Da li je Izrael predao BAFO ponudu?

 

Sudjelujući jutros na obilježavanju Dana Vukovarsko-srijemske županije, ministar obrane Mario Banožić odgovarao je i na novinarska pitanja, koja su se kretala u rasponu od održavanja Kolone sjećanja u Vukovaru do zakazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ministar Banožić tako nije mogao pobjeći ni od pitanja o današnjem zaprimanju “najboljih i konačnih ponuda” za borbene avione, te je ukratko sumirao postojeće stanje stvari:

Banožić iz Vukovara o događanjima u Zagrebu (Photo: Vukovarsko-srijemska županija)

“S obzirom na proces koji je otvoren evo sada prije dva mjeseca, s današnjim danom, riječ je bila o periodu validacije ponuda na način da se detaljno promatra o svim ponudama, odnosno razgovara s ponuđačima, prije svega vezano od strane službi koje to promatraju s tehničke strane, što konkretno svaka ponuda sadrži i koji su paketi opreme unutra… Znamo da nije riječ samo o nabavci aviona nego je riječ i o dodatnom paketu opreme koji sadrži u sebi i simulator i određene obuke i pilota i tehničara, itd… Nakon što su sve stavke prošle, negdje smo imali te kontakte na način da su ti ponuđači dolazili kod nas ili se išlo u druge zemlje – ovisno je bilo o dogovorima… Ono što je korektno odrađeno, odrađeni su odgovori sa svima i ovo je bio momenat kada se predaje tzv. ‘konačna i najbolja ponuda’. Znači, nakon što su razjašnjeni svi detalji ponude to je bio trenutak kada su ponuđači mogli iskorigirati svoju ponudu, što su i učinili. Kako i Amerika tako i, ovaj, Francuska, a evo danas je to  i učinila i Švedska.

Dakle, mi nakon ovog završnog procesa ‘Best and Final Offer’, mi imamo mogućnost 30 dana evaluacije, znači da se taj dio nakon što je vrednovano sve, izevaluira i promatra s nekoliko aspekata, prije svega onoga tehničkoga, što se dobija najbolje u odnosu na naše potrebe, što je to po pitanju financija u ovom trenutku mogućnost, ali isto tako šta je po pitanju vanjske politike trenutak da se zaokruži jedna cjelovita priča za Hrvatsku vojsku. U roku tih 30 dana Međuresorna skupina, odnosno naše povjerenstvo, dat će jedan prijedlog Vladi i ja vjerujem da ćemo mi s početkom 2021., Vlada, otići prema saborskom Odboru, odnosno Vijeću za obranu i na taj način zaključiti ponudu prema državi s kojom će potpisati ugovor. Da bi ovo sve bilo transparentno i u redu, podaci su klasificirani. Mi ne možemo izlaziti s detaljima ponude niti nećemo, u konačnici to mislim da čini ovaj postupak snažnima i korektnima, jer i one zemlje koje ne uđu u uži izbor odluke davat će svoje ponude i nekakvim drugim državama, i mislim da je to korektno s naše strane”.

Tajimo radi transparentnosti!

Ovakav oksimoron – klasificiranje podataka radi bolje transparentnosti – zapravo znači da će hrvatska javnost znati samo koja je ponuda najbolja, ali ne i što to ostale ponude nedovoljno zadovoljavajućima, potvrdio je Banožić:

“Naravno. To je korektno s naše strane i mislim da je to tako trebalo biti. Da vam kažem… druge zemlje će u budućnosti nabavljati od tih istih ponuđača, zašto činiti njihove postupke kontaminiranim? Vid’li smo iz pozicije Hrvatske koliko to može biti nezgodno kada se to dogodi upravo vama?!”.

Tu ipak treba ispraviti ministra, i reći da smo itekako vidjeli i osjetili što znači kada jedna strana u postupku nabave, i to prvenstveno hrvatska strana, ignorira upozorenja da nije moguće provesti postupak kako si je zamislila, bez da se uvaže osnovne pretpostavke koje su nužne za kupovinu aviona od treće strane. Ujedno će RH time ponovo doći i u situaciju da (1) ostaje potpuno nejasno kojim je točno  temeljem odlučivanje prevagnulo na ovu ili onu stranu, (2) stavljajući time čitav ovaj veliki posao pod sjenu, ostavljajući prostora budućim nagađanjima o mogućem neopravdanom preferiranju ili korupciji.

No trenutno je puno zanimljivije pitanje – da li je Izrael danas uopće podnio svoju “konačnu i najbolju ponudu”? Kako smo i sami ranije primijetili, u MORH-ovom priopćenju navodi se da su “SAD dostavile ponudu za novi avion F-16 Block 70 i korišteni izraelski avion F-16 Block 30“. Ni ministar obrane jutros oko podneva nije znao kakva je sudbina izraelske ponude:

“Ja u ovom trenutku nisam potvrdio Izrael, za što ja još nemam potvrdu da li jesu ili nisu. Imam za ove tri zemlje koje sam potvrdio. Ukoliko Izrael… dat će službeno priopćenje ispred Ministarstva”.

Niti je u međuvremenu stiglo priopćenje Ministarstva obrane o izraelskoj ponudi, niti je od MORH-a stigao odgovor na naše pitanje o čemu se tu zapravo radi. Isto smo pitali i veleposlanstva Izraela i SAD-a, te još čekamo njihove odgovore, ukoliko stignu do kraja današnjeg ili sutrašnjeg dana. Do sada su i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, kao i predstavnici kompanije Lockheed Martin, tvrdili da na hrvatski natječaj Izrael ovoga puta ide s američkim odobrenjem i u suradnji s američkim proizvođačem F-16.

Ništa više do nas nije znao ni premijer Andrej Plenković. On je danas na pitanje što očekuje od predaje “BAFO” ponuda, odgovorio:

“Pa vidjet ćemo. Ne znam. Danas su ti sastanci, ja sam imao uži kabinet, imali smo Nacionalno vijeće za euro, ne mogu biti na dva mjesta. Kada sve to skupa završi očekujem da cijeli taj tim, dakle, koji se bavi svim detaljima, napravi jednu analizu, izvješće, da nas izvijesti. Ja… Niti je u ovom trenutku primjereno da izlazimo u javnost s nekim podacima, niti ja baš ove koje ste sad spomenuli od danas čak niti ne znam”.

Pitanja o izraelskoj ponudi, kao i o nekim osnovnim parametrima drugih ponuda, očito će biti top tema u narednim danima. Pozorno pratimo…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.