Dan OS RH – Petrinja, Split i Jarun

 

Tijekom proteklog vikenda diljem Hrvatske svečano i radno obilježeno je 28 godina postojanja OS RH. Tim je povodom u nizu gradova za građane organiziran prigodni TT zbor – od Dalmacije do Slavonije, pojedine postrojbe OS RH izlagale su svoju opremu i naoružanje. Običaj je to, koji se zajedno s danima otvorenih vratiju u pojedinim vojarnama, ponavlja već godinama uz manje razlike, ali se čini kao da svake godine ima sve više pobornika. Kao i uvijek do sada, na zagrebačkom ŠRC Jarun održana je središnja svečanost, kojoj su u nedjelju, 26. svibnja, prisustvovali državni dužnosnici, dok su građani i u subotu i u nedjelju mogli ondje obići ipak nešto veći, centralni TT zbor.

Tim povodom, ekipa portala Obris.org posjetila je Petrinju i obišla tamošnji TT zbor na Trgu hrvatskih branitelja. Dvije bojne bazirane u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, Tigrovi i Gromovi, organizirale su malu prigodnu izložbu opreme i naoružanja kojima se koriste u izvršavanju brojnih zadaća. Tako su građani Petrinje mogli razgledati domaću pušku i pištolj karlovačkog HS Produkta, kao i pušku (G36) te strojnicu (G21) njemačke tvrtke Heckler&Koch, kao i puškostrojnice M72 i M84. Uz promo materijale za vojne studijske programe, bila su izložena i dva protuoklopna vođena raketna sustava (POVRS POLK 9K111 Fagot i POLK 9K115 METIS), 2 minobacača (M93 – 82mm, i M75 – 120mm), te po 2 vozila M-ATV i BOV Patria. Skromni izložbeni postav uvelike su nadopunili susretljivi i ljubazni vojnici, kojima nije bilo teško pokazati i objasniti opremu koju imaju.

Pogled u M-ATV

U Splitu, Puli i Pločama organiziran je Dan otvorenih vrata HRM-a. U subotu, 25. svibnja, na splitskoj Zapadnoj obali bio je izložen novi obalni ophodni brod, 00B-31 „Omiš“, te raketna topovnjača RTOP-41 „Vukovar“. „Vukovar“ je nedavno zajedno s brodovima iz sastava Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) uvježbavao PASSEX, a sada su ga građani mogli detaljno razgledati.

Pogled u RTOP “Vukovar” (Photo: Ante Kuzmanić)

Na zagrebačkom Jarunu proslava Dana OS RH zapravo je aktivno trajala dva dana – u subotu i nedjelju. U subotu je održana i generalna proba glavne proslave zakazane za dan kasnije, kojoj su prisustvovali i brojni građani. Proba je – u nešto smanjenom obimu – uključivala ispaljivanje počasnih plotuna, padobranske skokove, vježbu Počasno-zaštitne bojne, letački program akro-skupine „Krila Oluje“, te združenu vježbu „Jarun 19“.  Nažalost, iako je posebno najavljivana „izložba Vojnog muzeja“, ta se nesretna institucija – kao i do sada – „isprsila“ s dva izloška, od čega je jedan neizbježno vozilo s nazivom „Hrvatina“. Čini se da je taj kvazi-muzej potpuno napustila i posljednja naznaka ambicije, pa su odavno prošli dani kada su uz „Hrvatinu“ građani mogli razgledati i neke starije topničke sustave ili čak postav povijesnog streljačkog naoružanja, ili bilo koji drugi izložak iz inače bogatog fundusa ove institucije u dugogodišnjem statusu osnivanja. Velika je to šteta, jer čak ni novi, vrijedni izložak kao što je Perešinov MiG – koji do kraja mjeseca još stoji pred Ministarstvom obrane – Vojni muzej zapravo nije uspio uvezati u neki dodatni sadržaj povodom Dana OS RH.

Vječni eksponat Vojnog muzeja na zagrebačkom TT zboru

Proba ispaljivanja 28 počasnih plotuna

U pokaznoj vježbi pod nazivom „Jarun 19“ sudjelovali su pripadnici Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice obavještajnog djelovanja, te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Oni su prikazali združeno djelovanje u provedbi napada na protivničku točku. MORH u svom priopćenju navodi da je Zapovjedništvo specijalnih snaga izvelo „specijalno izviđanje i direktnu akciju kroz sva tri medija: kopnom, zrakom i vodom, desantnim gumenim čamcima, roniocima, padobranskim skokovima, borbenim vozilima, helikopterima uz tehniku izvlačenja grozd zračnim putem“, dok su „amfibija i borbeno vozilo Patria demonstrirali ulazak u vodu i združeno djelovanje uz potporu helikoptera, a pripadnici 2. mehanizirane bojne ‘Gromovi’ Gardijske mehanizirane brigade u amfibijskim prijevožnjacima PTS iz sastava Inženjerijske pukovnije HKoV-a proveli su desant. Zaštitu i vatrenu potporu amfibijskim prijevožnjacima pružila su oklopna borbena vozila pješaštva Patria amfibijskog tipa“.

Svoju popularnost amfibije (PTS-2) testirale su već prošle godine, također na Jarunu, baš kao i amfibijske Patrije, a ovogodišnja novost je postavljanje malog pontonskog mosta i prikaz djelovanja kontrolora bliske zračne potpore (JTAC) te motritelja združenih vatri (JFO). Baš kao što su prošle godine helikopteri OH-58D Kiowa Warrior imali svoju premijeru pred zagrebačkom publikom, tako je ove godine Ministarstvo obrane pokazalo svoju novu akviziciju (doduše, u suvlasništvu s Ministarstvom poljoprivrede) – bespilotne letjelice Orbiter 3. Iako je taj, inače ne baš mali bespilotni sustav, sudjelovao na glavnoj svečanosti, dan ranije – na generalnoj probi – nismo ga primijetili, osim među izlošcima u šatorima. No zato je na generalnoj probi, baš kao i na glavnoj vježbi, sudjelovao mali taktički dron multirotor, i to moguće iz arsenala Ministarstva unutarnjih poslova, koje je baš takve dronove nabavilo nedavno, zajedno s anti-dron puškom.

Pontonski most i dron u zraku – novosti na vježbi “Jarun 19”

Nova slika bojišnice? BOV Patria u vodi, taktički dron iznad njih, pod budnim okom OH-58D

Osim već spomenutih helikoptera Kiowa Warrior, u vježbi je sudjelovao i helikopter Mi-171Sh, evidencijske oznake 222. On je jedan od 4 helikoptera koji su se vratili s remonta, a njegovo sudjelovanje u vježbi trebalo bi, valjda, značiti da je primljen i u upotrebu u HRZ, kao ukupno 3. od 10 helikoptera na kojima se radi remont. Još jedan helikopter Mi-171Sh mogao se vidjeti na „static displayu“, i to onaj s brojem 220 – prvi koji je nakon remonta primljen u operativnu uporabu u HRZ. Time je MORH očito želio pokazati da remont dobro napreduje i da nema mjesta za brigu, iako će uskoro biti godina i pol otkako je taj posao ozbiljnije započeo. Prema ugovoru s tvrtkom „Russian helicopters“, remont bi ukupno trebao trajati oko 20 mjeseci.

Mi-171Sh: nakon remonta na Jarun

Od opreme i naoružanja na TT zboru, OS RH igrale su na sigurnu kartu dajući središnje mjesto vozilima Patria i tenkovima M-84, kao i topničkim sustavima na čelu s PzH2000. Nažalost, pokazani PZO sustavi nisu slijedili čak ni sličan put modernizacije, pa je njihovo izlaganje na TT zboru samo dodatno podstaknulo brigu o budućnosti hrvatske protuzračne obrane. Također je šteta da ova prigoda nije iskorištena za premijerno pokazivanje Patrije s novim oružnim stanicama od 30 mm, koje bi prema postojećem planu prvi puta trebale biti pokazane na vježbi „Udar 19“ u rujnu i listopadu ove godine. Na Jarunu je bilo još i raznog osobnog naoružanja, kako iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga, tako i Specijalne jedinice MUP-a iz Lučkog, te razne druge opreme. No od viđenog svakako treba istaknuti pokazane bespilotne sustave, budući je osim vječnog Skylarka bio pokazan i mali kineski Phantom, te novi izraelski Orbiter 3. Najraritetniji izložak ovogodišnjeg TT zbora svakako je bio sustav radarski sustav N85 Giraffe 40 iz sastava Pukovnije protuzračne obrane. Taj sustav nije nov, dapače, osvojen je u Domovinskom ratu, no nije ga se imalo često prilike vidjeti na javnim događanjima ovoga tipa. Inženjerijska pukovnija pokazala je i DOK-ING stroj za razminiranje MV-4, koji se već dugo nalazi u raznim inozemnim vojskama i drugim institucijama, a ovoga puta su ga posjetitelji Jaruna po prvi puta mogli vidjeti u bojama i s oznakama OS RH. Osim dronova, Specijalna policija iz Lučkog donijela je i svoju anti-dron pušku, s kojom su se malo „poigrali“ po završetku generalne probe u subotu, 25. svibnja.

Bespilotni sustav Orbiter 3 – zajedničko korištenje Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede

Radarski sustav Girrafe

Anti-dron puška – samo u policijskim rukama

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.