Do 80 pripadnika OS RH u NATO-strukturama

 

Među brojnim odlukama vezanim uz obrambena pitanja koje je Vlada RH donijela na svojoj prošlotjednoj 65. sjednici nalazi se i ona o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (1) na dužnostima u NATO zapovjednoj strukturi, (2) NATO strukturi snaga i (3) drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima, kao i u (4) operacije te druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a. U odnosu na prošle dvije godine, tu nema nikakvih razlika, a državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić ukratko je objasnio da ostaje isti i broj pripadnika OS RH koji se mogu uputiti na ove NATO-dužnosti:

„Republika Hrvatska prihvatila je obvezu sudjelovanja u radu zajedničkih tijela NATO-a, ponajprije u zapovjedništvima i stožerima. Pripadnici OS RH upućeni na takve pozicije i dužnosti u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim zapovjedništvima mogu biti upućeni u područja NATO-operacija kao ojačanje drugih stožera i zapovjedništava zbog nastale krizne situacija i drugih aktivnosti. Predlaže se zadržavanje brojčane veličine do 80 pripadnika koji mogu istodobno biti upućeni u područje operacija ili na neku drugu aktivnost u skladu s planom nadležnog NATO zapovjednika“.

Mandat pripadnika OS RH u takvom NATO-tijelu traje 3 do 4 godine, dok upućivanje u područje operacije ili na neku drugu aktivnost može trajati najviše godinu dana (osim određenih iznimaka). Po prvi puta je na takav način jedan hrvatski časnik upućen u mirovnu operaciju u Afganistan još 2013. godine.

O kojim se tu mjestima radi?

Konkretnije – koja su to mjesta u raznim segmentima NATO-a na koja hrvatski vojnici mogu računati?! Što se tiče same (1) NATO zapovjedne strukture, početkom provedbe njene racionalizacije i reforme, od 1. prosinca 2012. udio RH smanjen je na 18 pozicija plus jedna vodeća (razina brigadni general), koju, doduše, Hrvatska dijeli sa Slovenijom na rotacijskoj osnovi.

Kada je u pitanju (2) NATO struktura snaga, od 2013. godine upućuje se jedan časnik (rotacija svake tri godine) u NATO multinacionalni korpus sjeveroistok (NATO Multinational Corps North East, MNC NE) u Poljskoj. NATO MNC NE je 2016. godine nastavio proces ubrzane transformacije i podizanja stupnja spremnosti kao odgovor na sigurnosne izazove na istočnim granicama Saveza. Od 2015. godine Hrvatska pridonosi jednim stožernim časnikom u Savezničkom korpusu za brzo djelovanje u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Kao odgovor na promijenjeno sigurnosno okružje, NATO je na teritoriju istočnih država-članica uspostavio elemente savezničke prisutnosti u sklopu Mjera prilagodbe Saveza nazvane NFIU (NATO Force Integration Units). Republika Hrvatska je, uzimajući u obzir namjeru sudjelovanja u aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (NATO eFP), pristupila NFIU uspostavljenom u Poljskoj, popunivši jednu poziciju stožernog časnika u 2016. godini. Po pitanju integracije kompletnih postrojbi u NATO strukturu snaga, vod Vojne policije OS RH pridružen je Multinacionalnoj bojni vojne policije, te je kao takav postao prva postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske integrirana u NATO strukturu snaga tijekom 2015. godine.

Dodatno, (3) Republika Hrvatske daje doprinos i u tri NATO središta izvrsnosti koji imaju važnu ulogu u razvoju doktrine, identificiranju naučenih lekcija, te poboljšanju interoperabilnosti u sklopu sveukupnih napora za transformaciju Saveza. Od 2015. godine uključena je s jednim časnikom u NATO središte izvrsnosti za planinsko ratovanje u Sloveniji, jednim stožernim časnikom u NATO-ovu Središtu izvrsnosti vojne policije u Republici Poljskoj, te od 2016. godine jednim stožernim časnikom u Središta izvrsnosti za protuobavještajno djelovanje u Poljskoj. U 2015. godini započeto je i popunjavanje jedne stožerne pozicije u Multinacionalnom združenom stožeru u Ulmu u SR Njemačkoj, namijenjenom jednako za NATO i za EU vođene operacije.

Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a 20. ožujka 2014. prihvatilo je kandidaturu RH za uspostavu Nacionalnog razmjestivog komunikacijskog modula za potrebe Saveza. (4) Nacionalni razmjestivi komunikacijski modul nalazi se u strukturi 1. bojne veze NATO CIS grupe koja ima zapovjedništvo u SR Njemačkoj. Nacionalni razmjestivi komunikacijski modul nalazi se u strukturi Hrvatske kopnene vojske, u brojčanoj veličini do 60 pripadnika OS RH.  Inicijalna operativna sposobnost već je izgrađena, a dostizanje pune operativne sposobnosti očekuje se do kraja 2017. godine. Nadležnom NATO zapovjedniku predana je ovlast operativnog zapovijedanja nad hrvatskim razmjestivim komunikacijskim modulom.

Na spomenutim raznim dužnostima pripadnici OS RH ostat će tijekom 2018. i 2019. godine, za što je Ministarstvo obrane rezerviralo potrebna financijska sredstva – bez da je spomenuto o kolikim se tu sredstvima zapravo radi. Nažalost, ovo izbjegavanje konkretnijeg definiranja troškova pojedinih aktivnosti već je neko vrijeme postalo uobičajenom manom svekolikih prikaza obrambenih tema pred Vladom RH i Hrvatskim saborom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.