Europski obrambeni fond – 6 partnera iz Hrvatske u izabranim projektima

 

Prošloga tjedna Europska komisija objavila je na svojoj web-stranici popis od 61 projekta kojima su odobrena sredstva u okviru Europskog obrambenog fonda (European Defence Fund – EDF). Kako smo već ranije pisali, radi se o prvom takvom javnom natječaju za razvojne i istraživačke projekte u obrani, vrijednom 1,2 milijarde eura, raspisanom u lipnju lani, te okončanom početkom prosinca 2021. godine. Za spomenuti fond u iznosu od 1,2 milijarde eura prijavljena su 142 projekta, plus još dodatnih 26 projekata iz programa EDIDP (European Defence Industrial Development Programme). Prema riječima hrvatskog ministra obrane Marija Banožića, na natječaju su sudjelovale i hrvatske tvrtke, i to ukupno u 8 projekata, od čega je 5 projekata u kojima su hrvatski subjekti sudjelovali kao članovi industrijskih konzorcija. Od spomenutih 5 projekata većina se odnosi na kibernetičku sigurnost i komunikacije, jedan je energetski projekt, te jedan u području besposadnih platformi.

Nakon više od pola godine evaluacije od strane Europske komisije i neovisnih stručnjaka, u srijedu, 20. srpnja, objavljeni su i dobitnički projekti. Od ukupno 1,2 milijarde eura, 845 milijuna eura namijenjeno je za projekte zajedničkog razvijanja sposobnosti kompatibilnih s pojedinim nacionalnim doprinosima, dok je 322 milijuna eura namijenjeno za zajednička istraživanja u obrani na temu nadolazećih, odnosno budućih izazova i prijetnji. Od izabranog 61 projekta, 15 projekata već je aktivirano unutar inicijative PESCO, a u Europskoj komisiji su posebno zadovoljni visokim stupnjem suradnje – u prosjeku, u svakom subjektu sudjeluje 18 subjekata iz 8 zemalja članica EU. Na toj ljestvici vodi Francuska – u izabranim projektima sudjeluje čak 178 francuskih subjekata, slijedi Italija sa 156 subjekata, Španjolska sa 147, te Njemačka sa 113. Na samom dnu ljestvice je Slovačka sa 2 subjekta, Irska sa 4, te sa po 6 subjekata Luksemburg i – Hrvatska. U klubu „manje od 10“ su još i Mađarska sa 7 subjekata, te Latvija s 8. No ipak, Hrvatska sa sudjelovanjem u izabranih 6 od prijavljenih 8 ipak može biti zadovoljna, uzme li se u obzir koliko se uopće ulaže u istraživanje i razvoj, a posebno može biti zadovoljan Fakultet elektrotehnike i računarstva, koji može računati na europska sredstva iz čak 3 izabrana projekta.

Raspodjela novaca iz EDF po područjima istraživanja

Zagrebački FER sudjeluje u projektu AGAMI_EURIGAMI (European Innovative GaN Advanced Microwave Integration) koji se koncentrira na razvoj radara i opreme za elektroničko ratovanje uporabom poluvodičke elektronike bazirane na galij nitridu. Ovaj bi projekt trebao trajati 48 mjeseci, a u potpunosti će se financirati sredstvima iz EDF-a u iznosu od 24.555.323,82 eura. Koordinator je njemačka tvrtka United Monolithic Semiconductors GMBH, kao jedan od ukupno 34 sudionika u ovom zahtjevnom projektu.

FER sudjeluje i u projektu EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation), koji se fokusira na interoperabilnost u upravljanju misijama europskih zračnih snaga, i vezan je uz PESCO projekt ECOWAR (EU Collaborative Warfare Capabilities).  Koordinator ovog projekta – koji može računati na najviše 74.810.330,13 eura od 82,5 milijuna eura ukupno procijenjenih troškova – je francuski Dassault Aviation. Projekt traje 36 mjeseci.

Treći FER-ov projekt je EPIIC (Enhanced Pilot Interfaces&Interacions for fighter Cockpit), čiji je koordinator francuska kompanija Thales AVS France SAS. EPIIC je povezan s PESCO projektom Air Power, u kojem od nedavno sudjeluje i Hrvatska, a glavni mu je fokus na razvoju novih sposobnosti zračne moći kako bi se osigurala buduća dominacija u zraku za europske obrambene snage. Za 36 mjeseci rada na tom projektu, ukupno 25 subjekata dobit će 74.999.974,60 milijuna od ukupno traženih 77.769.904,62 milijuna eura.

ALPHATEC Group – dobavljač anti-dron puške za MUP RH

Sljedeći projekt je EPW (European Protected Waveform), u kojem sudjeluje hrvatska informatička tvrtka Amphinicy d.o.o., a koordinator je belgijski STE Engineering iDirect Europe. Cilj ovog projekta je započinjanje razvoja standarda sigurnih valnih oblika za buduće satelitske komunikacije, a Europska komisija u njega će uložiti 25 milijuna od maksimalnih 29.915.881,65 milijun eura. Ukupno 19 europskih subjekata radit će na projektu EPW 39 mjeseci.

Projekt HYBRID (Hydrogen Battlefield Reconnaissance and Intelligence Drone) okuplja svega 3 subjekta, od čega je jedan hrvatski ALFATEC Group d.o.o., drugi je francuski koordinator Delair, a treći grčki ISD SA Integrated Systems Development. Projekt je usmjeren na razvoj izdržljivog električnog drona na vodikove ćelije, trajat će 36 mjeseci i Europsku komisiju koštat će 3.163.713,94 milijuna od maksimalno procijenjene vrijednosti u iznosu od 3.356.586,04 milijuna eura.

DOK-ING-ov sustav KOMODO – robot na hibridni pogon

I to je, što se tiče partnera u odabranim projektima, sve. No kako Europska komisija govori o 6 subjekata iz Hrvatske, moguće da u to računa i na podizvoditelje koji se, za razliku od partnera, ne vide na prvi pogled. Tu bi se onda kao 6. tvrtka iz Hrvatske ubrojio i DOK-ING, kao podizvoditelj u projektu INDY (Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps). Radi se o projektu koji treba razviti strateški plan za buduću energetsku neovisnost i učinkovitost razmjestivih vojnih kampova. INDY je vezan uz PESCO projekt Energy Operational Function (EOF), a koordinator projekta je slovenski TECES – Tehnološki centar za električne stroje/Research and Development Center of Electrical Machines. Trajat će 24 mjeseca, a Europska komisija je za njega izdvojila svih traženih 14.229.475,59 milijuna kuna.

Među projektima istraživanja i razvoja koji će se narednih godina financirati iz sredstava Europskog obrambenog fonda ima nekoliko vrhunski ambicioznih i s pogledom u budućnost, s kojima se Hrvatska teško može mjeriti. Većina hrvatskih igrača na području obrane i sigurnosti, kao i roba dvojne namjene, ipak s nestrpljenjem čeka jedan od narednih EDF-natječaja koji će prvenstveno financirati unapređenje proizvodnih procesa i nabavu nove opreme.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.