj svojoj zaštiti ne koristite one infracrvene tinte, infracrvene klasične boje?

Profesor Vilko Žiljak na izložbi ASDA 2013

Ne, nego mi sa standardnim bojilima ugrađujemo infracrvenu informaciju, i to je ono što je zanimljivo.

Inače, vlasnici patenta su prof. Vilko Žiljak, doc. Jana Žiljak Vujić, doc. Ivana Žiljak Stanimirović i ja, prof. Klaudio Pap. Mi smo vlasnici patenta.

Ovdje ste u suradnji s HGK?

Da, s Hrvatskom gospodarskom komorom, koja nam je omogućila, evo vidite u stvarno lijepom prostoru… Pošto smo jako puno međunarodnih nagrada s tim stvarima predstavili, onda su i oni odlučili da nam, u suradnji s njima, na ovom stvarno elitnom mjestu i štandu, koji je sigurno za nas i skup, omoguće da možemo izložiti naš patent.

Kako ste organizirani?

Mi imamo također jednu firmu, koja se zove FotoSoft d.o.o., gdje zapravo sve to istražujemo. Znači, ne koristimo nikakva sredstva od naših institucija, gdje smo također zaposleni kao profesori. Ovo je naš ekstra-razvoj koji smo patentirali kao osobe, kao pojedinci. 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.