DUZS na NATO vježbi u BiH

 

Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe  (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRCC) i Republika Bosna i Hercegovina, odnosno tamošnje Ministarstvo sigurnosti, organizaju terensku vježbu na temu upravljanja posljedicama nakon katastrofalne poplave, potresa i kemijskog incidenta po imenu “Bosna i Hercegovina 2017”, koja će se održati od nedjelje, 24. do petka, 29. rujna 2017. na području Tuzle i okolice. Vježba će službeno biti otvorena 25. rujna, dok će se većina terenskih vježbi odvijati 27. i 28. rujna.

Scenarij vježbe temelji se na odgovoru na poplavu, potres i kemijske incidente koji utječu na stanovništvo i kritičnu infrastrukturu u Tuzli i njenoj okolici. Timovi koji će sudjelovati na vježbi uvježbavat će procedure odgovora u slučaju katastrofa kao zemlje koje pružaju pomoć ugroženoj državi, ali također će se uvježbavati i međunarodne procedure i koordinacija kako bi svi međunarodni timovi surađivali i radili zajedno. Vježba bi trebala doprinijeti jačanju kapaciteta pogođene države, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, kako bi efikasno koordinirala sve faze odgovora na katastrofu uz potporu međunarodnih timova.

Vježba će se održati u tri faze: prvi dan vježbe faza je organizacija baze djelovanja i operacija na licu mjesta, prihvat i obuka timova, te uvježbavanje procedura u koordinacijskom centru. Druga faza obuhvaća terenske operativne aktivnosti po radnim točkama vježbe, dok će treća faza uključivati dan za medije, kojima će se prikazati demonstracije vještina timova, te razne pokazne vježbe. Sama vježba inspirirana je katastrofalnim poplavama koje su u svibnju 2014. godine zahvatile Hrvatsku, Srbiju i BiH, koja je zbog toga zatražila i dobila međunarodnu pomoć. Između ostalih, u BiH je u srpnju 2014. došao i NATO-civilni tim, koji je potom preporučio nadležnim tijelima BiH da u budućnosti organiziraju obučne aktivnosti i međunarodne vojno-civilne vježbe kako bi se poboljšao odgovor na ovakve prirodne katastrofe. Ovo je 17. terenska vježba u organizaciji EADRCC od 2000. godine, te ujedno prva u BiH.

Na vježbi sudjeluje više od 1200 sudionika iz 34 NATO-članice i zemlje-partnera, od čega će timovi iz 19 NATO-zemalja i partnera prikazati svoje sposobnosti u odgovoru na krize, dok će još 15 dodatnih zemalja poslati svoje promatrače na vježbu u BiH. Državnu upravu za zaštitu i spašavanje RH predstavljat će skupina za traganje i spašavanje u poplavama iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite – Odjel Zagreb s 13 spašavatelja i dva čamca. Na vježbi će sudjelovati i dvije osobe koje će biti u sastavu tima za promatrače, jedna osoba kao dio tima za ocjenjivanje, te jedna osoba koja će biti u upravljačkom tijelu vježbe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.