Vjerovali ili ne: osvanuo registar nekretnina pod MORH-om

 

Što se tiče nekretnina u resoru obrane – danas je veliki dan. Naime, ako je vjerovati službenim izvorima Ministarstva obrane RH, danas je službeno završen popis perspektivnih i  neperspektivnih vojnih nekretnina u vlasništvu RH, a kojima upravlja MORH. Riječ je tu o postupku popisivanja koji je bio jedan od glavnih ciljeva MORH-a u 2013. godini, i koji je na ovakav sveobuhvatan način navodno proveden po prvi put. Nakon godina izvrdavanja i trpljenja prigovora javnosti ali i državne revizije, ovaj je posao bio konačno započet 3. svibnja 2013. godine, “odlukom ministra obrane o popisu nekretnina u vlasništvu RH”.

Registar nekretnina sastavljen je temeljem podataka Sektora za nekretnine – od 1992. godine do danas, a obuhvatio je: zatečene evidencije bivše JNA, podatke dobivene od korisnika nekretnina, podatke prikupljene iz javnih knjiga (katastra i zemljišne knjige), podatke dobivene od  jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, te imovinsko-pravnu dokumentaciju novopribavljenih vojnih nekretnina. Tijekom popisa utvrđeno je da se u evidenciji vojnih nekretnina u vlasništvu RH, a kojima upravlja MORH, nalazi ukupno 976 nekretnina. One se dijele u tri načelne skupine nekretnina: (1) perspektivne, (2) neperspektivne, i (3) one predane nadležnim državnim tijelima (AUDIO, DUUDI).

Vojarna "Predrag Matanović" u Petrinji - perspektivno!

Vojarna “Predrag Matanović” u Petrinji – perspektivno!

U obrambenom sektoru je kao (1) perspektivno označeno ukupno 226 nekretnina. Njih aktivno koriste Ministarstvo obrane i OS RH. Kao (2)neperspektivne su se našle označenima ukupno 392 nekretnine, ponovo razdijeljene u tri skupine. U neperspektivne nekretnine spada ukupno (1) 225 izgrađenih nekretnina (vojarne, skladišta, poligoni, hoteli), (2) 128 zemljišta i (3) 39 ostalih nekretnina (spomenici, groblja, ulice, parkovi, nogostupi, vodovodi i drugo).  Treću veliku skupinu čine (3) nekretnine predane nadležnim državnim tijelima. Njih je ukupno 358 u raznim periodima predano u AUDIO (Agencija za upravljanje državnom imovinom) i DUUDI (Državni ured za upravljanje državnom  imovinom). Od toga, 101 nekretnina predana je u periodu (1) od rujna 1992. godine do prosinca 1999. godine, dok je najveći dio takvih nekretnina, njih ukupno 257, u te državne institucije predan (2) od siječnja 2000. godine do danas.

Pravi problem su neperspektivne i “izgubljene” nekretnine

Što se tiče pojedinih vrsta nekretnina – evidentirano je da MORH na dan popisa upravlja s 3255 stanova, od čega je 131 stan prodan (6 stanova putem tzv. “starog otkupa”, 16 po sudskim presudama, i njih 109 prema pravilima tzv. “novog otkupa”), dok se i većina preostalih nalazi u postupku otkupa. Osim toga, 13 stanova predano je Ministarstvu branitelja i još 2 Ministarstvu regionalnog razvoja. Nešto je bolje stanje po pitanju garaža – Ministarstvo obrane RH upravlja s ukupno 2939 garaža i garažnih mjesta. Od toga, 4 garaže su prodane, a 5 ih je predano u ruke DUZS-a (Državne uprave za zaštitu i spašavanje). Također, evidentirano je i da MORH upravlja s ukupno 293 poslovna prostora – od čega je njih 12 svojedobno predano u ruke AUDIO-a (Agencije za upravljanje državnom imovinom), a 3 su završila kod DUZS (Državna uprava za zaštitu i spašavanje).

Sada, nakon što je konačno proveden jedinstveni popis, Ministarstvo obrane planira točno izdvojiti perspektivnu vojnu imovinu (koju će zadržati i dalje njome upravljati i raspolagati), dok bi sva preostala imovina (koja je neperspektivna za MORH i OS RH) završila predana u ruke DUUDI-u (Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom), naravno, ovisno o njihovim mogućnostima prihvata svih tih nekretnina.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.