Dogradnja i rekonstrukcija piste u Zemuniku

 

U sklopu današnjeg posjeta premijera Andreja Plenkovića i dijela ministara Zadarskoj županiji, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar obrane Damir Krstičević potpisali su sa Zračnom lukom Zadar tripartitni sporazum o rekonstrukciji i dogradnji tamošnjih operativnih površina. Konkretno, kako je pojasnio ministar prometa, Oleg Butković, radi se o važnom strateškom projektu, budući da je riječ o zračnoj luci s oko 700.000 putnika godišnje:

Ovim sporazumom mi zapravo zajednički, budući da Ministarstvo obrane koristi veći dio, odnosno ima pistu koja je u vlasništvu Ministarstva obrane, a ona je neophodna za daljnji razvoj Zračne luke Zadar… Potpisali smo ovaj sporazum gdje smo, zapravo, međusobno se dogovorili da ćemo zajednički pripremiti ovaj projekt i riješiti imovinsko-pravne odnose. Projekt koji je ukupne vrijednosti negdje oko 500 milijuna kuna, koji obuhvaća rekonstrukciju postojeće uzletno-sletne staze, dogradnju nove od 700 metara i, naravno, rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala“.

Za ministra obrane ovo je izvrstan primjer sinergije lokalne zajednice, grada Zadra i ministarstava: „Drago mi je da Hrvatska vojska kao partner sudjeluje u ovom projektu. Što se tiče nas, mi ćemo dobiti isto nove sposobnosti, mogućnosti isto korištenja ove uzletno-sletne piste i to je dobro, prije svega, za Hrvatsku vojsku, I puna potpora ovome projektu“.

I za premijera Plenkovića je ovaj projekt „još jedan primjer sinergije i potpore državne vlasti u ovom konkretnom slučaju cijeloj Zadarskoj županiji, kako bi se proširenjem piste, povećanjem stajanke, omogućio još veći promet“. Plenković je još dodao:

Dio Vlade danas u Zemuniku (Photo: MORH/M.Čobanović)

Brojke od 700.000 putnika, koja je bila u 2018., je izrazito ohrabrujuća, što znači da zadarska Zračna luka postaje važan punkt za jačanje našeg turističkog prometa, naše turističke ponude, koja je u neposrednoj blizini luke Gaženica. Činjenica je, evo g. Škifić nam kaže da je prošle godine kroz ovu luku prošlo 456.000 vozila u pogledu trajektnog domaćeg i međunarodnog prometa, da je sa kruzera koji su posjetili Zadar ovdje bilo 180.000 ljudi, a očekuje se još veće povećanje u ovoj turističkoj sezoni. To nam sve zajedno govori o jednom vrlo dinamičnom razvojnom, gospodarskom, prometnom, integriranom pristupu u Zadarskoj županiji. Mi ćemo kao Vlada, s aspekta svih ministarstava, nastojati podržavati te projekte, činiti sve da upravo s ovakvim primjerom modernog putničkog terminala, koji je po svim međunarodnim standardima, Schengenskim standardima, omogućimo svima koji borave u Zadru, Zadarskoj županiji i cijeloj Dalmaciji još kvalitetniji, ugodniji, brži i učinkovitiji boravak u Hrvatskoj“.

Premijer Andrej Plenković i pukovnik Damir Barišić (Photo: MORH/M.Čobanović)

Iako ta „sinergija“ vojnog i civilnog zrakoplovstva na jednom aerodromu nikad nije najsretnije rješenje, što se jasno vidi i na zadarskom, a posebno na zagrebačkom aerodromu, u nedostatku drugih rješenja – to je jedino moguće. Voditelj Operativnog odsjeka 93. ZB u Zemuniku, pukovnik Damir Barišić, prilikom potpisivanja današnjeg tripartitnog sporazuma istaknuo je kako je proširenje manevarskih površina u zajedničkom interesu Zračne luke Zadar i 93. zrakoplovne baze. Iz perspektive 93. zrakoplovne baze, a u cilju zadržavanja postojećeg vrlo visokog broja operacija vojnih zrakoplova, proširenje tzv. „rulnica“ i produženje uzletno-sletne staze nužno je potrebno kako se očekivano povećanje putničkog prometa ne bi negativno odrazilo na svakodnevno letenje vojnih zrakoplova.

Proširenje rulnica omogućit će znatno kraće zadržavanje zrakoplova na uzletno-sletnoj stazi, što izravno višestruko povećava broj mogućih operacija unutar jedinice vremena, a produženje uzletno-sletne staze uz mogućnost prihvata većih zrakoplova ujedno povećava sigurnost letenja u slučajevima poput otkaza kočnica na slijetanju“,

pojasnio je pukovnik Barišić.

Projekt je već u određenom dijelu razrađen, objasnio je direktor Zračne luke Zadar, Josip Klišmanić:

Napravili smo glavni projekt za kompletnu stajanku, ishodili smo lokacijsku dozvolu što se tiče vojnog dijela piste i napravili smo parcelacijski elaborat. Ono što nam sada slijedi to je upravo ugovorni odnosi Ministarstva obrane i Zračne luke Zadar da definiramo daljnje korake i način kojim će imovinsko-pravni odnosi biti regulirani“.

 

Dok još nije poznato ima li Ministarstvo obrane kakvih dodatnih financijskih obveza u ovom, za Zadar strateškom projektu, izvjesno je da će obrambeni sektor i tu ostati uskraćen za dio zemljišta. Jer upravo područje na kojem je predviđena gradnja nove uzletno-sletne staze trenutno je u vlasništvu Ministarstva obrane. Slična je to situacija kao i u Zagrebu, gdje se MORH odrekao dijela zemljišta u korist francuskog koncesionara za izgradnju novog zagrebačkog aerodroma, a u zamjenu su Francuzi izgradili novi hangar za dežurni borbeni dvojac, ili u Splitu, gdje se povodom gradnje Spaladium Arene vojno zemljište mijenjalo za uređenje objekta 47 te nadstrešnice za vozila u Lori. Podsjećamo da je za ovu godinu, što se MORH-a tiče, jedan od najznačajnijih projekata hangar-radionica za održavanje Protupožarne eskadrile u Zemuniku, te proširenje smještajnih i radnih kapaciteta, kako u zadarskoj 93. ZB, tako i u zagrebačkoj 91. ZB.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.