Dan GS – red pohvala, red problema

 

Iako je Dan Glavnog stožera OS RH – barem na papiru – 26. rujna, on se iz ne baš sasvim jasnih razloga proslavio baš danas, odnosno tri tjedna kasnije. Takvo fluidno poimanje obljetnica i spomen-dana u MORH-u i OS RH već je pokazano u nekoliko navrata, pa tako i u nedavno zakašnjeloj proslavi Dana HRM-a. Na zakašnjelu proslavu u svom se govoru osvrnuo i ministar obrane Mario Banožić, uz nadu da se „u budućnosti čini to i dalje“. Zanimljiva je tu i semantička razlika poimanja današnje proslave i njenog povoda – dok Ministarstvo obrane RH u priopćenju i ministar obrane Mario Banožić u govoru na svečanoj akademiji spominju tek „obilježavanje 30. obljetnice ustrojavanja GS OS RH“, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović govori izričito o Danu Glavnog stožera, a načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj kompromisno i o 30. obljetnici i o Danu Glavnog stožera. Prilično skromna proslava za okruglu 30. obljetnicu organizirana je „u skladu s epidemiološkim mjerama“, iako je već i površnom promatraču u oči mogao upasti opći izostanak nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru. Kao i obično, u govorima su prevladavale dvije teme – pohvale ljudima koji časno i ponosno brane domovinu, te najave opremanja koje samo što nije.

Pred nama su izazovna vremena opremanja i modernizacije Oružanih snaga, i moramo u to uprijeti sve raspoložive resurse,“ najavio je admiral Hranj, dok je predsjednik Milanović bio konkretniji – nema novaca, nema ni opremanja. „Vojska ne može funkcionirati bez novca i bez predvidivih iznosa novca može preživljavati“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši da s obzirom na tešku situaciju neće biti jednostavno slagati proračun iz niza razloga. Naglasio je da će se javno zalagati da se proračun za Hrvatsku vojsku ne smanjuje:

„Osim zrakoplova koje nabavljamo, što je za svaku pohvalu, vojsci treba hrana, streljivo, trebaju svi oni troškovi koji se ne vide i radi kojih se ne drže tiskovne konferencije, koji nemaju nikakvu političku prezentacijsku snagu, ali bez toga vojska ne može“,

rekao je Predsjednik napomenuvši kako je to težak i izazovan posao Vlade i Ministarstva.

Težak i izazovan posao bilo bi i uvođenje reda u Oružane snage, koje je – uzme li se u obzir samo posljednji primjer još jednog na droge pozitivnog pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, gdje je 8. listopada djelovala Policijska uprava zagrebačka, a MORH situaciju potvrdio medijima 9. listopada – više nego nužno. No predsjednik države po tom je pitanju prilično pomirljiv i nespreman za akciju. Milanović, naime, smatra da je riječ o izoliranim slučajevima, koji su ipak zabrinjavajući. „Apsolutno su izolirani, i u postrojbi za specijalne operacije su bile izolirane i ograničene na manji broj ljudi, ali to nije dobro. A posebno od stotina i stotina…“ No ipak:

„Neću tražiti testiranje u cijeloj postrojbi. Imenovan je novi zapovjednik, profesionalac, bio je i prethodni, ali očito je bilo nekih propusta. On je razriješen, potpisao sam tu odluku, i idemo dalje raditi. Dakle šta, da testiramo sve vojnike?! Šta je sljedeće? Sve učenike?! Sve službenike?!“.

Milanović dalje smatra da su vojnici drogu kupili na crnom tržištu,

„od organiziranog kriminala, to je barem jasno (…) To premijeru nije jasno odakle im droga?! Odite u apoteku pa kupite drogu… Dakle, kupili su je na crnom tržištu, takvo jedino i postoji… Dakle, sad je pitanje je li itko od vojnika i koliko njih bio dio tog lanca ili su samo bili kupci. Šta tu nije jasno?! Pa to je svakom tupljem srednjoškolcu jasno… Kakva istraga?!“,

ispalio je Milanović referirajući se na jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića da će tražiti istragu o drogi u vojnim redovima.

Na kraju današnje proslave Dana GS, kao što to obično biva, podijeljena su odlikovanja. Tako je predsjednik Republike i ujedno vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu brigadnog generala Željka Živanovića i brigadira Antu Čokolića. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru Redom hrvatskog trolista odlikovani su brigadirka Ružica Pavić-Kevrić, brigadir Veljko Vukić i stožerni narednik Jurica Mikšić. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građan, odlikovani su brigadir Robert Suntešić, brigadir Vlado Baklaić, brigadir Tomislav Kaštelan, brigadir Darko Krajačić, brigadir Miroslav Kranjčec, brigadir Goran Poljančić, brigadir Dragutin Veseljak, pukovnik Zvonimir Matković, pukovnica Silvia Filošević, kapetan fregate Tomislav Sinjeri, bojnik Risto Ćamilov, bojnik Damir Petrinec, bojnik Goran Seretin, bojnik Branimir Zbožinek, satnik Veljko Žunić, časnički namjesnik Marijan Grandverger, časnički namjesnik Hrvoje Krajačić, časnički namjesnik Damir Malkić, časnički namjesnik Nenad Lambreščak, stožerni narednik Damir Rogošić i stožerni narednik Josip Kopi.

Odlikovanja, medalje i pohvale djelatnicima GS OS RH uručili su i ministar obrane Banožić, te načelnik Hranj.

 

*Photo: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.