Dovršen praktični dio vježbe SEESIM 12

 

Tijekom protekloga tjedna, od 15. do 19. listopada,  na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) održavan je hrvatski dio međunarodne simulacijske vježbe SEESIM 12 (Southeast Europe Simulation 2012). Radi se o civilno-vojnoj vježbi, šestoj u nizu, koja se održava pod okriljem inicijative SEDM (Southeast Europe Defense Ministerial). Sjedište vježbe (Exercise Control (EXCON) Main) ovoga je puta bilo u Bugarskoj, u tamošnjem Nacionalnom vojnom obučnom kompleksu (National Military Training Complex – NMTC) “Charalitza”, smještenom tridesetak kilometara istočno od Sofije.

U aktivnostima vježbe sudjelovale su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora (članica SEDM od 2010. godine), Hrvatska, Italija, Makedonija, Srbija, Ukrajina, te SEEBRIG HQ u Grčkoj (South-Eastern Europe Brigade, uspostavljena 31. kolovoza 1999. godine, s trenutnim zapovjedništvom u mjestu Larissa, odn. Tyrnavos u Grčkoj). Uz to, na SEESIM 12 u statusu promatrača bila je prisutna Gruzija, dok je NATO Experiments Team (djelujući iz Bugarske) tijekom vježbe provodio tri namjenska eksperimenta – (1) Joint Exercise Management Module (JEMM) i (2) Exercise Scenario Resource Portal (ESRP), koji su učinjeni dostupnima organizaciji vježbe, te (3) NATO Training Federation (NTF), koji se odvijao na drugoj, paralelnoj informatičkoj mreži (kako to zorno prikazuju organizacijski dokumenti iz Bugarske).

Tema vježbe SEESIM 12 definirana je kompleksno – postavljena je paleta ciljeva koje se želi provježbati među pojedinim sudionicima, na što su onda ostavljene mogućnosti da pojedini sudionici sebi dodaju i nacionalne izazove, sve to ne bi li se poboljšao sustav regionalnog odgovora na prirodne katastrofe, terorističke i cyber napade. Da bi ti izazovi bili što realističniji, u vježbi se simuliralo probleme na stvarnim lokacijama, koristilo se prave zemljopisne karte, sudjelovali su predstavnici pravih nadležnih nacionalnih službi, a dodatna razina realnosti postignuta je korištenjem računalnih simulacijskih sustava u pozadini čitavog događanja (van vidokruga timova koje se uvježbavalo u suradnji i rješavanju klriznih situacija). Osnovni takav računalni sustav bio je JTLS ( Joint Theater Level Simulation), u kojeg su ubačeni stvarni resursi pojedinih nacija, ne bi li se njime dobilo na realističnom vremenskom trajanju poduzetih akcija i na dekonflikciji spasilačkih djelovanja (budući je sustav pazio da se isti resurs ne može koristiti višestruko ili na način koji u stvarnosti ne bi bio moguć).

Dok bi laik očekivao naglasak na požare, BiH je, uz terorizam, proigravala katastrofalne poplave i klizišta

Hrvatska je tijekom tjedan dana vježbanja težište svog djelovanja stavila na rješavanje talačke situacije, pa onda i jakog potresa u gusto naseljenom urbanom prostoru, praćenog širokim cyber napadom te požarom na području blizu granice s više susjednih država. Prioriteti drugih država, koje su također sudjelovale u SEESIM 12, bili su ponešto različiti. Bosna i Hercegovina je, uz teroristički i cyber napad, uvježbavala i odgovor na poplave i pojavu klizišta, dok se Crna Gora (kojoj je ovo ujedno i prvo sudjelovanje u vježbi ovoga tipa) bavila poplavama, kemijskim incidentom i slučajem eksplozije u jednome od tamošnjih industrijskih kompleksa.

Dok je čitava vježba SEESIM 12 obuhvaćala više od 1000 ljudi (što sudionika koje se uvježbavalo, što osoblja tehničke potpore i članova organizacijske strukture),  u Hrvatskoj je u njoj sudjelovalo oko 60 osoba – civila i vojnika. Nositelj sudjelovanja u vježbi bila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo obrane je – sa svojim Oružanim snagama te Vojno-obavještajnom agencijom – sudjelovalo, dalo organizacijsku potporu te osiguralo potrebne tehničke sustave za njeno provođenje, dok su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Državni hidrometerološki zavod, Hrvatski crveni križ i Ured za hitne situacije grada Zagreba bili predstavljeni u timu koji je uvježbavao odgovore na krize. Kvalitetu ove suradnje dodatno ilustrira i činjenica da Državna uprava za zaštitu i spašavanje, koja je sudjelovala s predstavnicima Civilne zaštite, sektora 112 i sektora vatrogastva – sva tri svoja operativna sektora – planira krenuti u širu suradnju sa Simulacijskim središtem Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a. Oni bi tako u Simulacijsko središte došli s vlastitim scenarijima, s vlastitim virtualnim kapacitetima i proigravali određene, za sebe važne uloge, poput protupožarne sezone, borbe protiv poplava, i tome slične aktivnosti.

Finalna koordinacijska konferencija za SEESIM 12, početkom srpnja ove godine u Bugarskoj

No, ne treba misliti da se međunarodna simulacijska vježba SEESIM 12 iscrpila u samo tih tjedan dana cjelodnevnih aktivnosti. Budući je riječ o vježbi koja se odvija svake druge godine, i njen pripremni ciklus zapravo traje 18 mjeseci prije samih aktivnosti. Te pripreme idu kroz 4 pripremne konferencije: (1) Exercise Specifications Conference (ESC), održana od 11.–14. listopada 2011. u Sofiji, (2) Initial Planning Conference (IPC), održana od 17.–20. siječnja 2012. u Skopju, (3) Main Planning Conference (MPC), od 3. do 6. travnja 2012. u Sofiji, te (4) Final Coordination Conference (FCC), od 3.–5. srpnja 2012. opet u Sofiji. Tijekom svega toga, kao i tokom same vježbe, Sjedinjene Američke Države (posebice USEUCOM) i Švedska pomagale su oko organizacije, tehnike i financiranja.

Rezultati vježbe  po prvi su put sažeti odmah na licu mjesta, kada je u petak 19. listopada proveden tzv. EXCON Hot Wash i After Action Review. Od danas pa sve do 2. studenog priprema se tzv. “First Impression Report” (FIR), dok bi Final Exercise Report (FER) trebao biti gotov unutar tri mjeseca od kraja vježbovnih aktivnosti. U hrvatskome će slučaju izrada tzv. Završnog izviješća trajati najmanje 3 tjedna, za 2 mjeseca bi iz svih tijela državne uprave trebali biti prikupljeni finalni rezultati vježbovnih aktivnosti, da bi konačno izviješće u Oružanim snagama bilo zgotovljeno po planu – za oko 3 mjeseca.

Postoje naznake da je do sada Hrvatska promišljala želju biti domaćinom iduće ovakve vježbe – SEESIM 2014. Doduše, taj bi posao lako mogao biti ponešto teži nego dosad, budući da se navodno Amerikanci (koji su idejni začetnici – ali i financijski, ekspertni i operativni oslonac) odlučili za postupno povlačenje iz ovoga niza vježbovnih aktivnosti. Iako će oni ostati prisutni u pojedinim segmentima, nedvojbeno je da će pozicija idućeg domaćina vježbe biti teža nego do sada. Ta će činjenica zasigurno utjecati i na političke dogovore oko domaćinstva Hrvatske za SEESIM 2014. godine.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.