FotoSoft žari i pali po svjetskim skupovima inovatora

 

Od svih nagrada koje su hrvatski inovatori osvojili na upravo dovršenom 13. britanskom sajmu inovacija u Londonu (jedna platinasta, dvije posebne nagrade “Double Gold”, sedam zlata, dva srebra i jedna bronca), za sve koje zanima područje obrane i sigurnosti treba posebno istaknuti dvije – “Dvostruko zlato” (Double Gold) i još jedno zlato, dobiveno za inovaciju “Infraredesign maskirna uniforma – dualni dizajn na tekstilu i koži”.

Prema informacijama Hrvatskog saveza inovatora, riječ je tu o radu Jane Žiljak Vujić, Vilka Žiljka, Klaudia Papa, te Ivane Stanimirović Žiljak s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu – no to je grupa inovatora koje je portal Obris.org zapazio već i ranije, tijekom njihova nastupa na izložbi vojne opreme ASDA 2013, održanoj u Splitu između 24. i 26. travnja ove godine. Spomenuti su inovatori u Londonu izlagali kroz suradnju s Hrvatskim savezom inovatora te Centrom za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj Hrvatske gospodarske komore, koji su svojim zalaganjem omogućili i nastup tvrtke FotoSoft u Splitu.

Napomenimo još i da su za spomenutu ekipu IC stručnjaka iz FotoSofta priznanja u Londonu tek nastavak prave poplave međunarodnih priznanja, koja ih je zapljusnula u posljednje vrijeme. Tako su i na 9. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2013. – održanoj u glavnome gradu Tajvana Taipeiu od 26. do 29. rujna ove godine, bili vrlo uspješni. Ondje su Jana Žiljak-Vujić, Vilko Žiljak, Klaudio Pap te Ivana Stanimirović Žiljak osvojili najviše priznanje priredbe (platinastu i zlatnu medalju Svjetske organizacije inovatora i intelektualnog vlasništva -WIIPA), za svoju inovaciju „IRDMark metoda zaštite ispisa dokumenata i poštanskih maraka“. Za istu inovaciju ova je skupina znanstvenika bila nagrađena zlatom i početkom travnja ove godine u Moskvi, na 16. po redu priredbi ARCHIMEDES (XVI Moscow International Salon of Inventions and Innovation Technologies “Archimedes”). Napomenimo da je tu riječ o istome setu tehnoloških rješenja kao i kod spomenute “Infraredesign maskirne uniforme”, samo konkretno primjenjenih u drugu namjenu.

Ono što u čitavoj situaciji pomalo žalosti je tek činjenica da sjajan proizvod te nagrade u inozemstvu još izgleda nisu dovoljne i za ozbiljan početak šire poslovne suradnje s ostatkom vojne industrije u Hrvatskoj. Dok bi bilo itekako lako zamisliti IC označavanje kao prepoznatljivu dodatnu osobinu hrvatskih borbenih odora, čizama, pancirki ili kaciga – jasno je da prvi korak tu ipak mora doći od države. Pri tome, iako je vrh Ministarstva još u Splitu bio upoznat s inovatorima iz FotoSofta, nedavno zaključen program javne nabave borbenih odora za OS RH izgleda da je prošao bez uključivanja u definiciju traženih osobina i prepoznatljivosti borbenih odora u infracrvenome spektru. To je teško shvatljivo, budući je riječ o jednoj tehnološkoj novini koja je na terenu korisna, a opet – u režiji FotoSoft-a – izvedena na način koji je i na međunarodnoj razini još uvijek jedinstven.

Iako je čitav postupak javne nabave spomenutih borbenih odora započet još početkom godine (uz komplikacije tijekom ljeta i zaključenje početkom jeseni), u nacionalnome duhu ovih prostora bilo bi gotovo pa prirodno vidjeti situaciju da se u takvu doradu tehničkih zahtjeva za nabavu krene tek kad spomenutu inovaciju kupe stranci i primijene kod sebe. No, tada će čitava stvar biti bitno teža za ugovaranje, bitno skuplja za izvedbu, a za dobar dio hrvatske vojne industrije moći će se govoriti i o efektu znanom po onoj narodnoj: “Prošla baba s kolačima”!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.