Dodikov referendum: hrvatski MiG-ovi i Putinova podrška

 

U završnicu predreferendumskog ludila u Republici Srpskoj uključila se jučer, 22. rujna, i banjalučka Alternativna televizija (ATV), objavom kako su ranije toga dana dva borbena zrakoplova RH ušla u zračni prostor Republike Srpske. Točnije, „dva borbena aviona vojske RH su oko 11:20 sati preletjela iznad mjesta Dobrljin kod Novog Grada i uputili se u pravcu Kostajnice“, „ekskluzivno“ je saznala ATV. Štoviše, u vijesti se dodaje:

„Ova je informacija proslijeđena MUP-u RS iz Policijske stanice Novi Grad. Policijski službenici na uviđaju u Dobrljinu su dobili dojavu da su danas prije podne dva aviona Oružanih snaga RH u brišućem letu preletjela to mjesto, uputivši se iz pravca Novoga Grada u pravcu Kostajnice.“

Photo: Goran ZorjaNakon brojnih medijskih upita, oglasilo se danas i Ministarstvo obrane RH tvrdnjom da je ATV-ova „ekskluziva“ besmislena, jer „nije bilo povrede zračnog prostora“:

„Naime, zrakoplovi MiG 21 HRZ-a i PZO-a, jučer, u četvrtak, 22. rujna 2016. oko 11,00 sati letjeli su na ruti Turanj (kod Karlovca) – Gvozdansko – Banova Jaruga – Varaždinske toplice – Sv. Ivan Zelina, te nakon toga natrag u bazu na Plesu.
Let je bio dio redovnih obučnih aktivnosti i proveden je sukladno svim pravilima i propisima, te je najavljen 24 sata ranije preko sustava najave letova čije su informacije dostupne i svim kontrolama zračne plovidbe u regiji“,

odgovorio je MORH hrvatskim novinarima.

No srećom, baš se toga dana, kada su „ustaški MiG-ovi zaprijetili Banja Luci“, kako pišu tamošnji mediji, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik našao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, te porazgovarao o ekonomskoj suradnji, sigurnosnoj situaciji na Balkanu i borbi protiv terorizma, kao i o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj i predstojećim lokalnim izborima.

Što se referenduma tiče, Dodik je jedino kod Putina naišao na razumijevanje, pa će i građani Republike Srpske koji trenutno žive u Rusiji moći izaći na referendum na nekoliko glasačkih mjesta diljem Putinovog „carstva“. I kad je u pitanju sigurnosna situacija na Balkanu, Dodik i Putin našli su zajedničke stavove o potrebi i nastojanjima da se „u BiH prije svega očuvaju stabilnost i mir“, čemu bi trebao pomoći nastavak suradnje Policije RS s ruskom policijom u vidu zajedničkog projekta obuke i nabave materijalnih sredstava za policiju Republike Srpske. Čini se, ipak, da je najvažnije od svega da je Milorad Dodik u Moskvi dobio obećanje o financijskoj injekciji od 40 milijuna dolara, koju bi Rusija trebala dati Republici Srpskoj, navodno u ime podmirenja klirinškog duga. Zahvalni Dodik tom je prilikom izjavio kako će ova „spremnost Rusije“ bitno stabilizirati naše financije i osigurati našu likvidnost ove godine“.

U očekivanju banjalučkog referenduma, zakazanog za predstojeću nedjelju, a na kojem bi se građani trebali izjasniti o datumu kada se obilježava Dan Republike Srpske, sasvim prigodno dođe zveckanje oružjem i stvaranje neprijatelja u najbližem okruženju. Jer kad prijeti takva „strašna opasnost“, nema veze što su trbusi prazni, a država na rubu bankrota.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.