Ekspedicijskom kampu treba zaštita za zimu

 

Jutrošnja Vladina 81. sjednica očekivano je počela premijerovim uvodnim obraćanjem o Agrokoru, da bi se nastavila s nekoliko točaka dnevnoga reda pravosudne tematike. Uz dvije obrambene teme više formalne prirode – jedna se odnosi na Uredbu o javnoj nabavi u području obrane i sigurnosti, a druga o povratu dijela nekretnina u Kaštel Sućurcu ponovno pod okrilje Ministarstva obrane. Dok ćemo se ovim dvjema temama podrobnije baviti u narednim danima, danas ćemo pozornost obratiti na 3. Vladinu obrambenu temu, službeno nazvanu – „Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini, za prihvaćanje Dopune broj 1 Pisma ponude i prihvaćanja za nabavu dodatne opreme za zaštitu kampa“. U prijevodu, riječ je o tome da MORH za potrebe ove jeseni predstavljenog ekspedicijskog kampa sada nabavlja dodatnu zaštitu za ekstremno hladne uvjete. Ministar financija Zdravko Marić objasnio je zašto je potrebno odobrenje Vlade za ovu nabavu:

„Na temelju Pisma ponude i prihvaćanja Ministarstvu obrane RH u 2017. isporučen je od strane američkih Oružanih snaga kamp za smještaj osoblja i opreme u terenskim uvjetima. Osnovni dokument iz 2017. iznosio je 3.370.940,00 USD i isti je u cijelosti plaćen u 2017. godini. Budući da se radilo o jednogodišnjem dokumentu kojim su isporuka opreme i plaćanje definirani unutar iste godine, nije bilo potrebe za traženjem suglasnosti za preuzimanje obveza u narednim godinama.

Naknadno je, zbog potreba OS RH, od američke strane zatražena mogućnost nabave dodatne opreme za zaštitu kampa po ekstremno hladnim klimatskim uvjetima. Američka strana uputila je prijedlog dopune već spomenutog dokumenta kojim je obuhvaćena dodatna oprema za zaštitu u hladnim uvjetima. Taj amandman mijenja osnovni dokument iz 2017., iz jednogodišnjeg financiranja u višegodišnje financiranje, i povećava ukupan iznos od već spomenutih 3.370.940,00 USD na 3.619.643,00 dolara. Da se prebacimo u kune, dakle povećanje iznosi 1.540.029,66 kn bez PDV-a, odnosno s PDV-om 1.925.037,07 kn. Sukladno odredbama amandmana definirano je plaćanje predujmom dodatnog iznosa bez PDV-a u 2018., dok bi isporuka uslijedila u 2019., kada će trebati podmiriti i PDV na zaprimljenu dodatnu opremu.

Svi ovi iznosu su predviđeni u prijedlogu proračuna, državnog proračuna za 2018., te njegovim projekcijama za 2019. i 2020., međutim, naravno, obzirom da se radi o preuzimanju višegodišnjih obveza na teret sredstava državnog proračuna, sukladno čl. 44 st. 2 Zakona o proračunu propisano je da proračunski korisnik te obveze može preuzeti uz, naravno, suglasnost Vlade, a na prijedlog ministra financija, što ja upravo i činim, i predlažem Vladi da donesemo ovu suglasnost“.

Kako je Marić predložio, tako je i ostatak ministarskog zbora jednoglasno prihvatio.

No financ-ministar nije napomenuo da se današnja suglasnost de facto odnosi samo na novčani iznos koji će MORH trebati platiti 2019. godine, a to je 385.007,41 kn, koliko će trebati platiti PDV na dodatnu zaprimljenu opremu. Tijekom ove godine MORH će za tu zimsku zaštitu platiti već od Marića spomenutih 1.540.029,66 kn (odnosno 248.703,00 USD), što je već uplanirano u obrambenom proračunu u okviru aktivnosti A545042 „Opremanje materijalno tehničkim sredstvima“, na računu 422 „Postrojenja i oprema“.

Što je ekspedicijski kamp?

Ministar obrane razgledao je ekspedicijski kamp početkom rujna 2017.

Na prošlomjesečnoj prezentaciji Plana javne nabave MORH-a u 2018. godini, nabava ekspedicijskog kampa svrstana je među značajnije nabave prošle godine, kao nova sposobnost OS RH, važna i za dostizanje NATO ciljeva sposobnosti. Samoodrživi ekspedicijski kamp je nabavljen početkom prošle godine preko programa Foreign Military Sales (FMS) američkog State Departmenta, a u svibnju 2017. isporučen je Zapovjedništvu za potporu u vojarni „Croatia“. Tamo je u kolovozu kamp i instaliran, da bi on 1. rujna najprije bio pokazan ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku GS OS RH generalu Mirku Šundovu, a onda 4. rujna i medijima.

Nabavom ekspedicijskog kampa OS RH su dobile novu sposobnost pružanja logističke potpore postrojbama u području vojnih operacija – primarno je on bio nabavljen za potrebe novog, pojačanog sudjelovanja OS RH u UN-ovoj misiji u Libanonu, kamo, nakon MORH-ovog bi-ne bi, hrvatski vojnici na kraju ipak nisu otišli. Kamp konfiguriran za postrojbu veličine 150 vojnika može se koristiti i u civilne svrhe:

„Najviše se koristi za isturene borbene položaje, prednje operativne baze, logistička čvorišta, prihvatna i polazna čvorišta, a ono što je vrlo značajno – u slučaju elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i humanitarnih kriza – može poslužiti“,

rekao je na prezentaciji pukovnik Boris Leš, časnik Odjela za planiranje u Zapovjedništvu za potporu.

Zapovjedni šator

Kamp pod nazivom „Force Provider“ sastoji se od 11 šatora, od čega je 7 smještajnih šatora sa sklopivim krevetima na kat, 1 zapovjedni šator, jedan šator s kuhinjom i restoranom (kapaciteta po 4 obroka dnevno za 150 ljudi), a 2 šatora i 2 kontejnera konfigurirani su u kupaonicu s 8 tuševa, 8 školjki i 4 pisoara. Tu je još i 1 kontejner-hladnjak, 10-ak malih transportnih kontejnera s opremom, kontejneri s generatorima i drugim sustavima za opskrbu električnom energijom (budući je kamp samoodrživ). Osim dizel-generatora, u sastavu kampa je i 10-ak tankova za svježu vodu, kao i sustav za pročišćavanje vode, te jedan kontejner s perilicom i sušilicom rublja. Cijela ova konfiguracija – ukupno 21 kontejner i 6 dizel-generatora – pakirana je u Tricon kontejnere (veličine od oko 6,5 stopa, ili oko 1,97 m), koje je moguće povezivati u veće cjeline (ISO standardizirani kontejner od 20 stopa), čime se ubrzava utovar, istovar i transport. Ukupna vrijednost cjelokupnog kampa je oko 70 milijuna kuna, no zahvaljujući FMS-programu, hrvatsko Ministarstvo obrane ga je platilo oko 28,5 milijuna kuna, odnosno 3.370.940,00 USD.

Uređaj za pretakanje goriva

Američki instruktori za postavljanje i rukovanje kampom

Za formiranje i podizanje spomenutog ekspedicijskog kampa potrebna je dobro uvježbana posada od 8 do 10 vojnika, koja će cijelu konfiguraciju podignuti u roku od 2 do 3 dana. Osim samog ekspedicijskog kampa, od američke strane osigurana je i obuka obučavatelja u podizanju i rukovanju kampom, koja je za prvu skupinu od 266 pripadnika OS RH započela 21. kolovoza prošle godine. Obuku pod načelu T3 („Train the Trainers“) mentorirali su američki instruktori Technical Assistance Teama (TAT) iz Fort Letterkennya, savezna država Pensilvanija. Konfiguracija kampa dostavljena je iz ratne pričuve američkih Oružanih snaga u bazi Livorno, a do prelaska u hrvatske ruke bila je potpuno nova, još neraspakirana i nikad korištena.

Iako se na prezentaciji moglo čuti kako su šatori i kontejneri „Force Providera“ opremljeni klimatizacijskim uređajima koji ljeti hlade, a zimi griju, to se očito pokazalo nedovoljnim za velebitsku zimu, pa je MORH odlučio uložiti u dodatnu zaštitu za ekstremno hladne klimatske uvjete. U koju svrhu će se tada koristiti ovaj ekspedicijski kamp – tek ostaje za vidjeti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.