Daniel Markić – spas u zadnji čas

 

Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić od rujna preuzima Obavještajno-analitički centar EU-a (EU INTCEN) u Bruxellesu, a Markićev prvi pomoćnik Hrvoje Omrčanin bit će imenovan zamjenikom ravnatelja te će, nakon Markićeva odlaska, voditi Agenciju do izbora novog ravnatelja. “U komunikaciji s Uredom predsjednika riješili smo pitanje SOA-e,” izjavio je danas predsjednik Vlade, Andrej Plenković rekavši kao je dogovoreno da se Markiću “mandat produlji za dva mjeseca, nakon čega ćemo se vratiti na tu temu“. Samo dan ranije, u ponedjeljak 01. srpnja, Plenković je najavio da će se “ovaj tjedan voditi razgovori s predsjednikom Republike o imenovanju Daniela Markića za ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) i njegovog zamjenika“: “Vodit će se razgovori ovoga tjedna, kao što sam najavio u subotu. Njemu (Markiću) je mandat do 6. srpnja i moramo nešto odlučiti. Nećemo ostaviti obezglavljenu SOA-u u vremenu kada imate kibernetičke napade i hibridne prijetnje“. Tako je Plenković jučer odgovorio na novinarski upit jesu li s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem postignuti kakvi dogovori vezani uz imenovanje čelnika SOA-e.

EU Intelligence and Situation Centre (EU INTCEN) je civilna obavještajna organizacija Europske unije. Strukturno, taj je Centar pod ingerencijom Službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i izravno je odgovoran visokom predstavniku EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, što je trenutno Josep Borrell, a onda uskoro Kaia Kallas. Budući da članak 4. Ugovora o Europskoj uniji, između ostalog, izričito kaže da je “nacionalna sigurnost isključiva odgovornost svake države članice”, tako se i analitički podaci EU INTCEN-a temelje na obavještajnim podacima obavještajnih i sigurnosnih službi država članica EU-a. Trenutno je na čelu INTCEN-a Portugalac José Casimiro Morgado, a po završetku njegovog čeetverogodišnjeg mandata, u rujnu ove godine naslijedit će ga Daniel Markić. Izborom upravo Markića za šefa INTCEN-a, kako se doznaje, potvrđuje se veliki utjecaj i ugled koji su on osobno, ali i SOA, uživali proteklih godina u sigurnosnim tijelima EU i među europskih partnerima. Taj izbor ne bi mogao proći i bez europskih partnera, što znači da Markić ima potporu najvećih europskih sigurnosnih sustava, jer se mjesto direktora INTCEN-a popunjava natječajem i nije riječ o nacionalnoj kvoti.

I dok se u kuloarima imenovanje Hrvoja Omrčanina zamjenikom ravnatelja SOA-e tumači kao namjera državnog vrha da zadrži kontinuitet rada SOA-e, činjenica je da Omrčanin time dobiva u ruke jedan vrući politički krumpir. Omrčanin je trenutno pomoćnik ravnatelja za operacije, što znači da je i do sada praktično bio drugi čovjek SOA-e, no hoće li ostati drugi ili će pak postati prvi čovjek SOA-e ovisi o tome hoće li se u naredna dva mjeseca predsjednik Vlade i predsjednik države dogovoriti o Markićevom nasljedniku, ili će tek vršitelju dužnosti ravnatelja SOA-e produžiti mandat za još 2 mjeseca. Omrčanin je prošao sve razine rada u SOA-i, od operativca do pomoćnika ravnatelja, a tijekom karijere prošao je brojne edukacije i obuke na nacionalnoj razini i s međunarodnim partnerima.

Daniel Markić i Zvonimir Frka-Petešić na dočeku borbenih aviona Rafale

Ured predsjednika RH još se uvijek nije oglasio po ovom pitanju, no kako smo pisali na portalu Obris.org, Danielu Markiću bi mandat privremenog ravnatelja SOA-e istekao u subotu, 06. srpnja. Odluka o privremenom produženju mandata donesena 6. svibnja ove godine, nakon što je tehnički premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade objavio da je uputio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću prijedlog za privremeno produljenje mandata aktualnom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danielu Markiću. Dok je Plenković žustro navijao za Markićev novi mandat na čelu SOA-e, Milanović je imao uvjet – prije imenovanja novog ravnatelja “mora se provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Tudurića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije”. Tek nakon toga, poručeno je iz Ureda predsjednika, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e. Odlaskom u Bruxelles Daniel Markić se spasio daljnjeg političkog ping-ponga koji će se, lako je moguće,prebaciti na novog v.d. ravnatelja Hrvoja Omrčanina.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.